Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lala kifli újratöltve

Lala kifli újratöltve
Lala kifli újratöltve
60 perc / előkészület: 45 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a kelt tésztákat, mert olyan ruganyosak, puhák, óriásira dagadnak, öröm velük dolgozni.. De a fehér liszt.. finomított, meg satöbbi.. De a teljes kiőrlésű nem kel meg.. vagy mégis? Gondoltam egy merészet a lejárni készülő maradék teljes kiőrlésű lisztet elhasználandó, sütök egy kis nasit. És azt a kevéske finomított cukrot is mézre cseréltem.. Ezt a tésztát amúgy is kedvelem, mióta egy házibulira megsütöttem valami nyomtatott receptből. Ahhoz hasonló recept található Szintiánál is. Ha már lúd, legyen kövér, elhagytam a tölteléket, és ízesítettem a tésztát, jól sikerült. Érettségi előtt egy héttel voltam olyan "hibbant", hogy nekiálltam tésztát sütni. De megnyugtatott :) Egyébként feltehetőleg a betűtúltengés következtében beindult fantázia eredménye a sok forma, mely a képen is látható... Na, nem, mintha egyébként nem lennének ilyen ötleteim. A színekről pedig a magok gondoskodnak, pl. az újonnan felfedezett fekete szezámmag: milyen csodálatos kontrasztja van a fehérrel! Érdekes :)
Ja, még valami: az eredeti receptben 2 tojás volt, de csak egy volt itthon, és lusta voltam átmenni a boltba. Ekkor jött a szikra, hogy egyszer olvastam egy vegán blogon (mert ugye én mindenütt megfordulok) hogy 1 tojás = 1 ek olaj, ha piskótába kell, tejterméket engedélyezőknél pedig 2 ek natúr joghurt. Én a biztonság kedvéért mindkettőt tettem bele, működött. :)
Fogyassza nagyon jó étvággyal mindenki ezeket a kis kreatív gömböket, kifliket, formákat! Legalább olyan élvezettel, ahogyan én készítettem! :)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

  • 1 ek tej
  • 15 dkg mák (vagy szezámmag, lenmag, kömény tetszés szerint)

ajánlat

A hamarosan felkerülő fokhagymás uborkasaláta rendkívül jól menne hozzá, vagy az imént már említett mini szendvicsek: A mini zsemléket megkentem tormával, majonézzel, fektettem rá egy szelet szalámit, paradicsomot és sajtot, egy kis salátalevél a tetejére, mellé újhagyma.. hm, finom volt :) De egy jó mártogatós is elképzelhető hozzá! :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejbe belekeverjük a mézet, meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Közben kimérjük a por állagú hozzávalókat, a liszteket összevegyítjük a fűszerekkel és egymással is.
  2. A fűszeres liszthez öntjük a felfuttatott élesztős tejet, a joghurtot, az olajat, a tojást, kelt tésztát dagasztunk belőle.
  3. Ha kész, pár csepp olajjal megöntözzük, körbeforgatjuk a tálban, így nem ragad oda. Folpackkal letakarjuk, majd konyharuhával is, meleg helyen duplájára kelesztjük (hőmérséklettől függően 30-60 perc).
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, és ezután kezdhetünk formázni. Én 4 darabba vágtam, mindből másféle formát készítettem. Az egyik negyedből minizsemlék, a másikból csokornyakkendők, a harmadikból kiflik, a negyedikből görcsök születtek, a maradékból pedig fontam egy kalácsot, és kör alakot formáztam belőle.
  5. De persze lehet simán csak egyféle formákat csinálni, mint a neve is mutatja, kifliket. Ehhez a tésztát 8 darabba vágjuk. A bucikat fél centi vastagságú köralakra nyújtjuk,16 egyenlő részre osztjuk,és az így kapott háromszögeket az alaptól feltekerjük,a csúcsuk felé, jó szorosan. Ezt a tészta elfogyásáig ismételjük.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, tetejüket megkenjük tejjel, és megszórjuk tetszés szerinti maggal, kb. fél órát kelesztjük.
  7. Jól előmelegített sütőben megsütjük őket. A kiflik, a görcsök és a csokornyakkendők 12 perc alatt, a mini zsemlék 15, míg a kalács 13 perc alatt készült el.
  8. Mártogatóssal vagy önmagában kínáljuk. A mini zsemlék kiválóan alkalmasak mini szendvicsekként, egy szelet szalámival, sajttal, paradicsommal..ízesek, háziak és ráadásnak még dekoratívak is..szerintem :)

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 538
elküldve: 0
receptkönyvben: 41
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Szabó Éva

Mióta szakács: 2010.04.15.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kelt kifli, kifli joghurtos tésztából, kifli magokkal, lala kifli 2., sörkifli

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Sun, 2010-07-18 23:41

Jajj, de nagyon szépen köszönöm!!!
Már régóta áhítoztam egy ilyen mondatra. Köszönöm még egyszer!

