Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kossuth-kifli koszider konyhájából

Kossuth-kifli koszider konyhájából
Kossuth-kifli koszider konyhájából
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy kiváló aprósütemény, mert nagyon egyszerű elkészíteni, sokáig eltartható, mutatós, de ami a legfontosabb, hogy csoda finom, szaftos, puha. Bármikor megállja a helyét, kitűnő választás családi ünnepre, de egy egyszerű szerda délutánra is. Kezdők számára is ajánlom, mert rém könnyű, és olyan embert még nem láttam, aki ne imádta volna.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Már most begyújthatjuk a sütőt, mert jól elő kell melegíteni. A tepsit kibéleljük sütőpapírral vagy kivajazzuk-lisztezzük. Mindent kimérünk, a lisztet elkeverjük a sütőporral, a szobahőmérsékletű vajat apróra felkockázzuk, a tojásokat szétválasztjuk. (Ha kisebb tojásunk van, használjunk 7 darabot, csak jót tesz a süteménynek.) A diót durva darabosra felvágjuk.
  2. Előbb a tojásfehérjéket kemény habbá felverjük. A sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, vaníliás cukorral. Most beleöntjük a kanálnyi rumot, a vajat és a citrom reszelt héját, és szép, sima krémmé kikeverjük.
  3. A vajas krémben elvegyítjük a lisztet. Sűrű masszát kapunk, de még mindig lehet keverni a robotgép habverő fejével. A tojáshabból vegyünk ki egy jó kanálnyit, és ezzel lazítsuk fel a tésztát, továbbra is a habverővel. Ha sima, oszlassuk el benne az összes tojáshabot. Ezt már szerencsésebb nagyobb fejű fakanállal végezni, óvatos, széles mozdulatokkal a tál széle felől forgassuk a habot középre, így törjük a legkevésbé.
  4. Ha sima a masszánk, öntsük a tepsibe - a massza egészen lágy, könnyen önthető és szinte magától elterül, alig kell neki segíteni az egyenletes eloszlásban. Én ilyenkor még nem szórom rá a diót, hogy az ne merüljön bele a lágy tésztába, hanem "üresen" bedugom a sütőbe, és 10 percig sütöm.
  5. Az "elősütés" alatt a tészta teteje kellően megkeményedik, már rá lehet szórni a darabos diót, nem fog elsüllyedni. Vissza a sütőbe újabb, kb. 20 percre vagy addig, míg a teteje aranyszínű nem lesz. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e.
  6. Ha sütőpapírral sütöttük, könnyű a dolgunk, mert a papírral együtt átemelhetjük a forró tésztát egy deszkára, hűlni. Ha nem, a tepsiben hagyjuk addig hűlni, míg meg lehet fogni. Ha hűlt, egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kis holdakat szúrunk ki belőle. Fémdobozban egy hétig is eláll!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x24x6 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 695
elküldve: 1
receptkönyvben: 16
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

diós félhold, kevert piskóta sütemény, vasutas tészta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Toziko
Toziko Sun, 2018-01-07 12:44

Kedves Koszider!

A leírással együtt ez a recept zseniális!!! Új kedvenc lett a családban. Köszönöm!!!

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2018-01-07 13:52

Kedves Toziko! Köszönöm kedves szavaidat, örülök, hogy ízlett! Azt hiszem, a sok vajtól ilyen finom, puha és elállós ez a sütemény.
Üdvözöl: Koszider

390
finomliszt 20 dkg
cukor 25 dkg
vaj 15 dkg
tojás 6 db
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
sütőpor 0.5 csomag
rum 3 ml
dió 10 dkg