Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyors házi cipó kovásszal

Gyors házi cipó kovásszal
Gyors házi cipó kovásszal
60 perc / előkészület: 10 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy újabb állomás a kovászos kenyér készítés útján. Igaz, nem teljesen kovászos, mert kevéske élesztő is van benne. Egyrészt azért, mert kimaradt egy pici még egy korábbi sütésből, és nem akartam, hogy tovább árválkodjon a hűtőben, másrészt azért, mert kicsit fel kellett gyorsítanom a kelesztési folyamatot, lévén hétköznap este. :) A jól bevált gyors házi cipómat javítottam fel "Bözsi" (a kovászom) segítségével és egy kis teljes kiőrlésű rozsliszttel. Hosszabb lett a kelesztési idő, de még mindig jóval rövidebb, mint a sima kovászos kenyérnél. Így még este kisült... Meg kell mondjam, nem tudtam kivárni, hogy teljesen kihűljön, még épp kézmeleg volt, mikor egy-egy szeletet megkóstoltunk, enyhén sózott vajjal...:)

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos vízbe tesszük a kovászt, az élesztőt és a cukrot, majd jól elkeverjük, hogy minden feloldódjon. Állni hagyjuk, míg elkezd "pezsegni" és habos lesz a teteje.
  2. A kétféle lisztet a sóval elkeverve egy nagy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a kovászos-élesztős keveréket, az olajat, és fakanállal jól kidolgozzuk a tésztát. 2-3 percig dagasztjuk.
  3. Letakarva langyos helyen 2 órát kelesztjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 210 °C-ra, alulra egy tűzálló tálba vizet teszünk.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és kézzel kilapogatjuk nagyjából 40x20 cm-es fekvő téglalappá. A két szélső harmadát középre hajtjuk, majd fordítunk egyet a tésztán úgy, hogy ismét fekvő téglalap legyen előttünk. Kicsit meghúzzuk, és megismételjük a hajtogatást. Megfordítjuk, majd a két tenyerünk élével forgatva a deszkán kis kerek cipóvá formázzuk. Próbáljuk úgy, hogy a hajtásokat bedolgozzuk alulra, így sütés közben nem nyílik szét a cipó.
  6. Sütőpapírral fedett tepsire tesszük, bevágjuk, majd hagyjuk pihenni 15-20 percet. Leszórjuk liszttel, pici vízzel lespricceljük, és mehet a forró sütőbe (én alulról a második fokra tettem).
  7. 20 perc után a hőmérsékletet levesszük 200°C-ra, és további 25-30 perc alatt készre sütjük a kenyeret (tűpróba).
  8. Rácson hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x30x2 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 549
elküldve: 0
receptkönyvben: 47
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

élesztős-kovászos gyors cipó, gyors cipó élesztővel és kovásszal

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-02-05 09:33

Hat en mar szohoz sem tudok jutni itt a sok vadkovaszklubtagok, mellett, de a kenyered nagyon szep, es guszta. Gratula, kedves Agica!

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-02-05 13:03

Jaj, de kedves vagy Agika! Anyukadnak is nagyon koszonom. Meg is neztem mar. Puszi, Veronika

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-04 22:44

Én meg mindjárt elrepülök az örömtõl! Olyan jó kovászos kenyereket látni!!! Másnak az édes süti, nekem a kenyér a minden!
Ági, gyönyörû a kenyér! A kovász erõsödése után, és hosszabb kelesztéssel még könnyebb, levegõsebb lesz; jól latod :) SZóval csupa mosoly vagyok, kedves 'Vadkovász' klubtagok :))))
Puszillak, Torma :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2013-02-04 19:58

Ágicám, nagyon guszta a kenyered. Ma én is megsütöttem első kovászos, krumplis kenyeremet. Hát... el voltam szállva magamtól. Puszi: Piroska

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-04 22:50

Szia Piroska! Vadkovászos-krumplis? Remélem feltetted? Krumplival finom puha lehet a belseje...NAGGGYON tetszik ez a kifejezésed, hogy el voltam szállva magamtól! Olyan huncut-játékos-magyaros, nagyon ízes kifejezés :) Puszi, várom a kenyér képeket! OK, kicsit megszállott vagyok, de olyan jó, hogy többen vadkovászozunk!!! Torma :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Mon, 2013-02-04 20:28

Szia Piroska! :) Köszönöm! El is hiszem, hogy büszke vagy magadra, biztos isteni finom lett! De jó, hogy te is csinálsz kovászt! Nagyon kíváncsi vagyok a kenyeredre! Felteszed? Puszi: Ági

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2013-02-05 08:37

Késő délutánra lett kész, a fények nem voltak már jók a fotózáshoz így a kép nem tökéletes. Ma már csak a morzsákat tudnám lefotózni.Talán majd a következőt felteszem. Piroska

355
kenyérliszt BL80 45 dkg
teljes kiőrlésű liszt 5 dkg
kovász 6 dkg
élesztő 1 dkg
víz 4 dl
cukor 1 késhegynyi
napraforgó olaj 3 ek
2 tk