r
Nosalty Logó

Korhely lencseleves füstölt hússal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
koszider
Korhely lencseleves füstölt hússal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 901 kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 3606 kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 88 kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.6 g

Zsír

  • Összesen
    46.6 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4496.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    148 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    312 mg
  • Nátrium
    3948 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.6 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    692.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    362 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    417 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    1242 micro
  • β-karotin
    2986 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    316 micro
Összesen 901 kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    214.5 g

Zsír

  • Összesen
    186.5 g
  • Telített zsírsav
    80 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    161 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    17986.7 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    593 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    292 mg
  • Foszfor
    1250 mg
  • Nátrium
    15791 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    266.2 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    54 mg

VÍZ

  • Összesen
    2771.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1446 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    102 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    111 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1666 micro
  • Kolin:
    401 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    4966 micro
  • β-karotin
    11942 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1262 micro
Összesen 3606 kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    439.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    386 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    121 micro
  • β-karotin
    292 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 88 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előző nap megfőzzük a füstölt tarját annyi vízben, hogy jól ellepje (legalább 1,5-2 liter vízben). A saját levében kihűtjük, a levet és a húst is félretesszük. (A vízbe nem szükséges semmit se tenni, de ha külön, magában akarjuk enni a füstölt húst, tehetünk bele 1 fej hagymát és egy kanál szemes borsot.) A füstölt hús főzése – a hús minőségétől függően – akár 2-3 óra is lehet!
  2. A főzés napján a lencsét gondosan átválogatjuk. Ezt a lépést ne hagyjuk ki, mert a lencse között előfordulhat az őrlőkő törmeléke, és ki akar evés közben kőre harapni? A lencsét szűrőben alaposan átmossuk, és bő vízben állni hagyjuk addig, míg mindent előkészítünk. Tehát nem szükséges egy nappal korábban beáztatni, a lencse így is gyorsan megpuhul.
  3. A savanyú káposzta levét kicsavarjuk, de a levet felfogjuk, és félretesszük. (Szűrőbe téve átöblítjük, ha nagyon savanyú lenne.) A káposztát kicsit összevágjuk, úgy 3-4 vágással.
  4. A hagymát apróra felvágjuk. A fej felét 2 evőkanál zsíron megpároljuk, rádobjuk a savanyú káposztát, és felöntjük annyi füstölt húslével, hogy bőven ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk, ez kb. 50-60 perc. Ha nagyon pirulna, még levet (vizet) öntünk alá.
  5. Közben megtisztítjuk és felkarikázzuk a zöldségeket. Egy kanál zsíron megpároljuk a hagyma maradékát, rádobjuk a zöldségeket, ráöntjük a lecsorgatott lencsét, és felöntjük a füstölt hús főzőlevének maradékával és annyi vízzel, hogy sűrű levest kapjunk.
  6. A durvára összevágott fokhagymát, a szemes borsot, csípős paprikát, babért teatojásba zárjuk, és a levesbe pottyantjuk. Belemorzsoljuk a húsleveskockát is. Kevés só is kellhet rá, ha a füstölt hús nem volt elég sós, kóstolgassuk! A levest fedő alatt puhára főzzük, ez kb. egy óra.
  7. Ha minden puha, a külön készített káposztát beleöntjük a levesbe, és pár perc alatt az egészet összeforraljuk. Közben állítsuk be a leves végső sűrűségét (sűrű legyen), ha kell, még ízesítsük sóval, csípős ízzel, ha nem elég savanyú, a félretett káposztalével. Sűrű, enyhén csípős, savanykás ízű levest kell kapjunk, amit rámerünk a felkockázott, tányérokra adagolt füstölt húsra. A tányéron egy-két kanál tejfölt is belekeverhetünk. Mint minden káposztás étel, többször melegítve még finomabb!
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 59
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 14715
  • Feltöltés dátuma: 2017. január 07.

Ajánló

Szerintem sörrel csúszik a legjobban!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Korhely lencseleves füstölt hússal
koszider 91 recept

A savanyú káposzta és a füstölt hús megtréfálhatja az embert, sokkal nehezebben puhulnak meg, mint a lencse, ezért érdemes azokat külön készíteni, hogy biztosra menjünk. A füstöltet előző nap készítsük el, mert főzőlevének lényegi szerepe lesz levesünkben! Kiváló január elsejei étel, mert szerencsehozó lencséből készül, és a savanykás íz örömmel tölti el a szilveszterkor meggyötört gyomrot. Ez utóbbihoz még másnaposnak se kell lenni, az is elég, ha keveset alszunk. A füstölt tarja kitűnő hozzá, de más füstölt részből is készülhet, sonkadarabból, oldalasból, csülökből, de akár körömből is. A főtt füstölt hússal két dolgot tehetünk: szaporíthatjuk vele a levest, ha kiadósabbra akarjuk készíteni (ekkor második-féle nem is kell hozzá, csak egy szelet kenyér), de külön is megehetjük, akár szilveszter éjjel is.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!