r
Nosalty Logó

Török vöröslencseleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Török vöröslencseleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

Az öntethez

Összesen 621 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

Az öntethez

Összesen 1239 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

Az öntethez

Összesen 70 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.5 g

Zsír

  • Összesen
    23.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1408.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    106 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    91 mg
  • Foszfor
    358 mg
  • Nátrium
    835 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    81.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    740.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    455 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    228 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    1253 micro
  • β-karotin
    3621 micro
  • β-crypt
    124 micro
  • Likopin
    2877 micro
  • Lut-zea
    475 micro
Összesen 621 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.1 g

Zsír

  • Összesen
    46.3 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2816.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    213 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    182 mg
  • Foszfor
    717 mg
  • Nátrium
    1669 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    162.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    1480.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    910 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    456 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    188 micro
  • α-karotin
    2505 micro
  • β-karotin
    7241 micro
  • β-crypt
    247 micro
  • Likopin
    5754 micro
  • Lut-zea
    950 micro
Összesen 1239 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    156.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    139 micro
  • β-karotin
    402 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    320 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 70 kcal

Hozzávalók

A leveshez

Az öntethez

Elkészítés

A leveshez

  1. Hámozzuk meg, és vágjuk fel apró darabokra a zöldségeket.
  2. Egy közepes méretű lábasban a hagymát olívaolajon közepes lángon megpároljuk. Ha a hagyma üvegesre párolódott, hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, répát, krumplit, és kb. 2-3 percig együtt pároljuk a hagymával.
  3. Hozzáadjuk a megmosott, leöblített vöröslencsét, forró vízzel felöntjük (amibe előzetesen hozzákevertünk egy marhahús leveskockát), hozzáadjuk még a mentát, sót, és jól megkavarjuk.Addig főzzük, amíg a répa, krumpli puhára fő, közepes-alacsony hőfokon kb. 10-15 perc alatt.
  4. Ekkor egy botmixerrel összepürésítjük a levest, és adunk hozzá még vizet, ha túl sűrűnek látjuk.
  5. Melegen tálaljuk a levest, előtte csorgatunk a tetejére a vajas-paprikás öntetből, megszórjuk egy kis szárított mentával, és a tányér mellé néhány szelet citromot is felszolgálunk, amelyből a törökökhöz hasonlóan mi is csepegtetünk a levesbe.

Az öntethez

  1. Az öntethez egy kis lábasban vagy serpenyőben alacsony hőfokon a vajat megolvasztjuk. Amikor kezd forrni és fröcskölni, belekeverjük a pirospaprikát és a sót.
  • Receptkönyvben: 634
  • Tegnapi nézettség: 40
  • 7 napos nézettség: 329
  • Össznézettség: 220137
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A gazdag és változatos török konyha, amely több millió ember által közkedvelt világszerte, főként az Ottomán Birodalom hagyatéka. A török konyha nemcsak a szomszédos országok konyhaművészetére volt hatással, hanem egész Európáéra. A török konyha egész Törökországban változatos, eltérő, de a leves mindenhol fontos szerepet játszik, tradicionális jelentősége van. A hagyományos török reggeli népszerűségének elterjedése előtt a leves volt az általánosan elterjedt reggeli étel a legtöbb háztartásban. A levesek a török gasztronómiához hasonlóan szintén nagyon változatosak. Lehetnek könnyűek vagy tartalmasak, kiadósak és táplálóak, de a török étkezés általában ezzel kezdődik. A nevüket rendszerint a fő hozzávalójuk után kapják. A legelterjedtebb és legkedveltebb a kırmızı mercimek çorbası (vöröslencseleves), de szintén nagyon népszerű a yayla çorbası (joghurtleves), tarhana çorbası (a török tarhana búzalisztet, joghurtot, fermentált és szárított zöldséget tartalmaz), és például M. egyik kedvenc levese a domates çorbası (paradicsomleves). Sokszor ettem kırmızı mercimek çorbası Törökországban és Magyarországon is, de mint minden leves, ez a leves is akkor a legfinomabb, ha otthon készítjük el. Ha jól emlékszem, a konyhai ténykedéseim története során ez volt az első török étel, amit otthon is elkészítettem. Ha török ételt készítek, csak és kizárólag törökök autentikus receptjeit használom, ezúttal Hayriye-t a turkishfoodandrecipes.com oldalról.

Hozzávalók

A leveshez

Az öntethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek