r
Nosalty Logó

Kenyérpástétom szalonnával, gombával

Harmathy Ildikó
Kenyérpástétom szalonnával, gombával
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A kenyérpástétomhoz

A mártáshoz

418
Kalória
13.4g
Fehérje
39.3g
Szénhidrátok
22.3g
Zsír
104.5g
Víz
94.4g
Koleszterin
2.6g
Rost
13.6g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A kenyérpástétomhoz

A mártáshoz

Összesen 418 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A kenyérpástétomhoz

A mártáshoz

Összesen 3324 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A kenyérpástétomhoz

A mártáshoz

Összesen 163 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.4 g

Zsír

  • Összesen
    22.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    94 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    977.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    162 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    630 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.3 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    104.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    115 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    116 micro
Összesen 418 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    107.5 g

Zsír

  • Összesen
    178.3 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    755 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7817.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    186 mg
  • Kálcium
    1299 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    219 mg
  • Foszfor
    1045 mg
  • Nátrium
    5038 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    314.8 g
  • Cukor
    109 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

Víz

  • Összesen
    835.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    916 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    93 mg
  • D vitamin:
    136 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    431 micro
  • Kolin:
    581 mg
  • Retinol - A vitamin:
    903 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    162 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    932 micro
Összesen 3324 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    380.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    245 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    40.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    44 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 163 kcal

Elkészítés

A kenyérpástétomhoz

  1. A tejbe áztatjuk a zsemléket és a kenyeret (lehet csak zsemle, vagy csak kenyér is, nekem most 3 szikkadt zsömlém volt és kevéske fehérkenyér).
  2. Kockára vágjuk az angolszalonnát, a hagymát, aprítjuk a gombát (a juhtúróval töltött gombafejek szárai is itt hasznosulnak).
  3. A vajat felolvasztjuk és egyszerre pirítjuk a gombát, hagymát, angolszalonnát, míg a leve el nem fő. Kihűtjük.
  4. Az áztatott zsemlét, kenyeret kifacsarjuk, tálba tesszük.
  5. Ráütjük a tojásokat, hozzáadjuk a gombás-hagymás-szalonnát egyveleget.
  6. Fűszerezzük, összekeverjük.
  7. A pástétomos jénaiban óvatosan, kis lángon kiolvasztjuk a kenyérszalonna zsírját,a pörcöt lyukas kanállal kiemeljük.
  8. Az olvasztott szalonnazsír közepére mérjük az összeállított pástétom-masszát, hogy oldalra felnyomja a szalonna zsírját, kvázi körülvegye a masszát.
  9. Elegyengetjük, lefedjük és előmelegített sütőbe helyezzük.
  10. Közepes lángon sütjük, míg a másfélszeresére duzzad.
  11. Felhúzzuk a lángot, lehúzzuk a fedőt, megpirítjuk a tetejét is.
  12. Kivesszük a sütőből, visszatesszük a fedőt, várunk, míg hűl.
  13. Mártás készítése:
  14. Vajas rántást készítünk, felöntjük a fehérboros körtekompót levével, hozzáadjuk a mézes kökénylekvárt (a piacomon kapható Gusztos Sanyinál - önmagában nekem rettentő fanyar! Így nagyon finom lesz!).
  15. Összeforraljuk, lehúzzuk a lángról, jó sok borsot darálunk rá, még keverjük.
  16. Tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés módja: hidegkonyha
  • Sütés ideje: 75 perc

Apósom újítása volt, hogy a klasszikusan dagadó vagy csirke töltéséhez használatos töltelékből önálló pástétomot kreáljunk. Nekem tetszett az ötlet, mert gyerekkoromban sehogy sem értettem: miért kell a remek töltelékhez húst is enni? Ma már értem, gyakran készítek töltött húst is, ennek ellenére az egész család divatba vette ezt a pástétomot. Ha van egy kis maradék gomba (szalonna mindig), de nincs éppen hús, vagy nem akarunk annyi húst….

További receptek

Sonkakrém

Villámgyorsan elkészíthető sonkakrémet hoztunk nektek, ami remek módja a maradék felhasználásának, ha már sonkakómátok van. Ugyanakkor nem csak húsvétkor érdemes elkészíteni, hiszen ...

Rosanics Petra

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Rosanics Petra

Mennyei tojáskrém

Gyorsan és könnyen elkészíthető húsvéti fogás ez a tojáskrém, ami pont olyan krémes és légiesen könnyed, mint ahogy gyerekkorunkból emlékszünk rá! A majonézes torma és a tejföl ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...