Libamáj zsidó módon

- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 42% Zsír
-
83g libamáj111 kcal
-
83g libazsír750 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
13g paradicsom2 kcal
-
17g paprika3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 42% Zsír
-
500g libamáj665 kcal
-
500g libazsír4500 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
80g paradicsom14 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 42% Zsír
-
39.1g libamáj52 kcal
-
39.1g libazsír352 kcal
-
7g vöröshagyma3 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
6.3g paradicsom1 kcal
-
7.8g paprika1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 42% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
Fehérje
-
Összesen 14.1 g
Zsír
-
Összesen 86.8 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 513 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 508.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 229 mg
-
Nátrium 119 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 98.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7766 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 45 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 621 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 7758 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 88 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 343 micro
-
Lut-zea 64 micro
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 42% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
Fehérje
-
Összesen 84.7 g
Zsír
-
Összesen 520.8 g
-
Telített zsírsav 147 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 288 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 56 g
-
Koleszterin 3075 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3050.3 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 343 mg
-
Kálcium 265 mg
-
Vas 153 mg
-
Magnézium 147 mg
-
Foszfor 1377 mg
-
Nátrium 711 mg
-
Réz 38 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.8 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 590.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46593 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 270 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 108 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 34 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3726 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 46545 micro
-
α-karotin 98 micro
-
β-karotin 531 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 2058 micro
-
Lut-zea 383 micro
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 42% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 40.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 240 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 238.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 46.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3643 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 21 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 291 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 3639 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 161 micro
-
Lut-zea 30 micro
Hozzávalók
-
58.3 dkg libazsír
-
1.2 közepes db vöröshagyma
-
3.5 gerezd fokhagyma
-
1.2 kis db paradicsom
-
só ízlés szerint
-
fűszerpaprika ízlés szerint
Elkészítés
- Széphízott, világos libamájat vegyünk. Folyóvíz alatt mossuk meg, és 1 órára áztassuk be hideg vízbe.
- Közben a megtisztított hagymát és fokhagymát vágjuk vastag gerezdekre, a meghámozott paradicsomot apró kockákra, a paprikát keskeny szeletekre.
- Egy akkora lábaskában, amibe épp belefér a máj, olvasszuk fel a libazsírt. Ha szeretjük a zsíros kenyeret, 60-80 dkg zsírral is készíthetjük.
- A zsírba csúsztassuk bele a májat, rakjuk körbe a zöldségekkel. Várjuk meg, míg bugyogni-pezsegni kezd, és vegyük nagyon kicsire a lángot.
- Anélkül, hogy lefednénk, süssük kb. 1 óráig. Közben a zsír csak épp, hogy pezsegjen.
- Akkor jó, ha a zsír letisztul (kifő belőle a víz), eközben be is sötétedik a máj is és a zsír is. Ekkor hintsük meg a zsírt két nagy csipet sóval. (Ne többel,sózni a tányéron islehet.)
- Pezsegtessük még 1-2 percig, és zárjuk el a tüzet. Várjunk 10-15 percet, hogy a zsír leülepedjen. Most egy széles lapáttal nyúljunk a máj alá, helyezzük át egy mély tálaló tálba (pl. jénaiba), és öntsük köré-rá a zsírt, hogy az minél jobban elfedje a májat, csak a "háta" emelkedjen ki a zsírból. Ha szeretjük, a zsír "ruskóját" is mellé szedhetjük. (Szerintem ez az egyik legjobb része.) Díszítésként meghinthetjük a tetejétegy csipet pirospaprikával.
- Alaposan hűtsük le, fagyasszuk ki. Zsírját barna kenyérre kenve, a májat leheletvékony szeletekre vágva fogyasztjuk. Kínáljunk mellélilahagymát, idényzöldséget.
- Elkészítettem: 101 alkalommal
- Receptkönyvben: 242
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 74311
- Feltöltés dátuma: 2012. december 27.
