r
Nosalty Logó

Kossuth-kifli koszider konyhájából

koszider
Kossuth-kifli koszider konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

390
Kalória
7.4g
Fehérje
43.1g
Szénhidrát
21.6g
Zsír
28g
Víz
140.3g
Koleszterin
1.3g
Élelmi rost
26.4g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 390 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 3893 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 369 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    21.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    140 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    389.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    177 mg
  • Nátrium
    91 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.1 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    28 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    149 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    94 mg
  • Retinol - A vitamin:
    147 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    151 micro
Összesen 390 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    73.7 g

Zsír

  • Összesen
    216.5 g
  • Telített zsírsav
    91 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    58 g
  • Koleszterin
    1403 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3894.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    165 mg
  • Kálcium
    779 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    243 mg
  • Foszfor
    1769 mg
  • Nátrium
    911 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    430.9 g
  • Cukor
    264 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    280.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1492 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    292 micro
  • Kolin:
    942 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1471 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    249 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1507 micro
Összesen 3893 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    20.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    133 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    369.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    168 mg
  • Nátrium
    86 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    26.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    141 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    139 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    143 micro
Összesen 369 kcal

Elkészítés

  1. Már most begyújthatjuk a sütőt, mert jól elő kell melegíteni. A tepsit kibéleljük sütőpapírral vagy kivajazzuk-lisztezzük. Mindent kimérünk, a lisztet elkeverjük a sütőporral, a szobahőmérsékletű vajat apróra felkockázzuk, a tojásokat szétválasztjuk. (Ha kisebb tojásunk van, használjunk 7 darabot, csak jót tesz a süteménynek.) A diót durva darabosra felvágjuk.
  2. Előbb a tojásfehérjéket kemény habbá felverjük. A sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, vaníliás cukorral. Most beleöntjük a kanálnyi rumot, a vajat és a citrom reszelt héját, és szép, sima krémmé kikeverjük.
  3. A vajas krémben elvegyítjük a lisztet. Sűrű masszát kapunk, de még mindig lehet keverni a robotgép habverő fejével. A tojáshabból vegyünk ki egy jó kanálnyit, és ezzel lazítsuk fel a tésztát, továbbra is a habverővel. Ha sima, oszlassuk el benne az összes tojáshabot. Ezt már szerencsésebb nagyobb fejű fakanállal végezni, óvatos, széles mozdulatokkal a tál széle felől forgassuk a habot középre, így törjük a legkevésbé.
  4. Ha sima a masszánk, öntsük a tepsibe - a massza egészen lágy, könnyen önthető és szinte magától elterül, alig kell neki segíteni az egyenletes eloszlásban. Én ilyenkor még nem szórom rá a diót, hogy az ne merüljön bele a lágy tésztába, hanem "üresen" bedugom a sütőbe, és 10 percig sütöm.
  5. Az "elősütés" alatt a tészta teteje kellően megkeményedik, már rá lehet szórni a darabos diót, nem fog elsüllyedni. Vissza a sütőbe újabb, kb. 20 percre vagy addig, míg a teteje aranyszínű nem lesz. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e.
  6. Ha sütőpapírral sütöttük, könnyű a dolgunk, mert a papírral együtt átemelhetjük a forró tésztát egy deszkára, hűlni. Ha nem, a tepsiben hagyjuk addig hűlni, míg meg lehet fogni. Ha hűlt, egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kis holdakat szúrunk ki belőle. Fémdobozban egy hétig is eláll!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 38x24x6

Ez egy kiváló aprósütemény, mert nagyon egyszerű elkészíteni, sokáig eltartható, mutatós, de ami a legfontosabb, hogy csoda finom, szaftos, puha. Bármikor megállja a helyét, kitűnő választás családi ünnepre, de egy egyszerű szerda délutánra is. Kezdők számára is ajánlom, mert rém könnyű, és olyan embert még nem láttam, aki ne imádta volna.

Nosalty stories

További receptek

Epres menzás piskóta

Mi történne, ha a klasszikus és retró menzás piskótába egy nagy marék eper költözne? Erre a kérdésre keresi a választ az alábbi süteményrecept és higgyük el, meg is találja gond ...

Lakos Benedek

Házi citromos mignon

Ha már egyszer nekivágunk a házi mignon elkészítésének, jobb, ha eszközölünk pár változtatást. Hiszen a klasszikus, retró sütemény émelygős fondant-ja és fullasztó vajkrémje ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek