r
Nosalty Logó

Lencseleves sajtos pirított kenyérrel

NS
Lencseleves sajtos pirított kenyérrel
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

522
Kalória
27.5g
Fehérje
67g
Szénhidrát
16.7g
Zsír
348.5g
Víz
19.3g
Koleszterin
9.3g
Élelmi rost
7g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 522 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2082 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 109 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.5 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    813.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    305 mg
  • Nátrium
    276 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    67 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    348.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    199 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    340 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1502 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 522 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    109.9 g

Zsír

  • Összesen
    66.8 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3254.8 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    59 mg
  • Kálcium
    589 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    242 mg
  • Foszfor
    1218 mg
  • Nátrium
    1104 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    268 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

Víz

  • Összesen
    1394 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    794 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    55 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1361 micro
  • Kolin:
    328 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    6008 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    265 micro
Összesen 2082 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    169 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    72.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    129 micro
  • β-karotin
    312 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 109 kcal

Elkészítés

  1. A lencsét főzés előtt minimum egy órával beáztatjuk. Ideális előző este már beáztatni, de ha elmarad sem tragédia.
  2. A sütőt begyújtjuk közepes/nagy lángon.
  3. A hagymát apróra vágjuk és a kevés zsiradékon megpároljuk. Ha megpárolódott, a liszttel rántást készítünk, majd felöntjük 2 dl vízzel és elkeverjük.
  4. Hozzáadjuk a lencsét, fűszerezzük és az egész répát, és petrezselymet is beletesszük. (Ne szeleteljük fel a zöldségeket, mert csak az ízük miatt tesszük bele őket. Ha elhagyjuk őket sem baj, van aki így szereti.) Ha felforrt hagyjuk tartalékon főni, amíg a lencse meg nem puhul (ha előzőleg be volt áztatva a lencse, akkor 30 percen belül megpuhul, ha nem volt beáztatva a lencse akkor kb. 40-45 perc alatt fő teljesen puhára).
  5. Eközben a kenyeret kis kockákra vágjuk, ráreszeljük a füstölt sajtot és sütőbe tesszük, magas hőfokon pirulásig sütjük.
  6. Ha megfőtt a lencse (nem szétfőtt, hanem már puha és ehető) a tejet/tejszínt elkeverjük a mustárral, és a leveshez adjuk. Ekkor lehet az elmaradt lisztet is beletenni. Ebben az esetben a mustárt és a lisztet el kezdjük összekeverni, majd apránként hozzáadva a tejet/tejszínt csomómentesre keverjük (mint egy habarást), majd a leveshez adjuk. Összeforraljuk, majd kikapcsoljuk. Tálalás előtt a zöldségeket kivesszük belőle és különtesszük (nem tálaljuk). Lehetőség van a répa felét beletörni a levesbe és elkeverni vele - annak ajánlom csak, aki szereti a répát így.
  7. A sajtos kenyérkockákkal tálaljuk a levest. (Én nem szoktam előre beletenni a levesbe, külön tányéron szervírozom a kenyérkockákat.)
  8. Lehet turmixolni is a levest. Ebben az esetben még a mustár és tej hozzáadása előtt turmixuljuk a lencsét. Majd turmixolás után adjuk hozzá a tejet/tejszínt és mustárt. Ekkor a liszt elmaradhat.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C

Szilveszterre keresgéltem, szerettem volna megtudni, ki hogyan készíti ünnepi ételeit. Sok lencselves receptet elolvastam, végül egy a sok receptből összegyúrt saját verzió mellett döntöttem. A hozzávalókról: a zsírról annyit, hogy én mindenből házit használok, így a zsírom is házi disznózsír, ami a hiedelemmel ellentétben sokkal egészségesebb, mint az olaj. A tejszínt előszeretettel helyettesítem házi tehéntejjel. Ezt le is lehet fölözni némi állás után, tehát lesz saját tejszínünk is belőle, de ha a fölözés elmarad az sem baj, bátran hozzá lehet adni a tehéntejet is. 

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek