Libamáj zsidó módon
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 42% Zsír
-
83g libamáj111 kcal
-
83g libazsír750 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
13g paradicsom2 kcal
-
17g paprika3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 42% Zsír
-
500g libamáj665 kcal
-
500g libazsír4500 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
80g paradicsom14 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 42% Zsír
-
39.1g libamáj52 kcal
-
39.1g libazsír352 kcal
-
7g vöröshagyma3 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
6.3g paradicsom1 kcal
-
7.8g paprika1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 42% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
Fehérje
-
Összesen 14.1 g
Zsír
-
Összesen 86.8 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 513 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 508.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 229 mg
-
Nátrium 119 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 98.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7766 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 45 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 621 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 7758 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 88 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 343 micro
-
Lut-zea 64 micro
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 42% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
Fehérje
-
Összesen 84.7 g
Zsír
-
Összesen 520.8 g
-
Telített zsírsav 147 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 288 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 56 g
-
Koleszterin 3075 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3050.3 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 343 mg
-
Kálcium 265 mg
-
Vas 153 mg
-
Magnézium 147 mg
-
Foszfor 1377 mg
-
Nátrium 711 mg
-
Réz 38 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.8 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 590.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46593 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 270 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 108 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 34 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3726 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 46545 micro
-
α-karotin 98 micro
-
β-karotin 531 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 2058 micro
-
Lut-zea 383 micro
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 42% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 40.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 240 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 238.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 46.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3643 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 21 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 291 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 3639 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 161 micro
-
Lut-zea 30 micro
Hozzávalók
-
50 dkg libazsír
-
1 közepes db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 kis db paradicsom
-
só ízlés szerint
-
fűszerpaprika ízlés szerint
Elkészítés
- Széphízott, világos libamájat vegyünk. Folyóvíz alatt mossuk meg, és 1 órára áztassuk be hideg vízbe.
- Közben a megtisztított hagymát és fokhagymát vágjuk vastag gerezdekre, a meghámozott paradicsomot apró kockákra, a paprikát keskeny szeletekre.
- Egy akkora lábaskában, amibe épp belefér a máj, olvasszuk fel a libazsírt. Ha szeretjük a zsíros kenyeret, 60-80 dkg zsírral is készíthetjük.
- A zsírba csúsztassuk bele a májat, rakjuk körbe a zöldségekkel. Várjuk meg, míg bugyogni-pezsegni kezd, és vegyük nagyon kicsire a lángot.
- Anélkül, hogy lefednénk, süssük kb. 1 óráig. Közben a zsír csak épp, hogy pezsegjen.
- Akkor jó, ha a zsír letisztul (kifő belőle a víz), eközben be is sötétedik a máj is és a zsír is. Ekkor hintsük meg a zsírt két nagy csipet sóval. (Ne többel,sózni a tányéron islehet.)
- Pezsegtessük még 1-2 percig, és zárjuk el a tüzet. Várjunk 10-15 percet, hogy a zsír leülepedjen. Most egy széles lapáttal nyúljunk a máj alá, helyezzük át egy mély tálaló tálba (pl. jénaiba), és öntsük köré-rá a zsírt, hogy az minél jobban elfedje a májat, csak a "háta" emelkedjen ki a zsírból. Ha szeretjük, a zsír "ruskóját" is mellé szedhetjük. (Szerintem ez az egyik legjobb része.) Díszítésként meghinthetjük a tetejétegy csipet pirospaprikával.
- Alaposan hűtsük le, fagyasszuk ki. Zsírját barna kenyérre kenve, a májat leheletvékony szeletekre vágva fogyasztjuk. Kínáljunk mellélilahagymát, idényzöldséget.
- Elkészítettem: 101 alkalommal
- Receptkönyvben: 252
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 47
- Össznézettség: 77321
- Feltöltés dátuma: 2012. december 27.
Ajánló
Szerintem barna kenyérrel, lilahagymával a legjobb.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Édesanyám – aki gyönyörű, hosszú életet élt – lány korában (ami az 1930-as években volt!) egy olyan varrodában tanult, melynek egy zsidó hölgy volt a tulajdonosa. Nagyon szerette a család, gyakran ott tartották ebédre, vacsorára, a konyha körül is segített, ha nagyobb vendégségre készültek. Így aztán jó pár zsidó hagyomány beszivárgott katolikus-református konyhánkba. (Ma is a maceszgombócos húsleves a kedvencünk, fokhagymamártással, fekete retekkel.) A libamájat nem is tudom másként sütni, de szerintem nem is szabad, mert ez annyira tökéletes, hogy csak rontani lehet rajta. Természetesen így sem kóser, ahhoz kikaserolt máj kellene (meg a konyhám is tréfli), de a hagyomány autentikus. Soha nem áztatnám tejben a májat. Állítólag ezt azért teszik, hogy a máj szép világos legyen. A hízott libamáj magától is világos, vagyis erre semmi szükség. Igazából nem is sütöm, hanem párolom, divatos szóhasználattal konfitálom. Ettől a máj olyan lágy és puha lesz, hogy akár kenni is lehet, lehűtve pedig leheletvékonyra szeletelhető. Fagyasztható is, sőt, ha szállítani akarjuk, ajánlatos is, mivel a libazsír szobahőmérsékleten gyakorlatilag folyékony. Két óra alatt felenged annyira, hogy élvezhető legyen. A libamáj kényes jószág és túl drága ahhoz, hogy könnyelműen bánjunk vele. Nyersen és sülve is törékeny, ezért óvatosan rakosgassuk. A máj két lebenyre szétválasztható (egy kisebbre és egy nagyobbra), de arra vigyázzunk, hogy a hártyáját sehol se sértsük meg. Saját zsírjával leöntve, hűtőben nagyon sokáig (7-10 napig) is eláll. Ugyanígy hízott kacsamájat is süthetünk.