O.Zsuzsi
O.Zsuzsi Wed, 2010-09-01 10:33

Kedves Évi!

Én nem vagyok profi, sőt nem is vagyok olyan régen tagja az oldalnak, de szorgalmas "kipróbáló" vagyok. Olvastam néhány hozzászólásodat, meg a receptjeidet, és szerintem nagyon kedves, a világ szépségeire érzékeny lány lehetsz, jó ötletekkel, de picit kevés önbizalommal. (Nekem még egy receptem se került fel, és szintén sok területen nincs elég önbizalmam, vagy sokáig nem volt.) Csak azért írok, hogy bíztassalak, merj bátrakat álmodni, ezekhez az ínycsiklandó kiflikhez és egyéb kreatív formákhoz hasonlóan, mert szerintem nagyon ügyes vagy! Amikor én főzök-sütök itthon, én is el szoktam engedni a fantáziámat a díszítésben, ízekben stb. Alig várom, hogy kipróbáljam ezt a receptet is (ha vége a diétámnak :S) !
Jó , hogy itt vagy ezen az oldalon, örülök, hogy vannak ilyen emberek, mint Te, és az őszinte tisztaságnak, ami érződik belőled. Remélem az érettségid nagyon jól sikerült! Alig várom az újabb receptjeidet!
Szeretettel üdvözöllek: O. Zsuzsi

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Tue, 2010-09-21 23:23

Már egy csomószor megnéztem ezt az írást..Annyira jól esett. Lehet, hogy jó vagyok, csak nem vagyok magamban biztos..bár,még mindig jobb, mintha el lennék ájulva magamtól a semmire..
Ma például dagadt a májam, mert sütöttem egy egyszerű kekszet, és fehér porcukros és barna kakaós mázzal kidíszítettem őket, volt pókhálós, yinyang,téglás, pöttyös, csíkos, hullámos, amorf..Elhatároztam, hogyha egyszer esküdök, nem bízom a véletlenre,és mindent én csinálok meg..elvetemült ötlet,mi? :P
Tehát ma megdicsértek sokan,pedig csak innen csináltam meg egy receptet,nem én találtam ki. Ha egyszer eljön az idő,nagy segítség lesz ez az oldal :)
Huh, kicsit eltértem a témától..Örülök neki, ha teccik a receptem és én is :) Ez kedves Tőled :) Köszönöm a biztatást, igyexem! :) Jól sikerült az érettségi,bár nem a remélteket húztam,de szerencsém volt :) és felvettek egyetemre is :) A receptek és a fotók már régóta megvannak,csak nem volt még időm feltölteni őket.Tudniillik, nálam ez több órás művelet..pedig a képek már meg vannak szerkesztve és kicsinyítve is..csak mindig eltüntetem a recepteket,és túl sokáig fogalmazom a recepteket, meg a sztorit,hogy minél jobb,tehát majdnem tökéletes legyen..Mert ugye mottóm, hogy tökéletes nincs,de azt meg lehet közelíteni..eléggé közel kell menni hozzá :) Mint látszik,sokat beszélek/írok. Remélem, olvasod majd a válaszomat :)
Én is üdvözöllek szeretettel : Évy És még egyszer köszönöm!

O.Zsuzsi
O.Zsuzsi Wed, 2010-09-22 09:48

Komolyan gondoltam, nincs mit köszönni :) Gratulálok az érettségidhez, és az egyetemre bejutáshoz is! Sok örömet kívánok, és jó egészséget mindenhez! :)
Puszi: O.Zsuzsi

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Sun, 2010-07-18 23:20

Igen,újratöltött hagyományos recept! :)
Köszi,Nóra, igyekeztem a legjobbakat kihozni belőlük. Azt hiszem,minden formát sikerült megmutatnom. :)
Nem volt valami nagy ügy a csokornyakkendő..vágtam egy téglalapot,megcsavartam,de nem akart megállni..kimaradt még tészta,abból kis fonalakat sodortam,és azokat rátekertem,majd fehér és fekete szezámmaggal megszórtam :) egyszerű, de mégis különleges :)
Remélem,jól sikerülnek a vizsgáid! :)
pusz :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2010-07-18 18:37

Hű, nagyon guszták!, gratula! a csokornyakkendő különösen megfogott.
A sztori meg ismerős..én is attól vagyok mostanában ilyen aktív.,hogy vizsgaidőszak van :D
Üdv:
Nóra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-07-18 16:27

Amikor megláttam a kifli nevét,rögtön a Mátrix jutott eszembe.(újratöltve)

1192
teljes kiőrlésű liszt 20 dkg
rétesliszt 10 dkg
finomliszt 40 dkg
tej 1 dl
friss élesztő 42 g
méz 2 ek
tejföl 175 g
olívaolaj 1 dl
tojás 1 db
majoranna 1 ek
chili 0.25 tk
őrölt fűszerkömény 0.5 teáskanál
szerecsendió 0.5 tk
fekete bors 1 tk
2 ek
olívaolaj 1 ek
tej 1 ek
mák 15 dkg