Kökénylekvár

Kökénylekvár

Leírás

A kökény egy Magyarországon is honos gyógynövény, a tüskés cserje virága és termése is felhasználható. Fanyar, C-vitaminban gazdag termését ősszel érdemes leszedni, amikor már megcsípte a dér. A kökény fogyasztása méregtelenítő és vértisztító hatású, erősíti az immunrendszert és zsírcsökkentő hatása is ismert. A kökényt fogyaszthatjuk magában cukrozva, de mézzel keverve ízletes, egészséges lekvárt is főzhetünk belőle. A kökénylekvár készítésére általában októberben kerülhet sor, amikor a termés teljesen érett. Ügyeljünk arra, hogy az édesítéséhez ne használjunk a kelleténél több mézet, különben a lekvár elveszíti jellegzetesen fanyar ízét. A kökénylekvárt ehetjük magában, kenyérre kenve, de felhasználhatjuk sütemények, desszertek készítéséhez. Különböző sült húsok mellé készített gyümölcsös mártások alapanyagaként is kiváló.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűvös helyen.

9 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.