Ajánló
Szerintem barna kenyérrel, lilahagymával a legjobb.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- szezon:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Édesanyám – aki gyönyörű, hosszú életet élt – lány korában (ami az 1930-as években volt!) egy olyan varrodában tanult, melynek egy zsidó hölgy volt a tulajdonosa. Nagyon szerette a család, gyakran ott tartották ebédre, vacsorára, a konyha körül is segített, ha nagyobb vendégségre készültek. Így aztán jó pár zsidó hagyomány beszivárgott katolikus-református konyhánkba. (Ma is a maceszgombócos húsleves a kedvencünk, fokhagymamártással, fekete retekkel.) A libamájat nem is tudom másként sütni, de szerintem nem is szabad, mert ez annyira tökéletes, hogy csak rontani lehet rajta. Természetesen így sem kóser, ahhoz kikaserolt máj kellene (meg a konyhám is tréfli), de a hagyomány autentikus. Soha nem áztatnám tejben a májat. Állítólag ezt azért teszik, hogy a máj szép világos legyen. A hízott libamáj magától is világos, vagyis erre semmi szükség. Igazából nem is sütöm, hanem párolom, divatos szóhasználattal konfitálom. Ettől a máj olyan lágy és puha lesz, hogy akár kenni is lehet, lehűtve pedig leheletvékonyra szeletelhető. Fagyasztható is, sőt, ha szállítani akarjuk, ajánlatos is, mivel a libazsír szobahőmérsékleten gyakorlatilag folyékony. Két óra alatt felenged annyira, hogy élvezhető legyen. A libamáj kényes jószág és túl drága ahhoz, hogy könnyelműen bánjunk vele. Nyersen és sülve is törékeny, ezért óvatosan rakosgassuk. A máj két lebenyre szétválasztható (egy kisebbre és egy nagyobbra), de arra vigyázzunk, hogy a hártyáját sehol se sértsük meg. Saját zsírjával leöntve, hűtőben nagyon sokáig (7-10 napig) is eláll. Ugyanígy hízott kacsamájat is süthetünk.
Hozzászólások (8)
Kedves történet, isteni recept! Így valóban tökéletes a libamáj és a zsírja is, nyammmm! :)
Kedves Anita, köszönöm! Tényleg nyamm! (De olyan baromi drága, hogy sajna, csak ritkán.) Koszider
H?ha! Ebb?l a csodás eledelb?l most meg tudnék enni pár(száz) falatot! Milyen szerencse, hogy ilyen klassz receptekkel gazdagodott a családi konyha és általad a miénk is! :) Köszi a receptet! Boldog új évet kívánok! Üdv: Ági
Kedves Ágnes! Szívb?l örülök, hogy megtetszett a recept! Üdvözöl és minden jót az új évre: Koszider
Hát ez fantasztikus! Nagyon szeretem a libamájat, igaz ritkán jutok hozzá, de ha veszek, biztosan így készítem el.
Kedves Rhode! Csak biztatni tudlak: nagyon egyszer? és rettent? finom (igen, kicsit - nagyon - drága). Sok finom falatot az új évre: Koszider
Édesanyám így készítette, csak paradicsomot nem tett bele. Visszük tovább, mi is így sütjük a májat. Legközelebb megpróbálom paradicsommal. Megragadom az alkalmat, hogy eloszlassak egy tévhitet. Nem az az olcsó, ami olcsó. Tehát nem a párizsi, meg az ahhoz hasonlók. Ha kiszámoljátok, hogy egy kisebb libamáj áráért mennyi felvágottat kaptok - jó apránként kell kifizetni - és meddig tart, világossá válik, hogy érdemes id?nként egy összeget rászánni a libamájra. Ha nem szabadrablás történik a tálban, beosztva két hétig is eltart egy libamáj zsírjával. Egyszer próbáljátok meg! Nem véletlen, hogy a liba nem csak a tehet?s zsidó háztartás f? eledele, minden alkatrészét fel lehet használni és be lehet osztani.
Kedves Noecska! Teljesen igazad van abban, amit a relatív drága libamájról írtál. Édesapám bölcs mondását tudom idézni: szegény ember olcsó holmit ne vegyen. Ez vonatkozik mindenre, az olcsó cip?t?l elkezdve az olcsó élelmiszerig. Akinek nincs herdálni való pénze, az tartós/kiadós termékeket keressen, az éri meg. A paradicsomról: az íze mellett megszínezi a zsírt, sötétebb, sárgább lesz t?le, talán még gusztusosabb. De ha nem teszel bele, hanem a családi hagyományt követed, természetesen úgy is kiváló lesz. Üdvözöl: Koszider Ui. A libamáj kilója Márton-nap táján 9000 egypárszáz forint volt. De ha azt számolom, hogy 6-8 ember simán jól lakhat vele és közben még az élet császárának is érezheti magát, tényleg nem is olyan sok.
