Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos uborka wasy konyhájából

Kovászos uborka wasy konyhájából
Kovászos uborka wasy konyhájából
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám kovászos uborkáit ketten, édesapámmal fogyasztjuk nagy lelkesen, de ahogy a mama is és én is egyre idősebbek vagyunk, próbálom ellesni tőle a különböző recepteket, hogy majd az én unokáim is ehessenek olyan finomakat, mint én gyerekkorom óta. Így született ez a receptkönyv, és az én próbálkozásaim - mivel a papírokat mindig elveszítem, gondoltam, most megpróbálom elektronikusan gyűjteni a hagyományt. :) Észrevétel: a megadott ár arra az esetre értendő, ha az uborkát magunk termesztettük - nem tudom, mennyibe kerül a piacon.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is mossunk el tisztára egy 5 literes befőttes üveget.
  2. Mossuk meg az uborkákat, majd vágjuk le a végüket, és irdaljuk be őket (hosszanti metszéseket ejtünk az uborkán, melyek nem érnek a végéig, így egyben marad az uborka, bár gyakorlatilag felszeleteltük 6-7 gerezdre).
  3. A befőttes üveg alját béleljük ki kaporral. Az uborkákat függőlegesen tegyük be az üvegbe, szorosan egymás mellé.
  4. Öntsük fel annyi langyos vízzel, hogy ellepje az összes uborkát. Ezután szórjunk rá egész borsot és sót. A sót ne spóroljuk ki a receptből, mert bár elsózni is el lehet, de ha keveset teszünk belőle, kovászos uborkánk nem kellemesen megerjed, hanem megbüdösödik.
  5. A víz tetejére tegyünk egy evőkanálnyi lisztet, majd egy karéj kenyeret (akkora szelet legyen, hogy az üveg száját teljesen lefedje, a víz ne érintkezzen máshol a levegővel, csak a kenyéren keresztül).
  6. Végül fedjük le egy írólappal, rögzítsük ezt befőző gumival, és tegyük az üveget napos, meleg helyre 1-2 hétre.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 050
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

wasy

Mióta szakács: 2013.09.10.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
fogás: köret
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kovászos uborka, uborka savanyúságnak, kovi ubi, házilag készített kovászos uborka

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

K_Atica01
Katica / K_Atica01 Sun, 2013-09-15 09:48

Nem hosszú egy kicsit az elkészülés időszaka? Ha napos meleg helyen van,elvileg az erjedés már majdnem azonnal meg indul....én így tudom.

wasy
wasy / wasy Sun, 2013-09-15 13:09

Igazad van, és meleg időben az egy hét maximálisan elég is. Én eléggé ízesen szeretem, ezért írtam hosszabb időt az erjesztéshez, de már 4-5 nap után is ehető.

56
uborka 2 kg
kapor 1 csokor
fekete bors 0 ízlés szerint
finomliszt 1 evőkanál
kenyér 1 szelet
víz 3 l
3 ek