r
Nosalty Logó

Libamáj zsidó módon

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
koszider
Libamáj zsidó módon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 42% Zsír
Összesen 873 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 42% Zsír
Összesen 5240 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 42% Zsír
Összesen 410 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 42% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:

Fehérje

  • Összesen
    14.1 g

Zsír

  • Összesen
    86.8 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    513 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    508.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    229 mg
  • Nátrium
    119 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    98.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7766 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    45 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    621 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7758 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    88 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    343 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 873 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 42% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:

Fehérje

  • Összesen
    84.7 g

Zsír

  • Összesen
    520.8 g
  • Telített zsírsav
    147 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    288 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    56 g
  • Koleszterin
    3075 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3050.3 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    343 mg
  • Kálcium
    265 mg
  • Vas
    153 mg
  • Magnézium
    147 mg
  • Foszfor
    1377 mg
  • Nátrium
    711 mg
  • Réz
    38 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    590.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46593 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    270 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    108 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    34 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3726 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46545 micro
  • α-karotin
    98 micro
  • β-karotin
    531 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    2058 micro
  • Lut-zea
    383 micro
Összesen 5240 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 42% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    40.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    240 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    238.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3643 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    21 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    291 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3639 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    161 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 410 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Széphízott, világos libamájat vegyünk. Folyóvíz alatt mossuk meg, és 1 órára áztassuk be hideg vízbe.
  2. Közben a megtisztított hagymát és fokhagymát vágjuk vastag gerezdekre, a meghámozott paradicsomot apró kockákra, a paprikát keskeny szeletekre.
  3. Egy akkora lábaskában, amibe épp belefér a máj, olvasszuk fel a libazsírt. Ha szeretjük a zsíros kenyeret, 60-80 dkg zsírral is készíthetjük.
  4. A zsírba csúsztassuk bele a májat, rakjuk körbe a zöldségekkel. Várjuk meg, míg bugyogni-pezsegni kezd, és vegyük nagyon kicsire a lángot.
  5. Anélkül, hogy lefednénk, süssük kb. 1 óráig. Közben a zsír csak épp, hogy pezsegjen.
  6. Akkor jó, ha a zsír letisztul (kifő belőle a víz), eközben be is sötétedik a máj is és a zsír is. Ekkor hintsük meg a zsírt két nagy csipet sóval. (Ne többel,sózni a tányéron islehet.)
  7. Pezsegtessük még 1-2 percig, és zárjuk el a tüzet. Várjunk 10-15 percet, hogy a zsír leülepedjen. Most egy széles lapáttal nyúljunk a máj alá, helyezzük át egy mély tálaló tálba (pl. jénaiba), és öntsük köré-rá a zsírt, hogy az minél jobban elfedje a májat, csak a "háta" emelkedjen ki a zsírból. Ha szeretjük, a zsír "ruskóját" is mellé szedhetjük. (Szerintem ez az egyik legjobb része.) Díszítésként meghinthetjük a tetejétegy csipet pirospaprikával.
  8. Alaposan hűtsük le, fagyasszuk ki. Zsírját barna kenyérre kenve, a májat leheletvékony szeletekre vágva fogyasztjuk. Kínáljunk mellélilahagymát, idényzöldséget.
  • Elkészítettem: 101 alkalommal
  • Receptkönyvben: 250
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 23
  • Össznézettség: 76747
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 27.

Ajánló

Szerintem barna kenyérrel, lilahagymával a legjobb.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Libamáj zsidó módon
koszider 91 recept

Édesanyám – aki gyönyörű, hosszú életet élt – lány korában (ami az 1930-as években volt!) egy olyan varrodában tanult, melynek egy zsidó hölgy volt a tulajdonosa. Nagyon szerette a család, gyakran ott tartották ebédre, vacsorára, a konyha körül is segített, ha nagyobb vendégségre készültek. Így aztán jó pár zsidó hagyomány beszivárgott katolikus-református konyhánkba. (Ma is a maceszgombócos húsleves a kedvencünk, fokhagymamártással, fekete retekkel.) A libamájat nem is tudom másként sütni, de szerintem nem is szabad, mert ez annyira tökéletes, hogy csak rontani lehet rajta. Természetesen így sem kóser, ahhoz kikaserolt máj kellene (meg a konyhám is tréfli), de a hagyomány autentikus.  Soha nem áztatnám tejben a májat. Állítólag ezt azért teszik, hogy a máj szép világos legyen. A hízott libamáj magától is világos, vagyis erre semmi szükség. Igazából nem is sütöm, hanem párolom, divatos szóhasználattal konfitálom. Ettől a máj olyan lágy és puha lesz, hogy akár kenni is lehet, lehűtve pedig leheletvékonyra szeletelhető. Fagyasztható is, sőt, ha szállítani akarjuk, ajánlatos is, mivel a libazsír szobahőmérsékleten gyakorlatilag folyékony. Két óra alatt felenged annyira, hogy élvezhető legyen. A libamáj kényes jószág és túl drága ahhoz, hogy könnyelműen bánjunk vele. Nyersen és sülve is törékeny, ezért óvatosan rakosgassuk. A máj két lebenyre szétválasztható (egy kisebbre és egy nagyobbra), de arra vigyázzunk, hogy a hártyáját sehol se sértsük meg. Saját zsírjával leöntve, hűtőben nagyon sokáig (7-10 napig) is eláll.  Ugyanígy hízott kacsamájat is süthetünk.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek