Kökénylekvár
819 kcal
Cukormentes pite
508 kcal
Fantázia buborék
435 kcal
Barackos brownies mousse torta
769 kcal
Bukta kovásszal, "kevert" lekvárral
Leírás
A kökény egy Magyarországon is honos gyógynövény, a tüskés cserje virága és termése is felhasználható. Fanyar, C-vitaminban gazdag termését ősszel érdemes leszedni, amikor már megcsípte a dér. A kökény fogyasztása méregtelenítő és vértisztító hatású, erősíti az immunrendszert és zsírcsökkentő hatása is ismert. A kökényt fogyaszthatjuk magában cukrozva, de mézzel keverve ízletes, egészséges lekvárt is főzhetünk belőle. A kökénylekvár készítésére általában októberben kerülhet sor, amikor a termés teljesen érett. Ügyeljünk arra, hogy az édesítéséhez ne használjunk a kelleténél több mézet, különben a lekvár elveszíti jellegzetesen fanyar ízét. A kökénylekvárt ehetjük magában, kenyérre kenve, de felhasználhatjuk sütemények, desszertek készítéséhez. Különböző sült húsok mellé készített gyümölcsös mártások alapanyagaként is kiváló.
100 g Kökénylekvár
fehérjetartalom
0.37 g
zsírtartalom
0.048 g
szénhidráttartalom
68.86 g
víztartalom
30.47 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
32 mg
Kalcium
20 mg
Foszfor
19 mg
Magnézium
4 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.02 g
Kolin
10.2 mg
C vitamin
8.8 mg
E vitamin
0.12 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.37 g
Zsír
telített zsírsav
0.01 g
egyszeresen telített zsírsav
0.038 g
ásványi anyagok
Kalcium
20 mg
Vas
0.49 mg
Magnézium
4 mg
Foszfor
19 mg
Nátrium
32 mg
Cink
0.06 mg
Réz
0.1 mg
Mangán
0.04 mg
Szelén
2 µg
szénhidrát
rost
1.1 g
cukor
48.5 g
víz
30.47 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.016 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.076 mg
Niacin - B3 vitamin
0.036 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.02 mg
Folát
11 µg
Kolin
10.2 mg
E vitamin
0.12 mg
C vitamin
8.8 mg
B6 vitamin
0.02 g