Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Korhely lencseleves füstölt hússal

Korhely lencseleves füstölt hússal
Korhely lencseleves füstölt hússal
100 perc / előkészület: 30 perc főzés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A savanyú káposzta és a füstölt hús megtréfálhatja az embert, sokkal nehezebben puhulnak meg, mint a lencse, ezért érdemes azokat külön készíteni, hogy biztosra menjünk. A füstöltet előző nap készítsük el, mert főzőlevének lényegi szerepe lesz levesünkben!

Kiváló január elsejei étel, mert szerencsehozó lencséből készül, és a savanykás íz örömmel tölti el a szilveszterkor meggyötört gyomrot. Ez utóbbihoz még másnaposnak se kell lenni, az is elég, ha keveset alszunk.

A füstölt tarja kitűnő hozzá, de más füstölt részből is készülhet, sonkadarabból, oldalasból, csülökből, de akár körömből is. A főtt füstölt hússal két dolgot tehetünk: szaporíthatjuk vele a levest, ha kiadósabbra akarjuk készíteni (ekkor második-féle nem is kell hozzá, csak egy szelet kenyér), de külön is megehetjük, akár szilveszter éjjel is.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Szerintem sörrel csúszik a legjobban!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző nap megfőzzük a füstölt tarját annyi vízben, hogy jól ellepje (legalább 1,5-2 liter vízben). A saját levében kihűtjük, a levet és a húst is félretesszük. (A vízbe nem szükséges semmit se tenni, de ha külön, magában akarjuk enni a füstölt húst, tehetünk bele 1 fej hagymát és egy kanál szemes borsot.) A füstölt hús főzése – a hús minőségétől függően – akár 2-3 óra is lehet!
  2. A főzés napján a lencsét gondosan átválogatjuk. Ezt a lépést ne hagyjuk ki, mert a lencse között előfordulhat az őrlőkő törmeléke, és ki akar evés közben kőre harapni? A lencsét szűrőben alaposan átmossuk, és bő vízben állni hagyjuk addig, míg mindent előkészítünk. Tehát nem szükséges egy nappal korábban beáztatni, a lencse így is gyorsan megpuhul.
  3. A savanyú káposzta levét kicsavarjuk, de a levet felfogjuk, és félretesszük. (Szűrőbe téve átöblítjük, ha nagyon savanyú lenne.) A káposztát kicsit összevágjuk, úgy 3-4 vágással.
  4. A hagymát apróra felvágjuk. A fej felét 2 evőkanál zsíron megpároljuk, rádobjuk a savanyú káposztát, és felöntjük annyi füstölt húslével, hogy bőven ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk, ez kb. 50-60 perc. Ha nagyon pirulna, még levet (vizet) öntünk alá.
  5. Közben megtisztítjuk és felkarikázzuk a zöldségeket. Egy kanál zsíron megpároljuk a hagyma maradékát, rádobjuk a zöldségeket, ráöntjük a lecsorgatott lencsét, és felöntjük a füstölt hús főzőlevének maradékával és annyi vízzel, hogy sűrű levest kapjunk.
  6. A durvára összevágott fokhagymát, a szemes borsot, csípős paprikát, babért teatojásba zárjuk, és a levesbe pottyantjuk. Belemorzsoljuk a húsleveskockát is. Kevés só is kellhet rá, ha a füstölt hús nem volt elég sós, kóstolgassuk! A levest fedő alatt puhára főzzük, ez kb. egy óra.
  7. Ha minden puha, a külön készített káposztát beleöntjük a levesbe, és pár perc alatt az egészet összeforraljuk. Közben állítsuk be a leves végső sűrűségét (sűrű legyen), ha kell, még ízesítsük sóval, csípős ízzel, ha nem elég savanyú, a félretett káposztalével. Sűrű, enyhén csípős, savanykás ízű levest kell kapjunk, amit rámerünk a felkockázott, tányérokra adagolt füstölt húsra. A tányéron egy-két kanál tejfölt is belekeverhetünk. Mint minden káposztás étel, többször melegítve még finomabb!
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 514
elküldve: 0
receptkönyvben: 33
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
mikor: ebéd
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: újév

egyéb elnevezések

savanyú lencseleves, korhelyleves lencsével

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

900
lencse 30 dkg
savanyú káposzta 30 dkg
füstölt tarja 80 dkg
sárgarépa 2 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
bors 1 ek
chili 2 db
babérlevél 2 db
leveskocka 1 db
sertészsír 3 ek
0 ízlés szerint
tejföl 2 dl
víz 2 l