Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Farsangi fánk Szilvásgombóctól

Farsangi fánk Szilvásgombóctól
Farsangi fánk Szilvásgombóctól
36 perc / előkészület: 30 perc sütés: 6 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel farsangi időszak van, így nem maradhat el nálunk sem a farsangi fánk, igaz itthon sűrűn készül ez a finom édesség, mert nagyon szeretjük. Általában lekvárral fogyasztjuk, de finom bármilyen krémmel, pudinggal vagy csak simán porcukorral megszórva egy délutáni kávéhoz, forró csokihoz.

hozzávalók / 8 adag

Sütőzsiradék

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt kevés, langyos tejben, egy mokkáskanál cukorral felfuttatjuk.
  2. Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot, a tojássárgákat, a reszelt citromhéjat, rumot, a maradék tejet, és a felfuttatott élesztőt.
  3. Közepesen lágy tésztává gyúrjuk. Mikor összeállt a tészta, hozzáadjuk a vajat, és jól bedagasztjuk. Tiszta ruhával letakarjuk a tálat, és kb. 45-50 perc alatt, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  4. Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és óvatosan átdolgozzuk, majd ismét letakarva pihentetjük 20 percig.
  5. Majd sodrófával ujjnyi vastagra nyújtjuk, és tetszés szerinti méretű fánkszaggatóval vagy egy vizes pohár belisztezett szájával kiszaggatjuk. Közepükbe mélyedést készítünk.
  6. 5-10 percig hagyjuk kelni a sütés előtt.
  7. Magasabb szélű serpenyőben vagy lábasban, két ujjnyi olajat vagy zsírt hevítünk, majd a kiszaggatott fánkokat, tetejükkel lefelé tesszük bele sülni, két három perc alatt megsütjük az egyik, majd a másik oldalukat is. 
    Vigyázva, hogy a zsiradék ne legyen túl forró, nehogy hirtelen megégjenek, belül pedig nyersek maradjanak.
    Ha nagyobb fánkokat sütünk, érdemes az első felük sütésénél fedőt tenni rájuk, de a fordítás után már nem kell rá.
  8. Miután a fánkok megsültek papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot, porcukrozzuk, és lekvárral kínáljuk.

 

  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 33 970
elküldve: 23
receptkönyvben: 754
elkészítve: 25/39
Facebookon megjelent: 1

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
60 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, uzsonna, vacsora
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fánk, farsangi fánk, porcukros farsangi fánk

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Hunggirl
Hunggirl Fri, 2018-02-02 16:51

Neki is állnék... :) De a vaj helyettesíthető vajon margarinnal?

Fulike
Fulike Sun, 2015-03-01 09:39

Az első önállóan készített fánkom, nagyon szuper lett :) habkönnyű és finom :) elfogyott gyorsan :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2015-03-03 08:29

Kedves Fulike!

Nagyon örülök, hogy ízlett és köszönöm, hogy erre a receptre esett a választásod!

Üdv,
Veruss

alpok09
alpok09 Tue, 2014-01-14 16:23

Nagyon szépek lettek a fánkok, ez a recept majdnem olyan mint ami Horváth Rozi könyvében van, amit már lassan 40 éve sütök. Amit hiányolok róla , az a szalag.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2014-01-14 16:55

Kedves Alpok09!

Ez a recept, az én drága nagyikámtól van, (gondolom, Ő is az anyukájától tanulta) tőle tanultam fánkot sütni és a mai napig is az ő receptje alapján sütöm.
A szalag pedig, azért hiányzik, mert én fele akkora fánkokat sütök, mint a normál méretű fánk, és fedő nélkül, mert nagyon hamar megsülnek anélkül is.
A nagyim, amikor fánkot sütött, mindig készített házi szilvalekvárral (olyan sűrű, mint a szurok) töltött hosszú rudakat is, ugyan ebből a tésztából, nekem az volt a kedvencem:)
Köszönöm a visszajelzést. :)

Üdv,
Veruss

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Wed, 2014-01-15 08:09

Szia! Sziasztok! Nem attól lesz, avagy nem lesz szalagos a fánk, h mekkora fánkokat sütünk, hanem attól, ha fedő alatt kezdjük sütni, de a fánkok megfordítása után már nem kerül vissza a fedő. Én régóta a Horváth Ilona-féle szakácskönyvből sütöm, de emlékeim szerint Nagymamám is alkalmazta ezt a fedő-fedő nélküli kombót.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2014-01-15 08:50

Szia Scarlett69!

Igen, pont én is erre akartam célozni, mivel én kicsiket sütök, nem teszek rá fedőt, mert pillanatok alatt átsül, viszont emiatt nincs rajta szalag.
De, mivel látom ennyire zavar mindenkit, hogy nincs rajta szalag, majd sütök nagyokat, szalagosat és kicserélem a képet.
Igazából, minket nem izgat a szalag kérdés, viszont az, hogy olyanok a fánkok, mint a hab, mikor beleharap az ember szinte elolvad a szájában, ez az ami miatt szeretjük :)

Üdv,
Veruss

Betti33
Betti33 Wed, 2013-01-30 12:57

Szia!
Szoktam sütni, de fánkot valahogy még soha nem sütöttem. A Te recepted alapján csináltam életem első fánkját és tökéletes lett! Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt az isteni receptet. Egy hibát viszont elkövettem, hogy nem rögtön 1 kg-ból készítettem...
Szétnézek még a receptjeid között!
Betti

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2015-08-08 07:50

Kedves Betti!

Nagyon köszönöm a visszajelzést! Örülök, hogy ennyire tetszett a recept és a végeredménye :)
A blogomon sok olyan recept is van, ami itt nem szerepel, nézz szét, ha gondolod!
http://szilvasgombockonyhaja.hu/

Üdvözlettel,
Vera

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2012-02-24 11:01

Kedves Marika!
Nagyon örülök, hogy ízlett:)

zizilezi
zizilezi Tue, 2012-01-31 11:39

Hétvégén elkészítettem! Nagyon finom volt! Könnyű, lágy tészta! Köszönöm a receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2012-01-31 13:55

Kedves Zizilezi!
Nagyon örülök, hogy ízlett, köszönöm a visszajelzést!
Üdvözlettel,
Vera

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2012-01-29 10:55

Kedves NoSalty.hu Csapata!
Köszönöm szépen.
Üdv,
Veruss

530
finomliszt 50 dkg
tojássárgája 3 db
tej 3 dl
élesztő 3 dkg
vaj 4 dkg
cukor 2 ek
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 0.5 citromból nyert
rum 2 ek
1 csipet
porcukor 3 ek
sárgabaracklekvár 20 dkg