Nosalty Logó

Gyors házi cipó kovásszal

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Ági78
Ezen a képen: Gyors házi cipó kovásszal
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
kenyérsütő
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 355 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2127 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 210 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1104.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    909 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    78 micro
Összesen 355 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.6 g

Zsír

  • Összesen
    32.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6626.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    196 mg
  • Kálcium
    105 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    186 mg
  • Foszfor
    664 mg
  • Nátrium
    5456 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    389.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    475.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    249 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    471 micro
Összesen 2127 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    656.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    541 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 210 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A langyos vízbe tesszük a kovászt, az élesztőt és a cukrot, majd jól elkeverjük, hogy minden feloldódjon. Állni hagyjuk, míg elkezd "pezsegni" és habos lesz a teteje.
  2. A kétféle lisztet a sóval elkeverve egy nagy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a kovászos-élesztős keveréket, az olajat, és fakanállal jól kidolgozzuk a tésztát. 2-3 percig dagasztjuk.
  3. Letakarva langyos helyen 2 órát kelesztjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 210 °C-ra, alulra egy tűzálló tálba vizet teszünk.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és kézzel kilapogatjuk nagyjából 40x20 cm-es fekvő téglalappá. A két szélső harmadát középre hajtjuk, majd fordítunk egyet a tésztán úgy, hogy ismét fekvő téglalap legyen előttünk. Kicsit meghúzzuk, és megismételjük a hajtogatást. Megfordítjuk, majd a két tenyerünk élével forgatva a deszkán kis kerek cipóvá formázzuk. Próbáljuk úgy, hogy a hajtásokat bedolgozzuk alulra, így sütés közben nem nyílik szét a cipó.
  6. Sütőpapírral fedett tepsire tesszük, bevágjuk, majd hagyjuk pihenni 15-20 percet. Leszórjuk liszttel, pici vízzel lespricceljük, és mehet a forró sütőbe (én alulról a második fokra tettem).
  7. 20 perc után a hőmérsékletet levesszük 200°C-ra, és további 25-30 perc alatt készre sütjük a kenyeret (tűpróba).
  8. Rácson hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x30x2
  • Sűtés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 9536
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 04.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Egy újabb állomás a kovászos kenyér készítés útján. Igaz, nem teljesen kovászos, mert kevéske élesztő is van benne. Egyrészt azért, mert kimaradt egy pici még egy korábbi sütésből, és nem akartam, hogy tovább árválkodjon a hűtőben, másrészt azért, mert kicsit fel kellett gyorsítanom a kelesztési folyamatot, lévén hétköznap este. :) A jól bevált gyors házi cipómat javítottam fel "Bözsi" (a kovászom) segítségével és egy kis teljes kiőrlésű rozsliszttel. Hosszabb lett a kelesztési idő, de még mindig jóval rövidebb, mint a sima kovászos kenyérnél. Így még este kisült... Meg kell mondjam, nem tudtam kivárni, hogy teljesen kihűljön, még épp kézmeleg volt, mikor egy-egy szeletet megkóstoltunk, enyhén sózott vajjal...:) http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

Hozzászólások

Csiki Piroska

Ágicám, nagyon guszta a kenyered. Ma én is megsütöttem els? kovászos, krumplis kenyeremet. Hát... el voltam szállva magamtól. Puszi: Piroska

Ági78

Szia Piroska! :) Köszönöm! El is hiszem, hogy büszke vagy magadra, biztos isteni finom lett! De jó, hogy te is csinálsz kovászt! Nagyon kíváncsi vagyok a kenyeredre! Felteszed? Puszi: Ági

Csiki Piroska

Kés? délutánra lett kész, a fények nem voltak már jók a fotózáshoz így a kép nem tökéletes. Ma már csak a morzsákat tudnám lefotózni.Talán majd a következ?t felteszem. Piroska

Ági78

Ó... :) Hát akkor türelmesen várom a következ?t. :) Puszi: Ági

Torma

Szia Piroska! Vadkovászos-krumplis? Remélem feltetted? Krumplival finom puha lehet a belseje...NAGGGYON tetszik ez a kifejezésed, hogy el voltam szállva magamtól! Olyan huncut-játékos-magyaros, nagyon ízes kifejezés :) Puszi, várom a kenyér képeket! OK, kicsit megszállott vagyok, de olyan jó, hogy többen vadkovászozunk!!! Torma :)

Csiki Piroska

Szia Torma! Majd a következ?t beküldöm, amint írtam Áginak a fotó nem sikerült túl jól. Piroska

Torma

Én meg mindjárt elrepülök az örömtõl! Olyan jó kovászos kenyereket látni!!! Másnak az édes süti, nekem a kenyér a minden! Ági, gyönyörû a kenyér! A kovász erõsödése után, és hosszabb kelesztéssel még könnyebb, levegõsebb lesz; jól latod :) SZóval csupa mosoly vagyok, kedves 'Vadkovász' klubtagok :)))) Puszillak, Torma :)

Ági78

Ez de klassz! Olyan jó, hogy elindítottad ezt az egész kovászolós dolgot és hogy egyre többen "vadulunk"! :D Köszi a dicséretet! Puszillak: Ági

pussycat

Hat en mar szohoz sem tudok jutni itt a sok vadkovaszklubtagok, mellett, de a kenyered nagyon szep, es guszta. Gratula, kedves Agica!

Ági78

Szia Veronika, köszönöm szépen! Aranyos vagy! Anyu mondta, hogy küldjem el neked ezt a másik linket is: https://www.facebook.com/pages/Soroks%C3%A1r-Online/135074699966595 Nem tudom, hogy fent vagy-e és meg tudod-e nézni. Remélem igen! Puszillak: Ági

pussycat

Jaj, de kedves vagy Agika! Anyukadnak is nagyon koszonom. Meg is neztem mar. Puszi, Veronika

Ági78

Nagyon-nagyon szívesen! :) Átadom anyunak is! Puszillak: Ági

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!