r
Nosalty Logó

Kovászos rozsos kenyér arvai.m konyhájából

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
arvai.m
Kovászos rozsos kenyér arvai.m konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
vadkovászos
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 525 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2097 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 215 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1397.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    199 mg
  • Nátrium
    1072 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    91.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 525 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    59.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5590.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    177 mg
  • Kálcium
    112 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    199 mg
  • Foszfor
    795 mg
  • Nátrium
    4288 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    442.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    367.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    156 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    302 micro
Összesen 2097 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    572.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    439 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 215 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az anyakovász megetetjük, 6-8 óra múlva aktív lesz, akkor adjuk hozzá majd az autolizált tésztához. (Érdemes reggel etetni, így késő délután neki tudunk állni a tésztának, és másnap reggel süthető a kenyér.)
  2. A liszteket összeöntjük, szárazon elkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet, és meggyúrjuk. 50 percig letakarva pihentetjük, ezt nevezzük autolizálásnak. Ha valaki nem tud beszerezni rozslisztet, nyugodtan lehet helyette teljes kitörlésűt használni, de sajnos csak BL55-ből nem lehet kenyeret sütni. A rozs egy kellemes savanykás ízt ad a kenyérnek, ha valakinek ez nem ízlése, csökkentheti és kipótolhatja akár 100%-ban teljes kiőrlésűvel.
  3. A tésztához hozzáadjuk a kovászt, és 4-5 percig dagasztjuk, a sót ezt követően adjuk hozzá, és tovább dagasztjuk 3-5 percig, a dagasztás akkor van kész, ha a tészta leválik a tál oldaláról. A tésztát lisztezett munkalapon kiterítjük, meghajtogatjuk, és kiolajozott tálban pihentetjük 40 percig.
  4. A tésztát kiborítjuk, ekkor már nem szükséges lisztezett munkalapra, majd finoman ujjbeggyel szétterítjük, meghajtogatjuk, és 40 percet pihentetjük.
  5. Még egyszer meghajtogatjuk, majd ezt követően 60 percig pihenni hagyjuk.
  6. A tésztát kiborítjuk, majd finoman ujjbeggyel szétterítjük, és veknit formálunk. Majd kilisztezett szakajtóban egy éjszakára a hűtőbe tesszük. (Szakajtó helyett én egy püspökkenyér formába terítek konyharuhát, és azt lisztezem ki.)
  7. Másnap reggel kivesszük a hűtőből, és 2 órát szobahőmérsékleten hagyjuk. Előmelegítjük a sütőt 250°C-ra alsó-felső sütésen (nekem a légkeverés az egyetlen opció, így én azon sütöttem), egy palalappal vagy tepsivel, amin a kenyeret sütni fogjuk. A kenyeret sütőpapírra kiborítjuk, majd a rajta maradt felesleges lisztet lesöpörjük, vagy egy kés tompa felével finoman lekaparjuk. Kivesszük a felmelegített palalapot vagy tepsit, és a sütőpapírral együtt rátesszük a kenyeret. A kenyeret hosszában egy borotvapengével vagy szikével megvágjuk és díszítjük. A sütőpapírt és a kenyeret vízzel megspricceljük, és a sütőbe tesszük.
  8. Az első 20 percen 250°C-on sütjük, ha a sütő tudja, akkor gőzölés mellett, ha nem, akkor, közben a sütőbe vizet spriccelünk, vagy jégkockát teszünk be. A jégkocka és a víz spriccelése kiváltható, ha egy kis tepsit teszünk be a sütőbe, amiben víz van. Ha lejárt a 20 perc, visszavesszük 210°C-ra a sütőt, és ha van bent vizes tepsi, akkor kivesszük, majd további 30 percig sütjük. A sütőt kikapcsoljuk, az ajtaját résnyire kinyitjuk, és 10-15 percig így pihentetjük, majd a kenyeret konyhapulton pihentetjük, amíg ki nem hűl. Csak akkor vágjuk, fel ha már kihűlt.
  • Sütés hőfoka: 250 °C
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1515
  • Feltöltés dátuma: 2020. április 19.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kovászos rozsos kenyér arvai.m konyhájából
arvai.m 2 recept

Régóta tervezett hobbimra lett sok időm, a koronavírus miatt kialakult helyzet miatt azonban most nehezebben szerezhetők be a kenyérlisztek és társaik, így kisebb kínálatból Szabi a pék és egyéb pékek receptjei által az általam beszerezhető hozzávalókból ez a receptem alakult ki 4 kenyér után.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek