Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (2)

leírás

A kökény egy Magyarországon is honos gyógynövény, a tüskés cserje virága és termése is felhasználható. Fanyar, C-vitaminban gazdag termését ősszel érdemes leszedni, amikor már megcsípte a dér. A kökény fogyasztása méregtelenítő és vértisztító hatású, erősíti az immunrendszert és zsírcsökkentő hatása is ismert. A kökényt fogyaszthatjuk magában cukrozva, de mézzel keverve ízletes, egészséges lekvárt is főzhetünk belőle. A kökénylekvár készítésére általában októberben kerülhet sor, amikor a termés teljesen érett. Ügyeljünk arra, hogy az édesítéséhez ne használjunk a kelleténél több mézet, különben a lekvár elveszíti jellegzetesen fanyar ízét. A kökénylekvárt ehetjük magában, kenyérre kenve, de felhasználhatjuk sütemények, desszertek készítéséhez. Különböző sült húsok mellé készített gyümölcsös mártások alapanyagaként is kiváló.

mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűvös helyen.

Kökénylekvár alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások (2)

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    tucsike
    tucsike Sun, 2012-11-04 12:25

    Megcsináltuk! Az a 3 kg lo volt, de vége lett. Tehát feltettük főni egy kicsit vizet öntve rá- Amikor puha lett, krumplinyomón / nagyobb lyukún/ átnyomtuk az egészet. Az igy kapott levet - mint a szilvalekvárt - sütőbe tettük. Kb 6 óra alatt megfelelő sűrűségű lett. Üvegbe tettük szárazdunsztba. Semmiféle izesitőt nem tettünk bele, ha valaki eszi, majd mézzel édesiti. Ugy tünik, megfelelő konzisztenciájú lett. A megmaradt magot illetve salakanyagot vizzel felöntöttük, cukorszirupot főzve szörp lett belőle. Szép napot továbbra is.

    tucsike
    tucsike Thu, 2012-11-01 12:49

    Fiam hozott kb 3 kg kökényt azzal, hogy lekvárt készitsünk belőle, mert nagyon egészséges. Kerestem leirást, hogyan csináljam, de a nosaltyn kivül nem nagyon találtam, hogyan készitsem el.. Tehát
    megpróbáljuk, ha kész lesz, megirom, hogyan sikerült és főleg milyen lett.