Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lasagne parmezános besamellel

Lasagne parmezános besamellel
Lasagne parmezános besamellel
135 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a lasagnét évekkel ezelőtt a tévében láttam. Egy olasz mesterszakács készítette, úgy emlékszem, az olasz nagykövetség szakácsa volt, de erre nem esküszöm meg. Azóta csak így csinálom, nagyon bejött. Kicsit macerás, de megéri kínlódni vele. Aki eddig evett belőle, az mind kinyalta még a tepsit is. A tészta vastagra megdagad és az összes levet felszívja, ezért kell levesesre hagyni a mártást. Az eredeti receptben nem reszelt, hanem vékonyra szeletelt sajt volt, de reszelve kiadósabb. Eredetileg is csak a besamelben volt parmezán, közé és rá félkemény sajt került. Ha nagyon ki akarunk tenni magunkért, a rétegeket is megszórhatjuk egy-egy kanál parmezánnal, de nem kell sok, mert nagyon intenzív ízű.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

  • 50 dkg lasagne tészta (9-10 lap)
  • 20 dkg sajt (reszelt vagy 1 mozzarella és 10 dkg másik sajt)

A húsmártáshoz

A besamelhez

ajánlat

Kínáljunk hozzá friss salátát és egy pohár finom vörösbort.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Olasz húsmártást készítünk: a hagymát finomra vágjuk, a paradicsom héját lehúzzuk és apróra vágjuk, a fokhagymát elkaparjuk.
  2. Az olajon megdinszteljük a hagymát, rátesszük a húst, kevergetjük. Ha kifehéredett, ráöntjük a paradicsomot (télen konzervet). Fűszerezzük fokhagymával, sóval, borssal, bazsalikommal, szurokfűvel és fedő alatt készre pároljuk. Ne sűrítsük be, maradjon jó leveses.
  3. Közben elkészítjük a besamelt: a vajon jól átforrósítjuk a lisztet (nem kell megpirítani) és felöntjük hideg tejjel. Most csomósnak tűnik, de ne ijedjünk meg, ahogy melegszik, a csomók el fognak oszlani. Kevergetve forraljuk mindaddig, míg olyan sűrű nem lesz, mint a tejföl. Ne hagyjuk abba a keverést, mert leég.
  4. A kész besamelt parmezánnal, sóval, borssal ízesítjük. Ha hűl, sűrűsödik, de tejjel újra felhígíthatjuk.
  5. A kész húsmártást összekeverjük a kész besamellel.
  6. Elkezdjük lerakni a tésztát. Ha mozzarellát is teszünk bele, azt csöpögtessük le és szeleteljük fel.
  7. A tepsi alján kenjünk el 2-3 kanál mártást. Erre fektessük rá a száraz lapokat úgy, hogy a szélek ne feküdjenek egymásra. (Másképp nem puhul meg.) Ha a lap nagyobb, mint a sütőedény, törjük méretre. A letört darabokat is felhasználhatjuk, a végeredmény össze fog dagadni. A megadott méretű tepsibe 3 lap fér egy sorba: kettő egymás mellett, egy pedig eltörve, keresztbe fordítva.
  8. A tésztalapokat kenjük meg a mártás egyharmadával - ebből a mennyiségből 3 sort fogunk tudni lerakni. Szórjuk meg egy marék sajttal, vagy oszlassuk el rajta a mozzarellát.
  9. A lerakást még két sorban megismételjük, a tetején húsmártás legyen, amit bőven szórjunk meg sajttal. Tehát alul-felül mártás van, így a száraz tészta tökéletesen megpuhul!
  10. A tepsit fedjük le fóliával és dugjuk előmelegített sütőbe.
  11. 45 perc után megnézhetjük, addigra a tészta már biztosan puha (ellenőrzésképp szúrjunk bele villát). Most már csak addig sütjük, míg a sajt ízlésünk szerint rápirul. Tálalhatjuk!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 33x20x6 cm
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 18 106
elküldve: 11
receptkönyvben: 173
elkészítve: 12/19
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
receptverseny: Barilla receptverseny
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: tészta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

olasz húsos rakott tészta, besameles lasagne, darálthúsos lasagne

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Blumen
Blumen Tue, 2013-05-28 14:16

Kedves Koszider
Elkészítettem én is a receptedet de nekem nagyon szétfött a tészta. 20 perc után levettem a fóliát a tetejéröl és a sajt megpirulásáig sütöttem.Tehát jóval rövidebb ideig sütöttem. A mennyiségek is ugyanazok de csak 1 doboz paradicsomot tettem rá, nem tudom mit ronthattam el.
Üdv Blumen

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2013-05-28 14:53

Kedves Blumen!
Száraz tésztalapot használtál? Nem is értem, mitől főhetett szét, mert soha nem szokott - inkább azon szoktam izgulni, hogy elegendő legyen a szotyak alatta ahhoz, hogy teljesen megpuhuljon. Még az egészen híg mártást is felszívja az utolsó cseppig, a tészta vastagra megdagad, sosem szokott leveses maradni. Lehet, hogy a tésztában volt a hiba? Én a papírdobozban árult, olasz lasagne-lapot szoktam használni, de abból bármilyen márka megteszi, nem kell a legdrágább (bár a Barilla az igazi, azt szeretem a legjobban).
Ha a sütési idő rövidebb lett, az nem lehetne probléma, mert minden sütő másként viselkedik, a lényeg, hogy a tészta puha, a sajt pedig pirult legyen. Gőzöm sincs, mi lehet a baj oka, én eddig annyira bombabiztosnak gondoltam ezt a receptet, százszor csináltam és mindig jó lett.
Üdvözöl: Koszider

Blumen
Blumen Tue, 2013-05-28 17:01

Szia,igen száraz lapot használtam, én is azon izgultam, hogy meg tudjon föni a lében a tészta, de annyira megfött, hogy nem is látni a rétegeket. Az íze az finom lett a recepttel nincs gond, csak reméltem találkoztál már ilyennel és van ötleted,hogy mit rontottam el. Legközelebb más márkájú tésztát veszek (ez olasz Volt,már föztem vele) és lehet azzal jobban sikerül.
Köszi a gyors választ, Blumen

anyoca78
anyoca78 Wed, 2012-10-24 14:33

Tegnap elkészítettem, nagyon finom volt! Annyit változtattam rajta, hogy a sajt fele füstölt trappista volt. Isteni finom lett! :) Köszönöm a receptet! :)

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2012-10-24 18:13

Kedves Anyóca!
Örülök, hogy ízlett! A füstölt sajt csak előnyére válhat.
Üdvözöl: Koszider

s.marcsi89
s.marcsi89 / s.marcsi89 Wed, 2012-10-17 20:08

Én ma elkészítettem. Magyar szokás szerint egyszerűsítve trappista sajttal és paradicsompürével, mert én nem nagyon szeretem a megfonnyadt paradicsomot. De így is isteni lett, köszönöm a receptet. :) Azt hiszem mostantól így készítem a lasagne-t. :) Én szezámmag függő vagyok, annyira fel tudja dobni a hasonló rakott ételeket, ha szórok a sajt tetejére. Erre is tettem. :)

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2012-10-18 09:48

Kedves Marcsi!
Örülök, hogy megtetszett ez a recept és ki is próbáltad. Én általában Pannóniát használok, ha meg "hopp-nap" van, akkor Grana Padano-t (szerintem jobb, mint a parmezán). A paradicsompüré teljesen jó, ahogy a házi paradicsomlé is. És a szezámmag se ronthatja el, én is szeretem, ki is fogom próbálni az ötletedet. Ja, épp mostanában olvastam valahol - ezt is érdemes esetleg kipróbálni -, hogy ropogósabb lesz a sajt, ha egy kevés zsemlemorzsával elkeverve szórjuk a tetejére. Köszönöm a visszajelzést!
Üdvözöl: Koszider

1176
lasagne tészta 50 dkg
sajt 20 dkg
darált sertéshús 50 dkg
paradicsom 1 kg
vöröshagyma 1 db
fokhagyma 4 gerezd
bazsalikom 0 ízlés szerint
oregánó 0 ízlés szerint
olívaolaj 3 ek
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
vaj 5 dkg
finomliszt 2 evőkanál
tej 4.5 dl
sajt 2 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint