r
Nosalty Logó

Libamáj zsidó módon

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
koszider
Libamáj zsidó módon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 42% Zsír
Összesen 873 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 42% Zsír
Összesen 5240 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 42% Zsír
Összesen 410 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 42% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:

Fehérje

  • Összesen
    14.1 g

Zsír

  • Összesen
    86.8 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    513 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    508.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    229 mg
  • Nátrium
    119 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    98.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7766 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    45 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    621 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7758 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    88 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    343 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 873 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 42% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:

Fehérje

  • Összesen
    84.7 g

Zsír

  • Összesen
    520.8 g
  • Telített zsírsav
    147 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    288 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    56 g
  • Koleszterin
    3075 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3050.3 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    343 mg
  • Kálcium
    265 mg
  • Vas
    153 mg
  • Magnézium
    147 mg
  • Foszfor
    1377 mg
  • Nátrium
    711 mg
  • Réz
    38 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    590.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46593 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    270 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    108 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    34 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3726 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46545 micro
  • α-karotin
    98 micro
  • β-karotin
    531 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    2058 micro
  • Lut-zea
    383 micro
Összesen 5240 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 42% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    40.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    240 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    238.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3643 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    21 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    291 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3639 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    161 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 410 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Széphízott, világos libamájat vegyünk. Folyóvíz alatt mossuk meg, és 1 órára áztassuk be hideg vízbe.
  2. Közben a megtisztított hagymát és fokhagymát vágjuk vastag gerezdekre, a meghámozott paradicsomot apró kockákra, a paprikát keskeny szeletekre.
  3. Egy akkora lábaskában, amibe épp belefér a máj, olvasszuk fel a libazsírt. Ha szeretjük a zsíros kenyeret, 60-80 dkg zsírral is készíthetjük.
  4. A zsírba csúsztassuk bele a májat, rakjuk körbe a zöldségekkel. Várjuk meg, míg bugyogni-pezsegni kezd, és vegyük nagyon kicsire a lángot.
  5. Anélkül, hogy lefednénk, süssük kb. 1 óráig. Közben a zsír csak épp, hogy pezsegjen.
  6. Akkor jó, ha a zsír letisztul (kifő belőle a víz), eközben be is sötétedik a máj is és a zsír is. Ekkor hintsük meg a zsírt két nagy csipet sóval. (Ne többel,sózni a tányéron islehet.)
  7. Pezsegtessük még 1-2 percig, és zárjuk el a tüzet. Várjunk 10-15 percet, hogy a zsír leülepedjen. Most egy széles lapáttal nyúljunk a máj alá, helyezzük át egy mély tálaló tálba (pl. jénaiba), és öntsük köré-rá a zsírt, hogy az minél jobban elfedje a májat, csak a "háta" emelkedjen ki a zsírból. Ha szeretjük, a zsír "ruskóját" is mellé szedhetjük. (Szerintem ez az egyik legjobb része.) Díszítésként meghinthetjük a tetejétegy csipet pirospaprikával.
  8. Alaposan hűtsük le, fagyasszuk ki. Zsírját barna kenyérre kenve, a májat leheletvékony szeletekre vágva fogyasztjuk. Kínáljunk mellélilahagymát, idényzöldséget.
  • Elkészítettem: 101 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 40
  • Össznézettség: 70203
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 27.

Ajánló

Szerintem barna kenyérrel, lilahagymával a legjobb.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Libamáj zsidó módon
koszider 91 recept

Édesanyám – aki gyönyörű, hosszú életet élt – lány korában (ami az 1930-as években volt!) egy olyan varrodában tanult, melynek egy zsidó hölgy volt a tulajdonosa. Nagyon szerette a család, gyakran ott tartották ebédre, vacsorára, a konyha körül is segített, ha nagyobb vendégségre készültek. Így aztán jó pár zsidó hagyomány beszivárgott katolikus-református konyhánkba. (Ma is a maceszgombócos húsleves a kedvencünk, fokhagymamártással, fekete retekkel.) A libamájat nem is tudom másként sütni, de szerintem nem is szabad, mert ez annyira tökéletes, hogy csak rontani lehet rajta. Természetesen így sem kóser, ahhoz kikaserolt máj kellene (meg a konyhám is tréfli), de a hagyomány autentikus.  Soha nem áztatnám tejben a májat. Állítólag ezt azért teszik, hogy a máj szép világos legyen. A hízott libamáj magától is világos, vagyis erre semmi szükség. Igazából nem is sütöm, hanem párolom, divatos szóhasználattal konfitálom. Ettől a máj olyan lágy és puha lesz, hogy akár kenni is lehet, lehűtve pedig leheletvékonyra szeletelhető. Fagyasztható is, sőt, ha szállítani akarjuk, ajánlatos is, mivel a libazsír szobahőmérsékleten gyakorlatilag folyékony. Két óra alatt felenged annyira, hogy élvezhető legyen. A libamáj kényes jószág és túl drága ahhoz, hogy könnyelműen bánjunk vele. Nyersen és sülve is törékeny, ezért óvatosan rakosgassuk. A máj két lebenyre szétválasztható (egy kisebbre és egy nagyobbra), de arra vigyázzunk, hogy a hártyáját sehol se sértsük meg. Saját zsírjával leöntve, hűtőben nagyon sokáig (7-10 napig) is eláll.  Ugyanígy hízott kacsamájat is süthetünk.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves történet, isteni recept! Így valóban tökéletes a libamáj és a zsírja is, nyammmm! :)

