Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kőfal szelet ahogy Piroska készíti

Kőfal szelet ahogy Piroska készíti
Kőfal szelet ahogy Piroska készíti
65 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem kell megijedni, a lapok kezdetben  kemények, innen a neve: kőfal, de másnapra a krémtől megpuhul, és egy nagyon finom süteményt kapunk. Ha vendégeket várunk, érdemes dupla adagot készíteni, mert nem nagy adag. Eredetileg a krémbe 2 ek feketekávé is jár, de mi anélkül szeretjük, és a tojássárgákat a vajjal kellene habosra kavarni, de így biztonságosabb, mint nyersen. A sütőpapírt ajánlatos vékonyan megkenni vajjal, és csak miután kihűlt a tészta, húzzuk le róla a papírt. Tömény, finom sütemény, nem kell sok belőle. Ha dupla adagot sütünk, a lapot kétszer kell megsütni, mert nem lehet vízszintesen vágni.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, a diót darabosra daráljuk, majd fólia között a tésztanyújtóval kissé ellapítjuk.
  2. A lisztet rászórjuk a dióra, majd az egészet beleforgatjuk a tojáshabba.
  3. A gáztepsit kibéleljük sütőpapírral, és egyenletesen elsimítjuk benne a tésztát. 150 fokos sütőbe tesszük, de fokozatosan csendesítjük a lángot, gőzmentes sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. A vége felé már inkább csak szárítjuk.
  4. Amíg sül a tészta, a cukrot a kakaóval elkeverjük, rátöltjük a vizet, és kis lángon fonalasra főzzük (új próba). Amikor elkészült, levesszük a lángról.
  5. A tojássárgáját egy-egy kiskanálnyi kakaós masszával elkavarjuk vigyázva, hogy össze ne kapja a tojást, majd mind nagyobb adagot adunk hozzá, míg el nem fogy. Ekkor az egészet visszatesszük a lángra, kb. 3-4 percig kavarjuk, majd kihűtjük. A vajat habosra kavarjuk, és hozzáadjuk a kihűlt kakaós krémhez.
  6. A kihűlt tésztát keresztbe, 4 egyenlő részre vágjuk (10 cm szélesre), majd krémmel megkenve egymásra helyezzük. Így egy 4 lapos süteményt kapunk. A tetejét is bevonjuk vékonyan krémmel vagy csokimázzal, ha úgy jobban szeretjük.
  7. Fóliával letakarjuk, és a hűtőbe tesszük másnapig. Csak akkor szeleteljük, ha már megpuhult (2,5-3 cm széles szeletekre).
  • sütési hőfok: 150°C
  • tepsi mérete: 40x28 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 507
elküldve: 4
receptkönyvben: 261
elkészítve: 11/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
223 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
alkalom: húsvét, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kakaós-diós szelet, 4 lapos csokis szelet, diós-kakaókrémes réteges sütemény

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gubigabi
Gubigabi / gubigabi Sat, 2013-11-30 18:46

Drága Piroska! Ezek szerint nagyon rég jártam itt, mert elkerülte a figyelmemet ez a csodás süti. Marosvásárhelyen kedves barátainknál ettem kőfal tortát és nagyon ízlett. Megkaptam a receptet is, de sajnos "jól eltettem". Nagyon örülök, hogy a receptjeidet böngészve ráakadtam. Üdv. Gubigabi

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2013-11-30 19:36

Szia Gubigabi! Nem olyan nagyon mutatós ez a süti, de nagyon finom. Nekem ez az egyik kedvencem. Örülök, hogy rátaláltál. Szeretettel üdvözöllek. Piroska

huli68
huli68 Mon, 2013-04-22 20:29

Nagyon király süti, tegnap csináltam meg, köszi.

szép napot:huli

kerzsu81
kerzsu81 Fri, 2013-04-12 16:53

Ha már keresztbe kell vágni kell a tésztát, nálam ott megáll a tudomány. Eddig még nem mertem kipróbálni. Kedves csikipi! Úgy is megoldható szerinted, hogy a tésztát 4 részletben sütöm ki?

