r
Nosalty Logó

Farsangi fánk Szilvásgombóctól

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Farsangi fánk Szilvásgombóctól
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 530 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 4230 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 260 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    20.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    263.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    115 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.8 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    24 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 530 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    73.8 g

Zsír

  • Összesen
    166.2 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    44 g
  • Koleszterin
    737 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2111.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    210 mg
  • Kálcium
    554 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    134 mg
  • Foszfor
    924 mg
  • Nátrium
    267 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    590.3 g
  • Cukor
    162 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    192.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    502 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    47 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    477 micro
  • Kolin:
    582 mg
  • Retinol - A vitamin:
    491 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    116 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    747 micro
Összesen 4230 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    129.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.3 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 260 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt kevés, langyos tejben, egy mokkáskanál cukorral felfuttatjuk.
  2. Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot, a tojássárgákat, a reszelt citromhéjat, rumot, a maradék tejet, és a felfuttatott élesztőt.
  3. Közepesen lágy tésztává gyúrjuk. Mikor összeállt a tészta, hozzáadjuk a vajat, és jól bedagasztjuk. Tiszta ruhával letakarjuk a tálat, és kb. 45-50 perc alatt, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  4. Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és óvatosan átdolgozzuk, majd ismét letakarva pihentetjük 20 percig.
  5. Majd sodrófával ujjnyi vastagra nyújtjuk, és tetszés szerinti méretű fánkszaggatóval vagy egy vizes pohár belisztezett szájával kiszaggatjuk. Közepükbe mélyedést készítünk.
  6. 5-10 percig hagyjuk kelni a sütés előtt.
  7. Magasabb szélű serpenyőben vagy lábasban, két ujjnyi olajat vagy zsírt hevítünk, majd a kiszaggatott fánkokat, tetejükkel lefelé tesszük bele sülni, két három perc alatt megsütjük az egyik, majd a másik oldalukat is.
  8. Vigyázva, hogy a zsiradék ne legyen túl forró, nehogy hirtelen megégjenek, belül pedig nyersek maradjanak.
  9. Ha nagyobb fánkokat sütünk, érdemes az első felük sütésénél fedőt tenni rájuk, de a fordítás után már nem kell rá.
  10. Miután a fánkok megsültek papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot, porcukrozzuk, és lekvárral kínáljuk.
  • Sütés ideje: 6 perc
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 452
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 36308
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 25.

Receptkategóriák

Mivel farsangi időszak van, így nem maradhat el nálunk sem a farsangi fánk, igaz itthon sűrűn készül ez a finom édesség, mert nagyon szeretjük. Általában lekvárral fogyasztjuk, de finom bármilyen krémmel, pudinggal vagy csak simán porcukorral megszórva egy délutáni kávéhoz, forró csokihoz.

Hozzászólások (6)

zizilezi

Hétvégén elkészítettem! Nagyon finom volt! Könny?, lágy tészta! Köszönöm a receptet!

Törölt felhasználó

Kedves Zizilezi! Nagyon örülök, hogy ízlett, köszönöm a visszajelzést! Üdvözlettel, Vera

simonnemarika

Isteni finom lett,köszi a receptet

Törölt felhasználó

Kedves Marika! Nagyon örülök, hogy ízlett:)

Törölt felhasználó

Szia! Szoktam sütni, de fánkot valahogy még soha nem sütöttem. A Te recepted alapján csináltam életem els? fánkját és tökéletes lett! Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt az isteni receptet. Egy hibát viszont elkövettem, hogy nem rögtön 1 kg-ból készítettem... Szétnézek még a receptjeid között! Betti

Törölt felhasználó

Kedves Betti! Nagyon köszönöm a visszajelzést! Örülök, hogy ennyire tetszett a recept és a végeredménye :) A blogomon sok olyan recept is van, ami itt nem szerepel, nézz szét, ha gondolod! http://szilvasgombockonyhaja.hu/ Üdvözlettel, Vera

alpok09

Nagyon szépek lettek a fánkok, ez a recept majdnem olyan mint ami Horváth Rozi könyvében van, amit már lassan 40 éve sütök. Amit hiányolok róla , az a szalag.

Törölt felhasználó

Kedves Alpok09! Ez a recept, az én drága nagyikámtól van, (gondolom, ? is az anyukájától tanulta) t?le tanultam fánkot sütni és a mai napig is az ? receptje alapján sütöm. A szalag pedig, azért hiányzik, mert én fele akkora fánkokat sütök, mint a normál méret? fánk, és fed? nélkül, mert nagyon hamar megsülnek anélkül is. A nagyim, amikor fánkot sütött, mindig készített házi szilvalekvárral (olyan s?r?, mint a szurok) töltött hosszú rudakat is, ugyan ebb?l a tésztából, nekem az volt a kedvencem:) Köszönöm a visszajelzést. :) Üdv, Veruss

scarlett69

Szia! Sziasztok! Nem attól lesz, avagy nem lesz szalagos a fánk, h mekkora fánkokat sütünk, hanem attól, ha fed? alatt kezdjük sütni, de a fánkok megfordítása után már nem kerül vissza a fed?. Én régóta a Horváth Ilona-féle szakácskönyvb?l sütöm, de emlékeim szerint Nagymamám is alkalmazta ezt a fed?-fed? nélküli kombót.

Törölt felhasználó

Szia Scarlett69! Igen, pont én is erre akartam célozni, mivel én kicsiket sütök, nem teszek rá fed?t, mert pillanatok alatt átsül, viszont emiatt nincs rajta szalag. De, mivel látom ennyire zavar mindenkit, hogy nincs rajta szalag, majd sütök nagyokat, szalagosat és kicserélem a képet. Igazából, minket nem izgat a szalag kérdés, viszont az, hogy olyanok a fánkok, mint a hab, mikor beleharap az ember szinte elolvad a szájában, ez az ami miatt szeretjük :) Üdv, Veruss

Fulike

Az els? önállóan készített fánkom, nagyon szuper lett :) habkönny? és finom :) elfogyott gyorsan :)

Törölt felhasználó

Kedves Fulike! Nagyon örülök, hogy ízlett és köszönöm, hogy erre a receptre esett a választásod! Üdv, Veruss

Hunggirl

Neki is állnék... :) De a vaj helyettesíthet? vajon margarinnal?

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek