Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kéksajtos fondü

Kéksajtos fondü
Kéksajtos fondü
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept hasonlít az autentikus svájci fondühöz, kiegészítve a francia kéksajt ízvilágával. Először Franciaországban készítettem el így a fondüt, de mivel a szükséges a sajtok közül valamelyik Magyarországon is mindig elérhető, azóta is többször megcsináltam, mivel igazi közösségi fogás.

hozzávalók / 5 adag

  • 15 dkg gouda sajt
  • 15 dkg ementáli sajt (lehet Gruyère is, vagy akár vegyesen a kettő)
  • 10 dkg kéksajt (lehetőleg Bleu d'Auvergne, Fourme d'Ambert vagy Saint Agur, de az egyszerű márványsajt is megteszi)
  • 0.5 dl száraz vagy félszáraz fehérbor (egy kicsit több is szükséges lehet a tökéletes halmazállapothoz)
  • 2 ek likőr (rum is lehet)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 csapott ek finomliszt
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 1 csipet bors
  • 1 csipet szerecsendió
  • 0.5 kg bagett (két rúd)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felkockázzuk a bagettet, és előmelegítjük a sütőt 160 fokra.
  2. Az ementáli (vagy Gruyère) és a gouda sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a kéksajtot pedig kis kockákra aprítjuk. Egy mélyebb teflonbevonatú serpenyőben elkezdjük összeolvasztani a sajtokat.
  3. A fokhagymagerezddel kikenjük a fondütálat, majd a maradékot fokhagymanyomón át a serpenyő tartalmához adjuk. Folyamatos keverés mellett beleszórjuk a lisztet, a késhegynyi sütőport, majd hozzáöntjük a likőrt és fehérbort is - vigyázva arra, hogy ne legyen túl folyékony a massza.
  4. A felkockázott bagettet serpenyőbe tesszük, és 5 perc alatt aranybarnára sütjük (ügyelve arra, hogy ne égjen oda). A masszát továbbra is rendszeresen keverjük, és hozzáadjuk a borsot és szerecsendiót. Ha túl sűrű lenne, fehérborral tovább hígítjuk.
  5. Ha megfelelően elkeveredett, és a halmazállapot is a meleg pudingéhoz hasonló, meggyújtjuk a fondüstálhoz tartozó mécsest/égőt, és a masszát beletöltjük, és a bagettel együtt tálaljuk. A diófélék, olívabogyó és a maradék fehérbor jól kiegészíti a fondüt.
  • sütési hőfok: 160°C
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 892
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

k3csk3

Mióta szakács: 2015.02.21.
10 recept

receptjellemzők

költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: sós krémek
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: svájci
fogás: meleg előétel
adag: 5 főre

egyéb elnevezések

fondü, olvasztott sajt, sajtos mártogatós, Fondue

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

598
sajt 15 dkg
ementáli sajt 15 dkg
kéksajt 10 dkg
fehérbor 0.5 dl
likőr 2 ek
fokhagyma 1 gerezd
finomliszt 2 csapott ek
sütőpor 1 késhegynyi
bors 1 csipet
szerecsendió 1 csipet
bagett 0.5 kg