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2013-04-12 18:02

Valamit félre értettél, mert így a legegyszerűbb felvágni. Tehát, megsütöd a lapot egyben, amikor kész van, leméred a hosszát és négy egyenlő részre vágod. 4 db kb 10 cm -es téglalap alakot kapsz. Ezeket kened meg krémmel és rakod egymásra. A tésztalap annyira vékony, hogy nem is tudnád vízszintesen elvágni. Próbáld meg, mert nagyon finom sütemény. Ha úgy könnyebb vegyél egy akkora papírlapot, mint a megsült tésztalap, vágd el 4 egyenlő részre, rakd a tésztára és a papír csíkok mentén vágd fel jó éles késsel. Üdvözlettel. Piroska

Reta
Reta Sat, 2013-03-23 19:22

Kedves Piroska! Valami nem világos amikor olvasom a story-ban " Nem kell megijedni, a lapok kezdetben nagyon kemények, innen a neve: kőfal," A tésztát egy lapban sütöd meg és sütés után 4 egyenlő részre vágjuk. Ha kőkemény hogy lehet vágni??? Nekem is van egy ehez hasonló receptem de a lap nem kemény és a tepsi hátán sütöm meg. A story mire vonatkozik?? Reta

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2013-03-23 20:30

Kedves Reta!
Nem azt írtam, hogy kőkemény, csak, hogy kemény. A neve kőfal. A lapokat fel lehet vágni probléma nélkül, de miután megtöltöttük nehéz lenne szeletelni, mert kinyomnánk a krémet. Igazából akkor lesz finom amikor a krémtől megpuhul. Ezt is lehet nyugodtan tepsi háton sütni. Piroska

szandokan
szandokan Sat, 2013-03-23 09:51

Szia Piroska!
Nagyon guszta a süti-érdekes a név-szép a fotó és örülök,hogy már Székelyföldön is nyilik a hóvirág:):)Nagyon szeretem a receptjeidet :::::)))))Ha olvasom őket Erdélyben járok gondolatban.....
Szép hétvégét!!!!!Szandokán

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2013-03-23 12:30

Szia Szandokán!
Ezek szerint már voltál Székelyföldön, ha gondolatba itt tudsz járni. Nagyon szép vidék érdemes végig járni. Köszönöm a kedves szavakat, kívánok én is szép hétvégét. Piroska

veressandrea
Andi80 / veressandrea Sat, 2013-03-23 08:27

Kedves Piroska,
Nagyon érdekes a sütid és a neve is, még sohasem hallottam róla. :-)
Nem is tűnik nehéznek, biztosan isteni. El is mentem. Köszönöm.
Nagyon kellemes hétvégét kívánok!
Andi

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2013-03-23 09:27

Kedves Andi!
Ez egy régi recept, én is csak nagyobb ünnepekkor veszem elő, mert elég tömény sütemény, viszont nagyon finom. Valóban nem nehéz elkészíteni.
Kívánok én is szép hétvégét. Piroska

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2013-03-23 01:12

Kedves Piroska! Ez a suti nagyon megtetszett, elmentettem, meg is fogom sutni a hetvegen. Ha jol gondolom ahogy a receptet olvasom, ez egy kicsit olyan dios-habcsokos-fele teszta, amit nagyon szeretunk. Majd irok, hogy hogy sikerult!! Puszi, Veronika:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-03-22 21:46

Kedves Piroska!
Mentettem a sütidet, nagyon tetszik, főleg a tésztája. Érdekes lehet, hogy egy szem liszt sincs benne. mindenképp kipróbálom. Olyan aranyos a képen az a kis hóvirág. :)
Szép hétvégét! Fahéj

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2013-03-22 22:30

Kedves Fahéj!
1 ek-nyi liszt azért van benne, de anélkül is elkészíthető. A hóvirág a saját kis kertemből származik, de most sajnos hó borítja. Remélem nem árt meg neki. Már nagyon várom a tavaszt, de gondolom mindenki így van ezzel. Neked is szép hétvégét! Piroska

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2013-03-22 20:50

Ajjjajj Piroska:) Nem szeretem a vajas krémeket, de ezzel levettél a lábamról:) Köszönöm a családom férfitagjai nevében:) Nagyon szép hétvégét! G

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2013-03-22 20:58

Gabi, a férfiaknak biztosan fog ízleni, ha megsütöd. Remélem azért te is megkóstolod. Neked is szép hétvégét! Piroska

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2013-03-22 21:14

naná, hogy megkóstolom! Ki nem hagynám:) De a madártejesedet pláne az indiáneredet jobban favorizálom azért:) A madártejkrémed isteni (akár naponta is jöhetne) az indiánert pedig hamarosan elkészítem. Aztán a csokikrém rajongó fiúknak ezt is:) Köszi, szió:) Gabi

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2013-08-02 16:09

Szia Ági! Örülök, hogy tetszik, érdemes megsütni, mert nagyon finom. Puszi, szép hétvégét. Piroska

1055
tojásfehérje 5 db
cukor 20 dkg
dió 20 dkg
finomliszt 1 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 2 ek
cukor 5 ek
víz 5 ek
tojássárgája 5 db
vaj 20 dkg