koszider

Kedves Anita, köszönöm! Tényleg nyamm! (De olyan baromi drága, hogy sajna, csak ritkán.) Koszider

Ági78

H?ha! Ebb?l a csodás eledelb?l most meg tudnék enni pár(száz) falatot! Milyen szerencse, hogy ilyen klassz receptekkel gazdagodott a családi konyha és általad a miénk is! :) Köszi a receptet! Boldog új évet kívánok! Üdv: Ági

koszider

Kedves Ágnes! Szívb?l örülök, hogy megtetszett a recept! Üdvözöl és minden jót az új évre: Koszider

Rhode

Hát ez fantasztikus! Nagyon szeretem a libamájat, igaz ritkán jutok hozzá, de ha veszek, biztosan így készítem el.

koszider

Kedves Rhode! Csak biztatni tudlak: nagyon egyszer? és rettent? finom (igen, kicsit - nagyon - drága). Sok finom falatot az új évre: Koszider

Törölt felhasználó

Édesanyám így készítette, csak paradicsomot nem tett bele. Visszük tovább, mi is így sütjük a májat. Legközelebb megpróbálom paradicsommal. Megragadom az alkalmat, hogy eloszlassak egy tévhitet. Nem az az olcsó, ami olcsó. Tehát nem a párizsi, meg az ahhoz hasonlók. Ha kiszámoljátok, hogy egy kisebb libamáj áráért mennyi felvágottat kaptok - jó apránként kell kifizetni - és meddig tart, világossá válik, hogy érdemes id?nként egy összeget rászánni a libamájra. Ha nem szabadrablás történik a tálban, beosztva két hétig is eltart egy libamáj zsírjával. Egyszer próbáljátok meg! Nem véletlen, hogy a liba nem csak a tehet?s zsidó háztartás f? eledele, minden alkatrészét fel lehet használni és be lehet osztani.

koszider

Kedves Noecska! Teljesen igazad van abban, amit a relatív drága libamájról írtál. Édesapám bölcs mondását tudom idézni: szegény ember olcsó holmit ne vegyen. Ez vonatkozik mindenre, az olcsó cip?t?l elkezdve az olcsó élelmiszerig. Akinek nincs herdálni való pénze, az tartós/kiadós termékeket keressen, az éri meg. A paradicsomról: az íze mellett megszínezi a zsírt, sötétebb, sárgább lesz t?le, talán még gusztusosabb. De ha nem teszel bele, hanem a családi hagyományt követed, természetesen úgy is kiváló lesz. Üdvözöl: Koszider Ui. A libamáj kilója Márton-nap táján 9000 egypárszáz forint volt. De ha azt számolom, hogy 6-8 ember simán jól lakhat vele és közben még az élet császárának is érezheti magát, tényleg nem is olyan sok.

Törölt felhasználó

Kedves Koszider! Igazságodat kiegészítem a szüleimt?l tanulttal: a min?ségi dolgon éltes korában is látszik a min?ség, míg a bóvli már új korában is az. Mindenképpen ki fogom próbálni valamikor januárban a paradicsomos változatot. Szeretettel üdvözöllek és Boldog Újévet kívánok. Noecska

Éva-Anyóca

Kedves Koszider! Aranyos a történet,:-o - és én is úgy tanultam, bár eddig életemben, amióta férjnél vagyok, egyszer készítettem, hogy tejben kell áztatni, miért, nem is tudom, ezt mondták...:-o Ha egyszer hozzá fogok jutni, ezen mód fogom elkészíteni, köszönöm Neked. Remélem, kellemesen, békességben, szeretetben és finom ételekkel tálalva telt a karácsonyotok! :-O Kívánok: békés, boldog, megértéssel, szeretettel, egészséggel, érkez?, meghitt pillanatokkal, kellemes nevetéses beszélgetésekkel teli új évet ! Éva-Anyóca

koszider

Kedves Éva-Anyóca! Köszönöm a jó kívánságokat, én is minden földi jót kívánok Neked és családodnak az új évre, egészségben, békében, szeretetben! Koszider

