r
Nosalty Logó

Kukoricaleves, ahogyan az exem csinálta

NS
Kukoricaleves, ahogyan az exem csinálta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

459
Kalória
16.2g
Fehérje
28.4g
Szénhidrát
33.2g
Zsír
519.6g
Víz
63g
Koleszterin
2.9g
Élelmi rost
8.1g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 459 kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1841 kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 69 kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.2 g

Zsír

  • Összesen
    33.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    702.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    138 mg
  • Nátrium
    435 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    28.4 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    519.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    190 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    160 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    296 micro
  • β-crypt
    98 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    969 micro
Összesen 459 kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    64.8 g

Zsír

  • Összesen
    132.6 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    252 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2811.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    286 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    221 mg
  • Foszfor
    551 mg
  • Nátrium
    1738 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    113.8 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    2078.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    762 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    65 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    236 micro
  • Kolin:
    141 mg
  • Retinol - A vitamin:
    642 micro
  • α-karotin
    54 micro
  • β-karotin
    1183 micro
  • β-crypt
    391 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3875 micro
Összesen 1841 kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    105.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    21 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    78 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    145 micro
Összesen 69 kcal

Elkészítés

  1. Meghámozzuk a hagymát. Én a pórét úgy szoktam, hogy levágom az elejét, és a külső réteget lefejtem. Ezután fölkockázom olyan ici-picire, amilyenre édesanyám is vagdosta. Annyi pórét vágunk fel, hogy annyi legyen a mennyisége, mintha egy közepes fej vöröshagymát vágnánk kockára.
  2. Meghámozzuk a krumplikat is, majd kisebb, ízléses kockákat vágunk belőle. Ami amúgy bődületes baromság, hiszen lehetetlen, hogy minden darab kocka formájú legyen. Szóval maradjunk abban, hogy kisebb, kb. 1x1 cm-es hasábokra vágjuk őket.
  3. Miután kihámoztuk magunkat, a lábasban fölolvasztott vajra rádobjuk a hagymát. Kicsit fonnyadozik, majd rádobjuk a kis krumplihasábokat, és a konzerv, gold kukoricát. Összeforgatjuk, aztán fölöntjük 1,5-2 liter vízzel, a kukorica és krumpli mennyiségéből látható lesz, hogy mennyire kell fölönteni. A lényeg, hogy leves legyen, ne valami elszabott egytálétel. Aztán beledobjuk a leveskockát. Jó, jó, tudom, hogy fúj, de én nem a Bocuse d'Orra készülök, hanem magamat és a páromat megkajáltatni. A gasztrosznobok nyaljanak sót. Ez a véleményem. Szóval leveskocka, és hagyjuk megfőni így ebben, nyugodtan, békésen a krumplit.
  4. Amikor a krumpli megpuhult, bele lehet zúdítani a 2 dl tejszínt és a tárkonyt. Hadd rottyanjon még 5 percet tálalás előtt.
  5. Tálalás. Mélytányér, szedőkanál, sűrűje és lé. Hibátlan. Viszont egy dolgot ki ne hagyjon senki, ugyanis ez lesz az egésznek az ő csimborasszója, a pont az i-re, a hab a tortán: a reszelt füstölt sajt a levesen. Ne spóroljunk vele, elképesztő jó ízt ad neki. Ja, és a sajt választásánál se spóroljunk, az ilyen füstölt trappisták, meg füstölt eidamikkal nem fogjuk ugyanazt az ízt elérni, mint a mi jól bevált magyar, trapéz alakú füstölt sajtunkkal. Garantálom, hogy a csajod egyik kedvenc levese lesz. Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 20 p

Ki nem bírja még rajtam kívül az exeket? No, persze a párunk exeire gondolok, nem feltétlenül a sajátunkra... Ugye? De a mi exünk néha kivétel persze, és lássuk be, néhány dologra jók. Például tanulhatunk belőlük, de időnként tőlük is. Például egy frankó levest.

További receptek

Lebbencsleves

Ha valamiben, a mennyei és laktató levesekben nagyon erős a magyar konyha. A lebbencsleves is ezen a fronton helyezkedik el, amit a lepirított csuszatészta tesz különlegessé, a sok-sok ...

Rosanics Petra

Klasszikus meggyleves

Nem telhet el nyár hűvös meggyleves nélkül, készítsük hát el a legklasszikusabb, legretróbb, nagymamás verziót ebből a magyaros, nyári fogásból. Alaposan behűtve, önmagában a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...