Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lekváros csirke

Lekváros csirke
Lekváros csirke
150 perc / előkészület: 20 perc főzés: 40 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Néha amikor a gyerekek kérdezik, mi lesz az ebéd, én rávágom: lekváros csirke! Nevetnek rajta! Na, ez ma nem volt vicc...Gondokodtam rajta, mit főzzek és beugrott, hogy lekváros csirkét,miért is ne? Pár perc múlva kezdtem komolyan venni ezt a gondolatot, és összeállt a fejemben ez a kence, amiben a lekváré volt a főszerep. Mondanom sem kell, hogy nekik nem mertem elmondani mi volt a titkos összetevő. Főleg a férjemnek nem.Ááá! Ő akkor bele sem ütötte volna a villát. Nehezen barátkozik az új ízekkel. A hagyományos ételeket szereti. Talán félretolta volna a tányért és illedelmesen ezt mondta volna: érdekes íze van. De nem így történt! Jóízűen megebédelt az én lekváros csirkémből. Ahh! Micsoda megkönnyebbülés volt számomra. Aztán amikor a lányommal az oviba battyogtunk a kicsikért, elárultam neki a titkomat, de a lelkére kötöttem: Apának egy szót sem. Még most sem tudja, hogy lekváros csirkét evett. Talán legközelebb elárulom neki. Vagy idetéved a NoSalty-ra és megkérdezi: Ezt a lekváros csirkét mikor csináltad? Én pedig ezt mondom: Ettél belőle, nem emlékszel?:)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Azoknak ajánlom, akik szívesen párosítják a húst a gyümölcs ízével.
Párolt sós krumplival vagy krumplipürével finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkecombokat megtisztítjuk, kettévágjuk (alsó és felső részre).
  2. A csont mellett éles késsel kicsit bevágjuk. (Ezt azért tesszük,, hogy jobban átsüljön és ne legyen véres.)
  3. A ketchupot, olívaolajat, mézet és a többi hozzávalót jól összekeverjük.
  4. A z előkészített csirkecombokat alaposan bekenjük a mázzal.
  5. Tepsibe rendezzük szorosan egymás mellé és letakarjuk alufóliával.
  6. 180 fokos sütőben kb. 60 percig sütjük.
  7. Kivesszük a sütőből, a levét egy kisebb lábasba öntjük és levesszük az alufóliát.
  8. A csirkecombokat visszatesszük még egy időre, hogy a bőrük is jól megpiruljon. Érdemes feljebb tenni.
  9. Amíg pirul, elkészítjük a szószt.
  10. A pecsenyeléből kb. 1 dl-t kiveszünk egy csészébe.
  11. Pár percig hagyjuk hűlni, majd hozzákeverjük az étkezési keményítőt.
  12. Visszaöntjük a lábasba és felforraljuk. Ha szükséges, még fűszerezhetjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 705
elküldve: 0
receptkönyvben: 82
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Bogi   :o)

Mióta szakács: 2010.03.04.
105 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

csirkecomb lekváros szósszal

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

köleskása
köleskása Tue, 2015-11-24 21:02

Ez jó :) A 30-as 40-es években készült Egy bolond százat csinál c. filmben az elmegyógyintézet lakói között volt az a jelszó, hogy "lekváros csirke!". Lehet, hogy innen maradt benne a köztudatban. Nem gondoltam volna, hogy tényleg lehet ilyen ételt készíteni, és még finom is :)

barbeez
Bosnyáklány / barbeez Mon, 2012-07-16 22:40

Nagyon tetszik a recept, holnap lesz a párommal az első évfordulónk, meg szeretném sütni neki. Keresgéltem a receptek között, hogy melyik olyan különleges, hogy tálalhassam egy ilyen eseményre:) Úgy gondoltam, hogy együtt sütünk-főzünk, de hát, ha megtudja mi van benne, nem biztos hogy utána meg is meri enni.:)
Elég kezdő vagyok még, lenne egy kérdésem. Az mk az merőkanalat rövidít?:)
Üdv: Barbi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-09-16 19:58

Elkészítettem...
A fiaim azt mondták, olyan mintha étteremből rendeltem volna! :)))
Köszi, nagyon finom! Rendszeres lesz a palettán!

Bia
Bogi :o) / Bia Thu, 2010-09-16 20:09

Kedves sipizolix! Nagyon örülök hogy ízlett.Legyen szép napotok!Üdv:Bogi

torpi
torpi Thu, 2010-09-09 04:34

Na ilyet meg nem ettem, bar a ferjem mindig emleget valami lekvaros csirket.Nos 1x ki fogom probalni, lassuk mit szol hozza, hogy ilyen is van:)))))))))

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2010-09-08 20:34

csúcs a recept, igen, itt is ismerős ez a lekváros csirke-amikor kínodban nem tudsz válaszolni arra a kérdésre,mit főzöl ebédre?De én is megcsinálom, de egy férfinak soha, főleg ha különleges fűszerezést használsz, nem mondhatod meg, mit tettél bele, majd ha már a huszadik alkalommal készítem, akkor igen, talán....oly finnyásak tudnak lenni,nem?Éva-Anyóca

Bia
Bogi :o) / Bia Wed, 2010-09-08 21:15

Igen van akinek szokatlan ez az új íz,főleg ha meg is mondod hogy mi van benne.Én még most sem árultam el,nincs hozzá bátorságom:)))Azért próbáld ki te is.Üdv:Bogi

nyamóka
nyamóka / nyamóka Wed, 2010-09-08 17:34

Kedves Bogi, nagyon tetszik a recept!:-) Ennek a lekváros csirkének nálunk is története van, mert még boldogult lánykoromban engem a bátyám húzott ezzel, ha megkérdeztem, mit főzzek neki. Ő mondta sokszor, hogy lekváros csirkét. Én sosem főztem meg, de ezek után biztos nem hagyom ki!
:-DDDDD Jaaa, és én sem mondom majd meg a páromnak előre, hogy mit teszek elé! :-DDD Majd megírom a reakciót!:-)

Bia
Bogi :o) / Bia Wed, 2010-09-08 21:12

Szia nyamóka!örülök hogy tetszik,próbáld ki bátran nem fog csalódni.Üdv:Bogi

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Wed, 2010-09-08 13:10

Megismertem a tányérodat :))) Biztos nagyon szupi! De figyi, a 10. lépésnél kihagytad, hogy a pecsenyeléből veszel ki 1 dl-t. Kezdők nem bizti, hogy rájönnek. Puszi Juci

397
csirkecomb 4 db
ketchup 2 ek
olívaolaj 2 ek
méz 1 ek
sárgabaracklekvár 2 ek
worcestershire-szósz 0.5 teáskanál
tabasco szósz 0.5 teáskanál
fahéj 1 kk
fokhagymapor 1 kk
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
étkezési keményítő 2 evőkanál