Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lime-os törökmogyoró pite

Lime-os törökmogyoró pite
Lime-os törökmogyoró pite
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept is a nyár végén született, de nem akartam sütőt kapcsolni. Volt törökmogyoróm itthon, amit fel akartam már használni. Földimogyorókrémet már készítettem (recept hamarosan), de törökmogyoró-krémet még sosem. A kakaópornak köszönhetően kicsit nutellás az íze, de a lime egy új ízvilágba küldi az egészet. És ami a legjobb, nem csak finom, de egészséges is, omega6 zsírsavakkal, rostokkal, lassú felszívódású szénhidrátokkal...
A hozzávalók mennyiségét dupláztam, mert az eredeti egy 10 cm-es piteformában készült, szóval ebből az adagból egy kb. 20-as megtölthető.

hozzávalók / 4 adag

Alap

Töltés

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kezdjük azzal, hogy a szárított datolyákat 1 órán át áztatjuk meleg vízben, hogy megpuhuljanak.
  2. Addig elkészítjük a pite alját: A mandula-/mogyoró-/diólisztet otthon is el tudjuk készíteni egy nagy teljesítményű aprítóban. Ugyanígy a zablisztet is. A háztartási kekszet sodrófával vagy aprítóban kis darabkákra törjük. (Én cukormenteset használtam, de lehet korpovitet is, amelyik kéznél van.)
  3. Ezután az összes hozzávalót összekeverjük, és egy formában szétterítjük. Ha túl szóródó állagú lenne, 2-3 ek vizet adjunk hozzá, hogy összetapadjon. Tegyük hideg helyre, 25°C alá, hogy a kókuszolaj össze tudja fogni az alját.
  4. Töltés: A törökmogyorót késes aprítóban vagy kávédarálón ledaráljuk. (100 g magból kb. 50 g mag-vaj lesz, de hogy ne legyen ilyen kevés mennyiségű sűrű pasztánk, csak lisztszerűvé aprítsuk, és adjunk hozzá annyi vizet, amennyivel kenhetően, nem túl folyósan krémes állagú lesz!)
  5. A datolyákat kiszedjük a vízből, és azt is ledaráljuk, vagy botmixerrel pürésítjük.
  6. Ha ez a két macerásabb művelet megvolt, akkor többi hozzávalóval együtt összekeverjük.
  7. A tölteléket ráöntjük az aljra, majd feltesszük a fagyasztóba.
  8. Jó egy éjszakára a hidegben hagyni, mert így kellőképpen megszilárdul. Hűtőben nem lesz ugyanilyen, mert szeleteléskor szétfolyik az egész!
  9. Tálalás előtt 10-20 perccel vegyük ki a fagyasztóból, hogy fel tudjuk szeletelni. Díszítésnek megszórhatjuk reszelt lime héjával, mogyoródarabkákkal, csorgathatunk rá csokiöntetet is (30 g kókuszolaj, 30 g kakaópor, 40 g cukornak megfelelő édesítő vagy 1 ek méz összekeverve), de magában is szép és finom.:)
  10. Jó étvágyat! 
  • tepsi mérete: 20 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 899
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Kíra1370

Mióta szakács: 2013.04.22.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mogyorós pite, zöldcitromos mogyorós pite, mogyorós pite sütés nélkül

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

376
mandulaliszt 40 g
zabliszt 40 g
háztartási keksz 35 g
1 csipet
kókuszolaj 2 ek
édesítőszer 2 ml
lime héja 0.5 lime-ból nyert
törökmogyoró 100 g
datolya 70 g
joghurt 130 g
vaníliaaroma 8 ml
0.5 kk
lime héja 0.5 lime-ból nyert
limelé 1 lime-ból nyert
cukrozatlan kakaópor 2 csapott ek
folyékony édesítőszer 4 ml