Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lecsóbefőtt télire

Lecsóbefőtt télire
Lecsóbefőtt télire
90 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az őszire-télire eltett „alap lecsó” az én elképzelés szerint a klasszikus recept mentén készül: paprika, paradicsom és vöröshagyma alkotja, így nem kerül bele sem szalonna, sem kolbász. Sokféle módon variálható felbontás után: tojásosan, rizzsel, tarhonyával is gyors s laktató egytálételt alkothat, de natúr hússzelet mártása is lehet. Önmagában kevés vízzel újramelegítve, friss kenyérrel tunkolva csodásan finom.

hozzávalók / 12 adag

A befőzés

ajánlat

Tojásos variáció a konyhámból: 1-2 adagot forrásig melegítünk, majd 1-2 tojást óvatosan ráütünk, nem keverjük, a lángot elzárjuk alatta, azonnal lefeledjük, és 8-10 percig állni hagyjuk. Ezalatt a tojás a tetején krémesen lágyra fő, sárgája egyben és folyós marad. Óvatosan tálaljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

A befőzés

  1. Előkészítjük az üvegeket: teljesen tisztára mossuk őket, és félretesszük száradni, nem törölgetjük. Kiváló megoldás mosogatógépben legmagasabb hőmérsékleten, úgy indítva, hogy kész legyen a program a főzés idő végére.
  2. A paprikát kicsumázzuk, a magjaitól nem hiánytalanul, de megválunk, eztán felaprítjuk, de 2-3 darabot egészen apróra vágunk, így kicsit krémesebb, „zaftosabb” lesz a végén, mert ezek addigra teljesen szétfőnek. Csípősség: 5-6 karika hegyes erőspaprika, vagy -jelen esetben- 1 kicsi bogyiszlói csípős paprika éppen csak érezhetően teszi csípőssé. Ízlés szerint a csípős mennyisége növelhető. A paradicsomot 20-30 mp-re forró vízbe tesszük, majd ennek köszönhetően könnyedén meghámozzuk.
  3. A hagymát közepes méretűre aprítjuk, majd kevés olajon, közepes lángon megindítjuk. Pár perc után, ha a hagyma már üvegesre pirult, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, az összezúzott fokhagymát, 2-3 tk sót; és édes fűszerpaprikát ízlés szerint. Úgy öntjük fel vízzel, hogy éppen ellepje. Kb. 25-30 percig alacsony lángon főzzük, mi úgy szeretjük, ha a paprika még egy kicsit ropogós marad. Teljesen puha paprikáért további 10-20 perc főzés szükségeltetik.
  4. A hőkiegyenlítésre ügyelve lassan az üvegekbe porciózzuk a teljesen forró lecsót. Színültig töltjük, az sem baj, ha a zárásnál kicsurog egy kevés lé.
  5. Száraz dunsztba tesszük, és 1-3 nap alatt hagyjuk magától kihűlni. A tartósítószer-mentes tároláshoz kulcsfontosságú, hogy minél hosszabb időt alatt hűljön le, ezért töltjük tűzforrón, és ezért kell az alapos, vastag, jól szigetelő, lehetőleg többrétegű dunsztolás. Az üvegeket érdemes egyenként újságpapírba tekerni, s a láda/doboz/hűtőtáska aljára is teríteni néhány réteget. Hasonlóképpen fontosak a tiszta, minden szennyeződéstől mentes üvegek is.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 14 499
elküldve: 0
receptkönyvben: 29
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

pozsonyikifli

Mióta szakács: 2016.07.28.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: befőttek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: kompót, fűszerek házilag, befőtt

egyéb elnevezések

lecsó télire

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

85
lecsópaprika 2.5 kg
hegyes erős paprika 1 közepes db
paradicsom 1 kg
vöröshagyma 3 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
napraforgó olaj 3 ek
3 tk
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
víz 1 l