r
Nosalty Logó

Lazacsteak sajtos brokkoligratinnal és torzsasalátával

Pikács Árpád
Lazacsteak sajtos brokkoligratinnal
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

lazac

brokkoligratin

brokkolisaláta

813
Kalória
50.5g
Fehérje
31.6g
Szénhidrát
51.9g
Zsír
287.9g
Víz
145.5g
Koleszterin
4.3g
Élelmi rost
10.3g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 12% Zsír

lazac

brokkoligratin

brokkolisaláta

Összesen 813 kcal
  • 12% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 12% Zsír

lazac

brokkoligratin

brokkolisaláta

Összesen 2436 kcal
  • 12% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 12% Zsír

lazac

brokkoligratin

brokkolisaláta

Összesen 133 kcal
  • 12% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    50.5 g

Zsír

  • Összesen
    51.9 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1769.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    71 mg
  • Kálcium
    460 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    702 mg
  • Nátrium
    436 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31.6 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    287.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    337 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    100 mg
  • D vitamin:
    733 micro
  • K vitamin:
    198 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    190 mg
  • Retinol - A vitamin:
    280 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    659 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1866 micro
Összesen 813 kcal
  • 12% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    151.4 g

Zsír

  • Összesen
    155.7 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    65 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    437 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5307.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    213 mg
  • Kálcium
    1381 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    281 mg
  • Foszfor
    2105 mg
  • Nátrium
    1309 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    94.9 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    863.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1012 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    22 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    299 mg
  • D vitamin:
    2199 micro
  • K vitamin:
    593 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    43 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    332 micro
  • Kolin:
    571 mg
  • Retinol - A vitamin:
    841 micro
  • α-karotin
    76 micro
  • β-karotin
    1977 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5599 micro
Összesen 2436 kcal
  • 12% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    291.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    47.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    121 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    109 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    308 micro
Összesen 133 kcal

Elkészítés

lazac

  1. A lazacot megpucoljuk: az esetleges szálkákat kihúzzuk, a maradék pikkelyeket pedig egy éles késsel, pikkelyiránnyal ellentétesen lekaparjuk.
  2. A konyhakész lazacot 2-3 centis szeletekre vágjuk úgy, hogy a szeleteket a közepükön, hosszában is bevágjuk a bőrig, a bőrt azonban nem vágjuk át. Az így megvágott szeleteket aztán középen szépen ki tudjuk nyitni egy duplaszeletté, így a lazacsteak remekül átsül és pofás is lesz.
  3. A páchoz egy késes aprítóban összeturmixoljuk az olívaolajat, a lime héját és levét, a citrom levét, a kaprot, a petrezselymet, a chilit, a sót és a borsot. Sóval nem érdemes spórolni, elsózni nem fogjuk a lazacot!
  4. A lazacszeleteket egy tálba fektetjük és alaposan bekenjük őket a páclével. Bő fél órát pihentetjük így a hűtőben.
  5. A pihentetett lazacszeleteket aztán forró serpenyőben pirítsuk meg mindkét oldalukon - mivel vékony szeletekről van szó, 1-2 perc oldalanként elég is neki. A lazacot mindenképpen tálalás előtt süssük ki, így ráérünk vele addig, míg minden más elkészül.

brokkoligratin

  1. A brokkolit rózsáira szedjük, majd bőséges, forrásban lévő vízben 1 perc alatt előfőzzük. A vízhez érdemes kevés szódabikarbónát is adni, ez ugyanis segít abban, hogy megmaradjon a brokkoli élénkzöld színe.
  2. A brokkolit az egy perc leteltével azonnal szedjük ki a forró vízből és tegyük át egy jeges (de legalábbis nagyon hideg) vízzel teli lábasba, így megállítva a főzési folyamatot.
  3. A Mórné mártáshoz először rántást készítünk: a vajon lepirítunk egy kevés újhagymát, majd megszórjuk liszttel és kiforraljuk.
  4. Hozzáöntünk egy kevés bort, elforraljuk a nagyját, majd felöntjük melegített tejjel és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Lassú tűzön sűrűsödésig főzzük a mártást (a besamel-állag a cél), ha túl sűrű lenne, hígítsuk kevés tejjel, vagy akár a brokkoli főzővizével.
  5. A késznek ítélt mártásba keverjük bele a reszelt cheddar felét, majd forgassuk bele az előkészített brokkolirózsákat.
  6. Adagoljuk a mártásos brokkolit egyszemélyes sütőedényekbe (3-4 adag lesz), és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, amíg megpuhul a brokkoli.
  7. Ekkor vegyük ki, szórjuk meg a gratinok tetejét a maradék sajttal, majd grillfokozaton tegyük vissza 3-5 percre, hogy jól ráolvadjon a sajt.

brokkolisaláta

  1. A brokkolinak ne dobjuk ki a torzsáját sem, amíg sül a gratin, remek salátát készítünk belőle.
  2. Ehhez a torzsát mandolinon gyaluljuk le, majd sózzuk alaposan. Hagyjuk így pihenni kb. 10 percet, majd nyomkodjuk ki és tegyük át az ecetes öntethez.
  3. Az öntethez az ecetet, a cukrot, a sót, a borsot és a szezámmagot keverjük össze, majd forgassuk bele alaposan a picit megpuhított brokkoliszeleteket.
  4. A torzsasalátát tálaljuk a lazacra halmozva, a frissen elkészült brokkoligratin mellé.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Főzés módja: marinálás, pácolás, érlelés
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Pikács Árpi ezt a csodásan szaftos lazacsteaket készítette a Showszóró döntőjében, amihez egy remekbeszabott, sajtos brokkoligratint is készített. A brokkolinak a torzsáját sem dobta ki, helyette roppanós salátát készített belőle.

További receptek

Lazacpogácsa

A különféle halfasírtok eredetileg maradékmentés céljából készültek, lazacból azonban annyira finom halpogácsát készíthetünk, hogy érdemes külön emiatt venni egy adagot. A sült ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek