Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Körtés-krémsajtos omlós pite

Körtés-krémsajtos omlós pite
Körtés-krémsajtos omlós pite
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ennek rusztikus formájú, omlós pitének a tésztája krémsajtos, tejfölös alapon gyümölcsöket rejt magában. Most körtével készítettem, de ízlés szerint, bármilyen gyümölccsel megtölthetjük a pitét. A friss gyümölcsök helyett télen használhatunk szilva-, barack-, körtebefőttet is. A krémsajtos réteget csöpögtetett tejfölből és krémsajtból is elkészíthetjük, de használhatunk helyettük 20-25 dkg mascarpone sajtot is. A receptben a tejfölös, krémsajtos változat szerepel. (a pite készítéséről néhány fázisfotó itt található.)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tészta tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű tejfölt egy vékony, ritka szövésű anyaggal bélelt, magasabb tálra helyezett szűrőbe öntjük és 3-4 órán keresztül, de legjobb, ha egy éjszakán keresztül csöpögtetjük.
  2. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük.
  3. A meghámozott körte magházát eltávolítjuk, nagyobb darabokra vágjuk és vajon cukorral és vaníliás cukorral karamellizáljuk, majd összekeverjük a dióval.
  4. A lecsöpögtetett tejfölt a krémsajttal, a porcukorral és 4 ek lekvárral jól elkeverjük.
  5. A lehűtött tésztát 28 cm átmérőjű kör alakú lappá nyújtjuk. (Tipp: egy lábos, vagy tortasütő forma segítségével szabályos kör alakú lappot vághatunk a tésztából.) A tésztalapot egy sütőpapírral bélelt, nagy tepsire fektetjük vagy egy kivajazott piteformába tesszük.
  6. A krémsajtos keveréket a tészta közepére kenjük úgy, hogy 5-6 cm széles peremet hagyjunk. A krémre kenjük a diós-körtés keveréket, majd a maradék lekvárból kis halmokat teszünk a gyümölcsre.
  7. Végül a tészta szélét felhajtjuk a gyümölcsös keverékre. Megkenjük a tésztát felvert tojással és megszórjuk kristálycukorral, a töltelékes részét szeletelt mandulával.
  8. Előmelegített sütőben készre sütjük.
  9. Porcukorral megszórva kínáljuk. (Tipp: a tészta nagyon omlós, melegen könnyen repedhet, ezért ha melegen szeretnénk kínálni, mutatósabb, ha piteformában, vagy egy kerek lapos formában sütjük, abban tálalni is tudjuk.)
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 399
elküldve: 2
receptkönyvben: 57
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

krémsajtos-körtés omlós pite, diós-körtés lepény, diós-mandulás körtelepény, krémsajtos pite gyümölccsel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

985
finomliszt 20 dkg
vaj 12 dkg
tojás 1 db
cukor 4 dkg
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
víz 1 ek
tejföl 2.2 dl
krémsajt 5 dkg
körte 30 dkg
porcukor 4 dkg
vaj 2 dkg
fahéj 1 kávéskanál
vaníliás cukor 1 ek
dió 8 dkg
feketeribizli lekvár 6 ek
tojás 1 db
cukor 2 ek
mandulapehely 2 ek