r
Nosalty Logó

Török papucs pizza

Torma
Török papucs pizza
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

238
Kalória
12.7g
Fehérje
6.4g
Szénhidrát
18.5g
Zsír
66.6g
Víz
39.5g
Koleszterin
2.1g
Élelmi rost
1.3g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 238 kcal
  • 12% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 474 kcal
  • 12% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 161 kcal
  • 12% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    18.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    734.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    230 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    242 mg
  • Nátrium
    210 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    66.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    207 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    81 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 238 kcal
  • 12% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.4 g

Zsír

  • Összesen
    37.1 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1468.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    460 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    484 mg
  • Nátrium
    420 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    12.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    133.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    415 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    401 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    161 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    186 micro
Összesen 474 kcal
  • 12% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    500.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    157 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    165 mg
  • Nátrium
    143 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    45.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    141 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 161 kcal

Elkészítés

  1. A hűtőből kivett öregtésztát két részre osztjuk, gyengédenkis gombócokká gyúrjuk, majdszobahőmérsékleten hagyjuk 1 órát pihenni.
  2. Ezalatta 2 ekolajon -sóval,borssal ízesítve- megpároljuk, majd lepirítjuk a szeletekre vágott gombát (lehet hagymát, fokhagymát is hozzáadni), az utolsó percben hozzáadjuk a csíkokra vágott spenótot, egyet keverünk rajta, a tüzet elzárjuk alatta, és hagyjuk hűlni.
  3. Ezután a tésztagombócokat egyenként oválisra lapogatjuk, rákenjük a langyos spenótos gombát, rászeljüka sajtot, majd megformázzuk csónak(vagy török papucs:) ) alakra. A tetejét megszórjuk durvára vagdalt/tépkedett petrezselyemmel, majd pihentetjük 15-20 percet.
  4. Sütés előtt lepermetezzük vízzel, megszórjuk bőven szezámmaggal, majd az előmelegített, forró/220 fokos sütőben piros-ropogósra sütjük. (Én párszor sütés közben is befújtam -villámgyorsan-egy kis vízpermetet a sütőbe; a forró, párás sütőbenlesz jó ropogós a tészta!)
  5. Sütőből kivéve azonnaltálaljuk!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A papucs kunkori orra kissé lekonyult - a lágy tészta miatt- sütéskor, de a friss ízek, a ropogós külső és a levegős bélzet kárpótolt bennünket! A zabkorpás öregtésztám kétszer is felnyomta a tárolódoboz tetejét a hűtőben, olyan magasra kelt; és amikor gyengéden átgyúrtam a második alkalommal, nem tudtam visszatenni... inspirált, hogy kipróbáljak vele egy török pizzát!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Újabb hétköznapi ételről derült ki, hogy csökkentheti a demencia kialakulásának...

A demencia, mint időskori betegség sokakat foglalkoztat, akkor is, ha még korántsem időszerű, hogy féljenek tőle. Több tényező függvénye, hogy valakit veszélyeztet-e az időskori elbutulás, de azt tudjuk, hogy az életmódnak, azon belül az étkezésünknek fontos szerepe van az egészségmegőrzésben. Egy új tanulmány szerint egy teljesen hétköznapi, sokak által fogyasztott alapanyag is hozzájárulhat a demencia kockázatának csökkentéséhez.

Nem víz, és nem gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló ital...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít hidratáltnak maradni!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...