r
Nosalty Logó

Citromos és narancsos fánkcsigák

Gréti
Citromos és narancsos fánkcsigák
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A narancsos töltelékhez

A citromos töltelékhez

525
Kalória
9.3g
Fehérje
104.3g
Szénhidrátok
7.5g
Zsír
24g
Víz
58.4g
Koleszterin
2.4g
Rost
55.2g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A narancsos töltelékhez

A citromos töltelékhez

Összesen 525 kcal
  • 6% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A narancsos töltelékhez

A citromos töltelékhez

Összesen 4190 kcal
  • 6% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A narancsos töltelékhez

A citromos töltelékhez

Összesen 201 kcal
  • 6% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    247.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.3 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    24 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 525 kcal
  • 6% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.4 g

Zsír

  • Összesen
    60.2 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    468 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1978.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    205 mg
  • Kálcium
    488 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    139 mg
  • Foszfor
    834 mg
  • Nátrium
    291 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    834.1 g
  • Cukor
    442 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    191.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    501 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    381 micro
  • Kolin:
    355 mg
  • Retinol - A vitamin:
    490 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    580 micro
Összesen 4190 kcal
  • 6% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    94.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.9 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    9.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 201 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A konyhai robotgép edényébe szitáljuk a lisztet, a közepébe mélyedést képezünk, ide morzsoljuk az élesztőt, rászórunk egy kis kristálycukrot, hozzáöntünk egy kevés langyos tejet, megkeverjük, majd hagyjuk az élesztőt felfutni.
  2. Egy külön tálba törjük fel a tojásokat, és villával keverjük habosra, majd a tej maradék, nagyobb részével is kikeverjük, közben csepegtessük hozzá a vaníliakivonatot, és egy csipet sót is szórjuk mellé.
  3. Ha felfutott az élesztő, kapcsoljuk be a robotgépet, használjuk a kampós keverőfejet, lassan öntsük a tálba az élesztős liszt mellé a tojáskeveréket, és hagyjuk, hogy összeálljon a tészta. Akkor jó, amikor már teljesen a mixer kampójára tekeredik, és teljesen leválik a tál oldaláról.
  4. Ekkor kanalanként hozzáadagoljuk a szobahőmérsékletű, puha vajat. Ezzel addig keverjük, amíg a tészta teljesen fel nem veszi a vajat, és sima és rugalmas nem lesz tőle.
  5. A tésztát lehúzzuk a kampóról, és áthelyezzük a konyhapultra, finoman egybegörgetjük kézzel, egy nagy golyót formázunk belőle, majd egy kivajazott tálba tesszük. Nedves konyharuhával letakarva, meleg helyen, két órán át kelesztjük.

A narancsos töltelékhez

  1. Egy kis tálban keverjük össze a cukrot a reszelt narancshéjjal úgy, hogy kézzel morzsoljuk kicsit össze vele, majd pihentessük legalább 30 percig, hogy a cukor teljesen átvegye a narancs ízét.

A citromos töltelékhez

  1. Egy másik tálban ugyan így készítsük el a citromhéjas-cukros keveréket, és a narancsoshoz hasonlóan hagyjuk összeérni.
  2. A megkelt tészta akkor jó, ha a duplájára nőtt. Ekkor kiborítjuk a tálból és két egyenlő részre osztjuk, golyóvá görgetjük. Az egyikből készül a citromos a másikból a narancsos csiga.
  3. Először kinyújtjuk az egyik adag tésztát kb. 35x25 cm-es téglalap formára.
  4. Ezt megszórjuk a cukor-narancshéj keverékével úgy, hogy kb. fél-egy centis szabad széleket hagyunk neki, amit vizes ujjal végig kenünk majd a hosszabbik felétől felcsavarjuk.
  5. Aztán ugyanígy kinyújtjuk a másik tésztagolyót, ezt pedig a citromhéjas cukorral megszórva tekerjük fel.
  6. Konyhai zsineggel, damillal, esetleg erősebb cérnával, vagy éles késsel vágjunk 2 cm széles szeleteket a rudakból, kb. 16 szelet lesz egyből.
  7. A tésztatekercseket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd kikapcsolt sütőben min. 30 percig kelesztjük őket.
  8. Egy közepesen magas és széles edényben hevítsük 170 fokra a mogyoróolajat.
  9. Közepes lángon oldalanként 3-3 percig süssük a tekercseket, amíg aranybarnára nem sülnek. A kész tekercseket lecsepegtetéséhez ne használjunk papírtörlőt, mert ráragad, inkább rácsra helyezzük őket, hogy a felesleges olajat eltávolítsuk róluk, majd mehetnek a kínálótálra.
  10. Az arancinit és limoncinit, vagyis a citromos és a narancsos fánktekercseket még melegen tálaljuk. Jó étvágyat hozzájuk!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 150 perc
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Sütés hőfoka: 170 °C

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a fánk íze.

További receptek

Olasz rózsafánk - haraszt

Ezek a kis „virágok” nagyon egyszerű és gyors tésztával készülnek, melynek a pikantériáját a citromhéj adja. Gyors olajban sütés után porcukorral meghintve, mézzel vagy meleg ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

Ez történik a testedben, ha rendszeresen eszel banánt

Sokan mumusként tekintenek a banánra egész életükben, mondván, hizlal, tele van cukorral, edzés/fogyókúra mellett tilos, stb. Pedig ha tudatosak vagyunk, minden gyümölcs fogyasztható - a banán pedig millió szempontból a tested barátja, hiszen tele van csomó-csomó egészséges tápanyaggal. Mutatjuk is!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...