
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
A tésztához
-
25 g friss élesztő
-
3 ek cukor
-
2 db tojás
-
1 csipet só
-
1 ek vanília kivonat
-
50 g vaj
A narancsos töltelékhez
-
3 narancsból nyert narancshéj
A citromos töltelékhez
-
3 citromból nyert citromhéj
-
8 dl mogyoróolaj
525
Kalória
9.3g
Fehérje
104.3g
Szénhidrátok
7.5g
Zsír
24g
Víz
58.4g
Koleszterin
2.4g
Rost
55.2g
Cukor
- 6% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
3 kcal
-
31g tej18 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
1g pálinka2 kcal
-
6g vaj45 kcal
A narancsos töltelékhez
-
2g narancshéj2 kcal
-
25g cukor97 kcal
A citromos töltelékhez
-
2g citromhéj1 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
85g mogyoróolaj0 kcal
Összesen
525
kcal
- 6% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
250g tej140 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
8g pálinka18 kcal
-
50g vaj359 kcal
A narancsos töltelékhez
-
18g narancshéj17 kcal
-
200g cukor774 kcal
A citromos töltelékhez
-
18g citromhéj8 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
680g mogyoróolaj0 kcal
Összesen
4190
kcal
- 6% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
23.9g finomliszt87 kcal
-
1.2g friss élesztő1 kcal
-
12g tej7 kcal
-
1.4g cukor6 kcal
-
5.3g tojás7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0.4g pálinka1 kcal
-
2.4g vaj17 kcal
A narancsos töltelékhez
-
0.9g narancshéj1 kcal
-
9.6g cukor37 kcal
A citromos töltelékhez
-
0.9g citromhéj0 kcal
-
9.6g cukor37 kcal
-
32.6g mogyoróolaj0 kcal
Összesen
201
kcal
- 6% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.3 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 58 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 247.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104.3 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 24 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
Összesen
525
kcal
- 6% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 74.4 g
Zsír
-
Összesen 60.2 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 468 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1978.4 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 205 mg
-
Kálcium 488 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 139 mg
-
Foszfor 834 mg
-
Nátrium 291 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 834.1 g
-
Cukor 442 mg
-
Élelmi rost 19 mg
Víz
-
Összesen 191.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 501 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 48 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 381 micro
-
Kolin: 355 mg
-
Retinol - A vitamin: 490 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 80 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 580 micro
Összesen
4190
kcal
- 6% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 2.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 94.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.9 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 9.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Összesen
201
kcal
Elkészítés
A tésztához
- A konyhai robotgép edényébe szitáljuk a lisztet, a közepébe mélyedést képezünk, ide morzsoljuk az élesztőt, rászórunk egy kis kristálycukrot, hozzáöntünk egy kevés langyos tejet, megkeverjük, majd hagyjuk az élesztőt felfutni.
- Egy külön tálba törjük fel a tojásokat, és villával keverjük habosra, majd a tej maradék, nagyobb részével is kikeverjük, közben csepegtessük hozzá a vaníliakivonatot, és egy csipet sót is szórjuk mellé.
- Ha felfutott az élesztő, kapcsoljuk be a robotgépet, használjuk a kampós keverőfejet, lassan öntsük a tálba az élesztős liszt mellé a tojáskeveréket, és hagyjuk, hogy összeálljon a tészta. Akkor jó, amikor már teljesen a mixer kampójára tekeredik, és teljesen leválik a tál oldaláról.
- Ekkor kanalanként hozzáadagoljuk a szobahőmérsékletű, puha vajat. Ezzel addig keverjük, amíg a tészta teljesen fel nem veszi a vajat, és sima és rugalmas nem lesz tőle.
- A tésztát lehúzzuk a kampóról, és áthelyezzük a konyhapultra, finoman egybegörgetjük kézzel, egy nagy golyót formázunk belőle, majd egy kivajazott tálba tesszük. Nedves konyharuhával letakarva, meleg helyen, két órán át kelesztjük.
A narancsos töltelékhez
- Egy kis tálban keverjük össze a cukrot a reszelt narancshéjjal úgy, hogy kézzel morzsoljuk kicsit össze vele, majd pihentessük legalább 30 percig, hogy a cukor teljesen átvegye a narancs ízét.
A citromos töltelékhez
- Egy másik tálban ugyan így készítsük el a citromhéjas-cukros keveréket, és a narancsoshoz hasonlóan hagyjuk összeérni.
- A megkelt tészta akkor jó, ha a duplájára nőtt. Ekkor kiborítjuk a tálból és két egyenlő részre osztjuk, golyóvá görgetjük. Az egyikből készül a citromos a másikból a narancsos csiga.
- Először kinyújtjuk az egyik adag tésztát kb. 35x25 cm-es téglalap formára.
- Ezt megszórjuk a cukor-narancshéj keverékével úgy, hogy kb. fél-egy centis szabad széleket hagyunk neki, amit vizes ujjal végig kenünk majd a hosszabbik felétől felcsavarjuk.
- Aztán ugyanígy kinyújtjuk a másik tésztagolyót, ezt pedig a citromhéjas cukorral megszórva tekerjük fel.
- Konyhai zsineggel, damillal, esetleg erősebb cérnával, vagy éles késsel vágjunk 2 cm széles szeleteket a rudakból, kb. 16 szelet lesz egyből.
- A tésztatekercseket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd kikapcsolt sütőben min. 30 percig kelesztjük őket.
- Egy közepesen magas és széles edényben hevítsük 170 fokra a mogyoróolajat.
- Közepes lángon oldalanként 3-3 percig süssük a tekercseket, amíg aranybarnára nem sülnek. A kész tekercseket lecsepegtetéséhez ne használjunk papírtörlőt, mert ráragad, inkább rácsra helyezzük őket, hogy a felesleges olajat eltávolítsuk róluk, majd mehetnek a kínálótálra.
- Az arancinit és limoncinit, vagyis a citromos és a narancsos fánktekercseket még melegen tálaljuk. Jó étvágyat hozzájuk!
Recept infó
- Előkészítés ideje: 150 perc
- Sütés ideje: 20 perc
- Sütés hőfoka: 170 °C
Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a fánk íze.