r
Nosalty Logó

Lahmacun

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Lahmacun
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

A húsos kencéhez

Összesen 634 kcal
  • 8% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

A húsos kencéhez

Összesen 2540 kcal
  • 8% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

A húsos kencéhez

Összesen 173 kcal
  • 8% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1803.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    313 mg
  • Nátrium
    1311 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    205.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    59 micro
  • β-karotin
    318 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1646 micro
  • Lut-zea
    156 micro
Összesen 634 kcal
  • 8% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    113.7 g

Zsír

  • Összesen
    42.8 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    213 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7214 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    253 mg
  • Kálcium
    197 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    235 mg
  • Foszfor
    1251 mg
  • Nátrium
    5243 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    417.1 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    822.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    304 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    147 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    346 micro
  • Kolin:
    312 mg
  • Retinol - A vitamin:
    188 micro
  • α-karotin
    238 micro
  • β-karotin
    1271 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    6584 micro
  • Lut-zea
    626 micro
Összesen 2540 kcal
  • 8% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    493.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    359 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    451 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 173 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A húsos kencéhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A liszthez adjuk az élesztőt és a sót, összekeverjük, majd apránként vizet adagolva közepes keménységű tésztát gyúrunk, mely már szépen elválik az edény falától.
  2. Fél órán át letakarva kelesztjük, közben elkészítjük a kencét.
  3. A legegyszerűbb konyhai aprítógépet használni, de ennek hiányában is megoldhatóak a következők. A hagymát és fokhagymát, paprikát, erős paprikát, hámozott paradicsomot finomra aprítjuk vagy lereszeljük. Ezután az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk. A cél, hogy minél krémesebb húsos pépet kapjunk.
  4. A kelesztési idő letelte után a tésztát 10 felé osztjuk.
  5. Alaposan lisztezett felületen nagyon vékonyra (0,5-1 mm), kb. lapostányér nagyságúra nyújtjuk az egyes tésztaadagokat közben lelkesen lisztezve a lapok tetejét is, hogy nehogy a nyújtófához ragadjanak. Ezeket sütőpapírral fedett tepsire helyezzük (közben még kézzel nyújtható, igazítható), megkenjük kb. 2-2 ek húsos krémmel, majd előmelegített sütőben egyenként 6-6 perc alatt készre sütjük őket.
  6. Célszerű egy lap kinyújtásával kezdeni, majd miatatt ez sül, előkészíteni a következő lahmacunt és így tovább. A kinyújtott lapot vagy lapokat száraz konyharuhán várakoztathatjuk, így elkerülve mindenféle letapadást.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 267
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 32285
  • Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 06.

Ajánló

Citromdarabokkal és jó sok vágatlan petrezselyemmel tálaljuk. Sok helyen felszolgálnak hozzá citrommal és olívaolajjal, sóval ízesített egyszerű paradicsom-uborka-hagyma salátát is. A lahmacunokat, mint a palacsintát, feltekerve, a petrezselyemmel megtöltve fogyasztják, de ha a pizzához hasonlatosan nyammogjuk el, akkor sem követünk el egetrengető hibát. Tipp: Kicsit európaiasíthatunk is a dolgon, ha reszelt sajttal szórjuk meg még frissében feltekerés előtt vagy másnap, mielőtt újra felmelegítjük. Török társaságban persze ez eszünkbe se jusson.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Igazi love story a miénk, szerelem első kóstolásra. A lahmacun (ejtsd: lahmadzsun) volt a legeslegelső étel, amit Törökországban ettem. Most is emlékszem a kis eldugott alagsori étteremre Isztambulban, ahová a párom cipelt. Olyan fantasztikus kiszolgálásben sem addig, sem azóta nem volt részem. Azt hiszem. az egész éttermi személyzet rajtam mulatott, mikor az akkor még ismeretlen kologne-t italnak nézve visszautasítottam rögtön kezdésként, melyet arrafelé tudvalévő kézfertőtlenítésre használnak előszeretettel. Döbbent arccal bámultam a sorra érkező salátákat és előételeket, melyektől az asztal már csak alig látszott. és ekkor még nem is rendeltünk főfogást magunknak. Ez itt természetes, hangzott el persze törökül, és én megértettem, igen, ezek tudnak élni! Tisztán emlékszem az ottani lahmacun ízére is, és az adana kebabéra, amit a fiúk ettek, mennyei... Azóta is könyörgök a páromnak, hogy csak még egyszer vigyen vissza oda.

Hozzávalók

A tésztához

A húsos kencéhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek