Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kenyér november elsejére

Kenyér november elsejére
Kenyér november elsejére
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokáig törtem a fejem, mi legyen a neve ennek a kenyérnek, hogy ne tűnjön morbidnak, de gúnyolódásnak sem. A november elseje elég tapintatosnak tűnt. Ez egy mexikói recept, ott is tartják ezt az ünnepet, kicsit másképp, mint mi. Összejönnek, hogy megemlékezzenek, és ezt a kalácsot fogyasztják, forró feketekávéval. Közben történeteket mesélnek azokról, akik már nincsenek közöttük.

hozzávalók / 12 adag

A kenyérhez

A mázhoz

A tetejére

ajánlat

Ünnepi alkalomra.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kis lábasban a tejet melegítsük fel a vajjal, míg felolvad, vegyük le a tűzről, és öntsük hozzá a meleg vizet.
  2. 2. A liszt 1/3-át keverjük el az élesztővel, sóval, ánizs maggal meg a cukorral, öntsük hozzá a tejes vajat. Miután összekevertük, adjuk hozzá a felvert tojásokat meg a narancs héját, alaposan dolgozzuk el.
  3. A maradék lisztet 4 részletben belekeverjük, minden adag után alaposan eldolgozva. Ha nagyon ragadna, adjunk hozzá 2-3 ek lisztet, de ne legyen kemény a tészta. Nekem olyan lágy volt, hogy nem lehetett kézzel dagasztani sajnos.:( Szóval most az egyszer gépesítettem.
  4. Vékonyan kiolajozott tálba rakjuk a szebbik oldalával lefele, majd megfordítjuk, lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük. 
  5. Egy darab tésztát lecsípünk, a maradékot kerekre formázzuk, belerakjuk egy pités tálba, ami sütőpapírral ki van bélelve. A lecsípett darabból 4 hosszúkás rudat sodrunk, meg egy kerek gombócot, kidíszítjük a kenyeret vele. Lazán lefóliázva, langyos helyen ismét duplájára kelesztjük.
  6. Forró sütőbe rakva, jó pirosra sütjük.
  7. Amíg a kenyér sül, elkészítjük a mázat. Egy kis lábasban összekeverjük a cukrot, a narancslevet meg a héját, közepes lángon felforraljuk, és 2 percig forrni hagyjuk. Amikor a kenyér megsült, és pár percet hűlt, lekenjük a mázzal. Végül rászórjuk a kristálycukrot.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 25x5 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 585
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
729 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: mexikói
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

narancsos kalács, ánizsos kalács, kalács ánizzsal meg naracsmázzal

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-11-07 18:54

Kedves Witch!
Nagyon szép a kenyered. Ez inkább olyan kalácsféle, ugye? Elsem tudom képzelni, milyen lehet egy ánizsos kalács, de komolyan felkeltette az érdeklődésemet.
Tetszik, amit leírtál, hogy hogyan emlékeznek ezen a napon a mexikóiak. Sokkal közelebb áll a magyar mentalitáshoz, mint az a bizonyos vigyorgó tökös-szellemjárásos.
Üdv: Fahéj

witch
witch / witch Thu, 2013-11-07 19:38

Koszonom kedves Fahej! Igen, ez egy kalacs es nagyon finom az anizstol. Illik a reggeli
forro kave melle, mert az kiemeli az izet.
A Halloween az inkabb a bolondozas, bulizas a felnotteknek es csoki gyujtogetes
a gyerekeknek. Semmi koze a halottakra valo megemlekezeshez. En legalabbis
igy konyvelem el.
udv:witch

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-11-08 06:31

És a a kalács formája is hagyományos vagy az a te ötleted alapján készült? Mert nagyon mutatós. :)

witch
witch / witch Fri, 2013-11-08 14:18

A kalacs kerek formaja igen, mert az elet korforgasat szimbolizalja.
A tesztacsikok meg a "gomboc" a tetejen az valami uj dolog lehet, mert
az csont meg koponya alaku lenne eredetileg. Nekem ez a diszites
tetszett a legjobban. Tobbet sutnek belole, mert a templomba is
visznek, hogy az oltarnal felajanljak.

218
tej 60 ml
vaj 5 dkg
víz 60 ml
finomliszt 40 dkg
instant élesztő 0.5 tasak
0.5 teáskanál
ánizs 2 teáskanál
cukor 7 dkg
tojás 2 db
narancshéj 2 teáskanál
cukor 7 dkg
narancslé 60 ml
narancshéj 1 ek
cukor 2 teáskanál