Kedves Koszider! Igazságodat kiegészítem a szüleimt?l tanulttal: a min?ségi dolgon éltes korában is látszik a min?ség, míg a bóvli már új korában is az. Mindenképpen ki fogom próbálni valamikor januárban a paradicsomos változatot. Szeretettel üdvözöllek és Boldog Újévet kívánok. Noecska
Kedves Koszider! Aranyos a történet,:-o - és én is úgy tanultam, bár eddig életemben, amióta férjnél vagyok, egyszer készítettem, hogy tejben kell áztatni, miért, nem is tudom, ezt mondták...:-o Ha egyszer hozzá fogok jutni, ezen mód fogom elkészíteni, köszönöm Neked. Remélem, kellemesen, békességben, szeretetben és finom ételekkel tálalva telt a karácsonyotok! :-O Kívánok: békés, boldog, megértéssel, szeretettel, egészséggel, érkez?, meghitt pillanatokkal, kellemes nevetéses beszélgetésekkel teli új évet ! Éva-Anyóca
Kedves Éva-Anyóca! Köszönöm a jó kívánságokat, én is minden földi jót kívánok Neked és családodnak az új évre, egészségben, békében, szeretetben! Koszider
Kedves Koszider! A szakacskönyv szerint is igy kell sütni, azaz parolni. A Mamam is igy csinalta, en is probaltam mar. A hagymas-paprikas valtozatot viszont nem ismertem, igy köszönettel eltettem a szakacskönyvembe, bar Nemetorszagban sajna nem lehet libamajat kapni - igy ezt itthon kell (most itt vagyunk) elkeszitenem.:) A Story nagyon aranyos! Üdvözlettel: Marti
Kedves Márti! Örülök, hogy megtetszett a recept! Most épp jó id?pontban vagy itthon, Márton-nap miatt biztosan lesz libamáj a boltokban. Én már láttam is a Sparban, de 11.000 Ft volt kilója - felakadt a szemem. Reménykedek, hogy lesz akciós is, mert ilyenkor szoktam megvenni karácsonyra. Simán le lehet fagyasztani, semmi baja se lesz. Egy éjszaka alatt kiolvasztom és úgy kezdem sütni. (Olyat veszek, ami le van fóliázva és nem veszem ki a gyári burkolatából.) Üdvözöl: Koszider
Kedves Koszider! Aranyos vagy, hogy ilyen jo tippekkel lattal el valaszodban! Haaat, az sajna igaz, hogy nem eppen olcso a libamaj, de egyszer egy evben....:)!... Pont a szentendrei Sparban lattam konzervben, egy pici konzerv, es 3.Ezer Ft. körül volt... Na, ezt latvan elallt a lelegzetem nekem is! Anyukamtol kaptam mindig, jo sok tiszta libazsirba agyazva, amikor eljött a karacsonyi idökben is hozzank Münchenbe. Jo nagyon tudni, hogy le lehet fagyasztani, nem is hittem volna, hiszen olyan erzekeny "joszag". Kellemes vasarnap delutant kivanok! Marti
Nálunk is minden évben(1x) Karácsonykor van libamáj. Az idén én is így sütöm, mert nagyon jónak találom! Eddig tejben áztattam,de tavaly olyan morzsálós lett,hogy csuda! Na, azért elfogyott :) Köszi a receptet, kellemes ünnepeket kívánok!
Kedves Pinty?ke! Nyugodt szívvel mondhatom, hogy így elkészítve a libamáj tökéletes karácsonyi fogás lesz. Valószín?leg az áztatásnak is lehet köze a morzsálódáshoz, de azt hiszem, a krémes állagot inkább a nagyon kis lángon párolás okozza. A zsír csak annyira meleg sütés közben, hogy jószerivel bele tudom dugni az ujjam, nem éget meg. Ja, és valami még nagyon fontos: nem szabad letakarni a lábost! Nálunk is ez készül, kedden fogom megsütni, hogy szépen kifagyjon szerda estére. Idén kacsamájat vettem, egyrészt az volt szép, hízott, másrészt múlt évben kipróbáltam mindkett?t és kiderült, hogy szinte semmi különbség nincs a kett? között, csak én tudtam, hogy melyik melyik, a család nem tudta megállapítani. (Libazsírban sütöttem mindkett?t.) A kacsamáj lényegesen olcsóbb, idén a liba kilója 9.000 Ft volt, a kacsa meg 6.000 Ft. Egy 80 dekás kacsamájból már tökéletes "libamáj" lesz. Kellemes ünnepeket! Koszider
Kedves Koszider! Én balga, azt hittem,nincs új a nap alatt! :) Köszönöm,hogy megosztottad a tapasztalataidat, kedden én is így fogom sütni a májat Eddig letakartam és jócskán meleg zsírban sütöttem. Ezentúl nem teszem. Ígérem, beszámolok a végeredményr?l! Kellemes ünnepeket neked és családodnak! Pinty?ke
Fantasztikus recept! Garantált a siker. Én úgy csináltam higy egy tálba szórtam sót+pirospaprikát és arra tettem a májat mikor kész lett+a zsírt :-) köszönöm
Nagyon örülök, hogy ízlett! Gondolom, azért szórtad a sót a tálba, hogy ne keményedjen meg a máj - de biztosíthatlak, nem fog! Sóval már csak 2-3 percig zötyögtetem a zsírt, ezalatt nem tud megkeményedni, viszont a só elolvad-eloszlik a zsírban. (Meg így meg tudom kóstolni a zsírt, hogy megfelel?en sós-e.) Üdvözöl: Koszider