Marti48

Kedves Koszider! A szakacskönyv szerint is igy kell sütni, azaz parolni. A Mamam is igy csinalta, en is probaltam mar. A hagymas-paprikas valtozatot viszont nem ismertem, igy köszönettel eltettem a szakacskönyvembe, bar Nemetorszagban sajna nem lehet libamajat kapni - igy ezt itthon kell (most itt vagyunk) elkeszitenem.:) A Story nagyon aranyos! Üdvözlettel: Marti

koszider

Kedves Márti! Örülök, hogy megtetszett a recept! Most épp jó id?pontban vagy itthon, Márton-nap miatt biztosan lesz libamáj a boltokban. Én már láttam is a Sparban, de 11.000 Ft volt kilója - felakadt a szemem. Reménykedek, hogy lesz akciós is, mert ilyenkor szoktam megvenni karácsonyra. Simán le lehet fagyasztani, semmi baja se lesz. Egy éjszaka alatt kiolvasztom és úgy kezdem sütni. (Olyat veszek, ami le van fóliázva és nem veszem ki a gyári burkolatából.) Üdvözöl: Koszider

Marti48

Kedves Koszider! Aranyos vagy, hogy ilyen jo tippekkel lattal el valaszodban! Haaat, az sajna igaz, hogy nem eppen olcso a libamaj, de egyszer egy evben....:)!... Pont a szentendrei Sparban lattam konzervben, egy pici konzerv, es 3.Ezer Ft. körül volt... Na, ezt latvan elallt a lelegzetem nekem is! Anyukamtol kaptam mindig, jo sok tiszta libazsirba agyazva, amikor eljött a karacsonyi idökben is hozzank Münchenbe. Jo nagyon tudni, hogy le lehet fagyasztani, nem is hittem volna, hiszen olyan erzekeny "joszag". Kellemes vasarnap delutant kivanok! Marti

pintyöke72

Nálunk is minden évben(1x) Karácsonykor van libamáj. Az idén én is így sütöm, mert nagyon jónak találom! Eddig tejben áztattam,de tavaly olyan morzsálós lett,hogy csuda! Na, azért elfogyott :) Köszi a receptet, kellemes ünnepeket kívánok!

koszider

Kedves Pinty?ke! Nyugodt szívvel mondhatom, hogy így elkészítve a libamáj tökéletes karácsonyi fogás lesz. Valószín?leg az áztatásnak is lehet köze a morzsálódáshoz, de azt hiszem, a krémes állagot inkább a nagyon kis lángon párolás okozza. A zsír csak annyira meleg sütés közben, hogy jószerivel bele tudom dugni az ujjam, nem éget meg. Ja, és valami még nagyon fontos: nem szabad letakarni a lábost! Nálunk is ez készül, kedden fogom megsütni, hogy szépen kifagyjon szerda estére. Idén kacsamájat vettem, egyrészt az volt szép, hízott, másrészt múlt évben kipróbáltam mindkett?t és kiderült, hogy szinte semmi különbség nincs a kett? között, csak én tudtam, hogy melyik melyik, a család nem tudta megállapítani. (Libazsírban sütöttem mindkett?t.) A kacsamáj lényegesen olcsóbb, idén a liba kilója 9.000 Ft volt, a kacsa meg 6.000 Ft. Egy 80 dekás kacsamájból már tökéletes "libamáj" lesz. Kellemes ünnepeket! Koszider

pintyöke72

Kedves Koszider! Én balga, azt hittem,nincs új a nap alatt! :) Köszönöm,hogy megosztottad a tapasztalataidat, kedden én is így fogom sütni a májat Eddig letakartam és jócskán meleg zsírban sütöttem. Ezentúl nem teszem. Ígérem, beszámolok a végeredményr?l! Kellemes ünnepeket neked és családodnak! Pinty?ke

Törölt felhasználó

Fantasztikus recept! Garantált a siker. Én úgy csináltam higy egy tálba szórtam sót+pirospaprikát és arra tettem a májat mikor kész lett+a zsírt :-) köszönöm

koszider

Nagyon örülök, hogy ízlett! Gondolom, azért szórtad a sót a tálba, hogy ne keményedjen meg a máj - de biztosíthatlak, nem fog! Sóval már csak 2-3 percig zötyögtetem a zsírt, ezalatt nem tud megkeményedni, viszont a só elolvad-eloszlik a zsírban. (Meg így meg tudom kóstolni a zsírt, hogy megfelel?en sós-e.) Üdvözöl: Koszider

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek