r
Nosalty Logó

Kovászos írós krumplis kenyér

Évi néni
Kovászos írós krumplis kenyér
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

261
Kalória
8.9g
Fehérje
47.9g
Szénhidrát
4.7g
Zsír
36.2g
Víz
9.5g
Koleszterin
5.8g
Élelmi rost
4.1g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 261 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 3125 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 229 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    744 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    216 mg
  • Nátrium
    411 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    47.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    36.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 261 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    106.7 g

Zsír

  • Összesen
    55.9 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    114 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8928.2 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    132 mg
  • Kálcium
    384 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    815 mg
  • Foszfor
    2597 mg
  • Nátrium
    4934 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    574.7 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    70 mg

Víz

  • Összesen
    434.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    363 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    37 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    330 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    355 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    106 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1091 micro
Összesen 3125 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    653.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    190 mg
  • Nátrium
    361 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    31.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 229 kcal

Elkészítés

  1. 10 dkg kovászt 10 dkg tk tönkölyliszttel és 1 dl vízzel megetetünk, és megvárjuk, míg jó magasra feljön, buborékos lesz.
  2. Ekkor hozzákeverjük az összes többi anyagot, és kenyérsütőgépben összedagasztjuk, majd egy éjszakára benne hagyjuk kelni.
  3. Másnap a duplájára kelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk, hajtogatjuk: jobbról 1/3, balról 1/3, fentről 1/3, lentről 1/3 részét, tehát a végén 9 réteg lesz a kupacban. Vagy letakarva langyos helyen vagy (kényelmesebb) kelesztőtálban pihentetjük. A hajtogatást még 2-3 alkalommal megismételjük, ezzel biztatvaa tésztát a minél gyorsabb mozgásra.
  4. Mikor már igyekszik a tészta a mihamarabbi növekedésre, akkor kettéosztjuk, cipót formálunk belőle, és a tésztát 2 db 20 cm átmérőjű, kerek formába vagy formakenyér formába hajtjuk, és letakarva újra kelesztjük, míg nagyjából a duplájára nő. A tetejét megkenjük vízzel.
  5. A sütőt közben előmelegítjük 230 fokra hőlégkeverésen, és egy edénybe a sütő aljába vizet teszünk párologni. Ha felmelegedett a sütő, betesszük a cipókat, és 200 fokra visszakapcsoljuk a sütőt. Az elején fóliával letakarjuk a kenyeret, hogy ne égjen meg a teteje. 20-25 perc után levesszük a fóliát, és lecsökkentjük a sütő hőmérsékletét is 170-180 fokra, így sütjük meg a kenyeret aranybarnárakb. 20 perc alatt.
  6. A megsült kenyeret rácsra tesszük kihűlni, és ekkor is azonnal lefújjuk vízzel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 20x2

Sokadik nekifutásom a kovászos sütésnek. Hol sikerrel járok, hol kudarc az egész vállalkozás. Ilyenkor Tormához és Fahéjhoz fordulok tanácsokért, lelki segélyért (és persze mindig meg is kapom). Fahéj részletesen leírta, ő hogyan készíti a kenyeret, így e szerint jártam el, csak még megpatkoltam a kenyeret egy kis íróval, amit Tormánál olvastam. Isteni lett. A héja ropogott, a belseje lágy volt, illatozott, isteni íze volt, hiszen minden benne találtatott, amit szeretek. Ezúton is hálásan köszönöm a két szakácstársamnak a segítséget és a támogatást. Magamnak meg a türelmet, mert éppen egy nap alatt készültek el a cipóim. Sok munka azért nincs vele, de rá kell szánni az időt a várakozásra, míg a természet teszi a magáét. Ha valaki felveszi ezt a ritmust, bizony nagyon finom kenyér lesz a jutalma. Az is igaz, hogy tettem egy kevés öregtésztát bele, de ennyi biztatásra szükségem volt.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek