r
Nosalty Logó

Lyoni burgonya

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Salamon Csilla
Lyoni burgonya
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1108 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 4437 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 152 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    45 g

Zsír

  • Összesen
    84.9 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    692 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2651 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    91 mg
  • Kálcium
    326 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    804 mg
  • Nátrium
    1307 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.7 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    477.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4617 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    22 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    79 mg
  • D vitamin:
    76 micro
  • K vitamin:
    193 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    801 micro
  • Kolin:
    376 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4553 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    756 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    393 micro
  • Lut-zea
    715 micro
Összesen 1108 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    180.2 g

Zsír

  • Összesen
    339.8 g
  • Telített zsírsav
    157 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    115 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    38 g
  • Koleszterin
    2766 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10603.9 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    365 mg
  • Kálcium
    1303 mg
  • Vas
    58 mg
  • Magnézium
    405 mg
  • Foszfor
    3215 mg
  • Nátrium
    5227 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    170.9 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    1910.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18468 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    88 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    315 mg
  • D vitamin:
    305 micro
  • K vitamin:
    773 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    11 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    66 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3204 micro
  • Kolin:
    1504 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18210 micro
  • α-karotin
    55 micro
  • β-karotin
    3025 micro
  • β-crypt
    59 micro
  • Likopin
    1573 micro
  • Lut-zea
    2860 micro
Összesen 4437 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    95 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    365.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    180 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    637 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    628 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    104 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    54 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 152 Kcal

Elkészítés

  1. Burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, és felkarikázzuk.
  2. Megpucolt és felkockázott vöröshagymát olajon megpároljuk, rátesszük a megmosott és feldarabolt csirkemájat, majd a felkarikázott kolbászt.
  3. Vizet felforraljuk, beletesszük a leveskockát, hozzáadjuk a paradicsompürét, és ráöntjük a májra.
  4. Ízlés szerint sózzuk, belepréseljük a fokhagymát, és besűrűsödésig főzzük.
  5. Egy közepes tepsit olajjal kikenünk, megterítjük egy sor felkarikázott burgonyával, erre ráöntjük a ragu felét, reszelünk rá sajtot, megint egy sor burgonya, erre a maradék ragu, és befedjük burgonyával.
  6. Ráreszeljük a maradék sajtot. Tejszínt kikeverjük a tojással, belevagdossuk a petrezselyemzöldjét, és ráöntjük a burgonya tetejére. Előmelegített sütőben készre sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 53
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 7493
  • Feltöltés dátuma: 2014. március 20.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Lyoni burgonya
Salamon Csilla 1193 recept

Egy régi szakácskönyvben találtam ezt a receptet.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!