Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Klasszikus farsangi fánk

Klasszikus farsangi fánk
Klasszikus farsangi fánk
65 perc / előkészület: 40 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept Turós Emil régi szakácskönyvéből való, és a mai háziasszony konyhájában is tökéletesen megállja a helyét. Könnyed, puha tészta, enyhén édes íz, finom baracklekvárral koronázva.

hozzávalók / 6 adag

Sütőzsiradék

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a kovászt. A tejből elveszünk kb. egy dl-t és meglangyosítjuk. Adunk hozzá egy teáskanál cukrot, a lisztből 1 evőkanállal, belemorzsoljuk az élesztőt, végül elkeverjük. Vékonyan lisztet szitálunk rá, majd meleg helyen érleljük, kelesztjük. Ennek az ideje kb. 20 perc. Ha a kovász állománya rugalmas, enyhén nyúlékony, és a lisztréteg finoman repedezett, a kovász felhasználható.
  2. A többi tejben feloldjuk a cukrot és a sót. A tojásokat szétválasztjuk. A vajat langyosra olvasztjuk.
  3. Egy megfelelő méretű tálba öntjük a (lehetőleg meleg) lisztet. Közepébe mélyedést készítünk, amibe beleöntjük a kovászt. Hozzáadjuk a citrom héját, a tojássárgákat és a vaníliás cukrot. A tésztát lassan összedolgozzuk, közben apránként hozzáöntjük a cukros tejet. A tésztát addig gyúrjuk, amíg hólyagos lesz és elválik a tál falától. Ekkor hozzáadjuk a vajat és a rumot, és egyneműre gyúrjuk.
  4. A tésztát vékonyan lisztezett deszkán kigömbölyítjük. Egy vékonyan kiolajozott kelesztőtálba helyezzük, majd meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük. Ezalatt a tészta a kétszeresére is nőhet.
  5. A tésztát lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtjuk, majd tetszés szerinti méretű (nem túl nagy) fánkszaggatóval fánkokat szaggatunk. Ezt a műveletet gyorsan, hirtelen mozdulattal végezzük. Ha nem így járunk el, a fánkoknak nem lesz "vágott széle", amin kialakul a szalag, hanem zsemle formájú lesz. A kiszaggatott fánkokat egy konyharuhával fedett, liszttel megszórt tálcára helyezzük kellő távolságra egymástól. A fánkokat letakarjuk, majd ismét kelesztjük 30-40 percig.
  6. Az olajat közepes hőmérsékletűre forrósítjuk. A fánkokat óvatosan a bal kezünkbe vesszük, és a jobb hüvelyk- vagy mutatóujjunkkal mélyedést alakítunk ki a közepükbe az alját nem átszúrva. Ennél a műveletnél ügyelni kell arra, hogy a fánkok vágott széle ne sérüljön meg.
  7. A fánkokat az olajba helyezzük a mélyedéssel lefelé, rá fedőt teszünk, és félig megsütjük. A fánkokat megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. A kétütemű, tehát fedő nélküli és fedővel történő sütéssel érhető el a szalag kialakulása. Az olajba egyszerre csak kevés fánkot teszünk, hiszen a sütés hatására növekedni fognak. A fánkokat csepegtetőrácson csepegtetjük le.
  8. A fánkok mélyedését barackpálinkával vagy rummal elkevert lekvárral töltjük meg, miután megszórtuk porcukorral.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 16 592
elküldve: 3
receptkönyvben: 94
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

NapsütötteVidékünkön

Mióta szakács: 2011.11.22.
119 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
konyhatitkok: nagyi receptjei
kategória: fánk
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

farsangi fánk, hagyományos farsangi fánk, szalagos fánk

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1760
finomliszt 1000 g
cukor 100 g
10 g
tojássárgája 8 db
citromhéj 1 citromból nyert
vaj 200 g
friss élesztő 50 g
tej 500 ml
vaníliás cukor 30 g
rum 60 ml
pálinka 50 ml
sárgabaracklekvár 200 g