r
Nosalty Logó

Kenyér november elsejére

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
witch
Kenyér november elsejére
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A kenyérhez

A mázhoz

A tetejére

Összesen 218 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A kenyérhez

A mázhoz

A tetejére

Összesen 2611 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A kenyérhez

A mázhoz

A tetejére

Összesen 290 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    210.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    113 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.9 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 218 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.9 g

Zsír

  • Összesen
    55.3 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    468 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2524.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    167 mg
  • Kálcium
    206 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    675 mg
  • Nátrium
    1352 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    466.8 g
  • Cukor
    159 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    242.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    502 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    271 micro
  • Kolin:
    341 mg
  • Retinol - A vitamin:
    490 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    96 micro
  • β-crypt
    98 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    628 micro
Összesen 2611 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    281.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    151 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    27 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 290 Kcal

Hozzávalók

A kenyérhez

A mázhoz

A tetejére

Elkészítés

A kenyérhez

  1. Egy kis lábasban a tejet melegítsük fel a vajjal, míg felolvad, vegyük le a tűzről, és öntsük hozzáa meleg vizet.
  2. 2. A liszt 1/3-át keverjük el az élesztővel, sóval, ánizs maggal meg a cukorral, öntsük hozzáa tejes vajat. Miután összekevertük, adjuk hozzáa felvert tojásokat meg a narancs héját, alaposan dolgozzuk el.
  3. A maradék lisztet 4 részletben belekeverjük, minden adag után alaposan eldolgozva. Ha nagyon ragadna, adjunk hozzá2-3 ek lisztet, de ne legyen kemény a tészta. Nekem olyan lágy volt, hogy nem lehetett kézzel dagasztani sajnos.:( Szóval most az egyszer gépesítettem.
  4. Vékonyan kiolajozott tálba rakjuk a szebbik oldalával lefele, majd megfordítjuk, lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük.
  5. Egy darab tésztát lecsípünk, a maradékot kerekre formázzuk, belerakjuk egy pités tálba, ami sütőpapírral ki van bélelve. A lecsípett darabból 4 hosszúkás rudat sodrunk, meg egy kerek gombócot, kidíszítjük a kenyeret vele. Lazán lefóliázva, langyos helyen ismét duplájára kelesztjük.
  6. Forrósütőbe rakva, jópirosra sütjük.
  7. Amíg a kenyér sül, elkészítjük a mázat. Egy kis lábasban összekeverjük a cukrot, a narancslevet meg a héját, közepes lángon felforraljuk, és 2 percig forrni hagyjuk. Amikor a kenyér megsült, és pár percet hűlt, lekenjük a mázzal. Végül rászórjuk a kristálycukrot.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 25x5
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 609
  • Feltöltés dátuma: 2013. november 07.

Ajánló

Ünnepi alkalomra.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Sokáig törtem a fejem, mi legyen a neve ennek a kenyérnek, hogy ne tűnjön morbidnak, de gúnyolódásnak sem. A november elseje elég tapintatosnak tűnt. Ez egy mexikói recept, ott is tartják ezt az ünnepet, kicsit másképp, mint mi. Összejönnek, hogy megemlékezzenek, és ezt a kalácsot fogyasztják, forró feketekávéval. Közben történeteket mesélnek azokról, akik már nincsenek közöttük.

Hozzászólások

Fahéj

Kedves Witch! Nagyon szép a kenyered. Ez inkább olyan kalácsféle, ugye? Elsem tudom képzelni, milyen lehet egy ánizsos kalács, de komolyan felkeltette az érdekl?désemet. Tetszik, amit leírtál, hogy hogyan emlékeznek ezen a napon a mexikóiak. Sokkal közelebb áll a magyar mentalitáshoz, mint az a bizonyos vigyorgó tökös-szellemjárásos. Üdv: Fahéj

Fahéj

Bocs: el sem...

witch

Koszonom kedves Fahej! Igen, ez egy kalacs es nagyon finom az anizstol. Illik a reggeli forro kave melle, mert az kiemeli az izet. A Halloween az inkabb a bolondozas, bulizas a felnotteknek es csoki gyujtogetes a gyerekeknek. Semmi koze a halottakra valo megemlekezeshez. En legalabbis igy konyvelem el. udv:witch

Fahéj

És a a kalács formája is hagyományos vagy az a te ötleted alapján készült? Mert nagyon mutatós. :)

witch

A kalacs kerek formaja igen, mert az elet korforgasat szimbolizalja. A tesztacsikok meg a "gomboc" a tetejen az valami uj dolog lehet, mert az csont meg koponya alaku lenne eredetileg. Nekem ez a diszites tetszett a legjobban. Tobbet sutnek belole, mert a templomba is visznek, hogy az oltarnal felajanljak.

Hozzávalók

A kenyérhez

A mázhoz

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?