r
Nosalty Logó

Kapros-citromos-cukkinis rétegkenyér

Lakos Benedek
Kapros-citromos-cukkinis rétegkenyér
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A kevert tésztához

A túrókrémhez

A morzsaréteghez

513
Kalória
11.1g
Fehérje
64g
Szénhidrát
24.3g
Zsír
102.8g
Víz
80g
Koleszterin
2g
Élelmi rost
37.4g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A kevert tésztához

A túrókrémhez

A morzsaréteghez

Összesen 513 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A kevert tésztához

A túrókrémhez

A morzsaréteghez

Összesen 4102 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A kevert tésztához

A túrókrémhez

A morzsaréteghez

Összesen 244 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.1 g

Zsír

  • Összesen
    24.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    80 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    624.3 g
  • Cink
    66 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    52 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    156 mg
  • Nátrium
    196 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    64 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    102.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    30 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    956 micro
Összesen 513 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    88.8 g

Zsír

  • Összesen
    194.4 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    75 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    51 g
  • Koleszterin
    640 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4994.5 g
  • Cink
    527 mg
  • Szelén
    136 mg
  • Kálcium
    802 mg
  • Vas
    419 mg
  • Magnézium
    253 mg
  • Foszfor
    1245 mg
  • Nátrium
    1572 mg
  • Réz
    21 mg
  • Mangán
    21 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    512 g
  • Cukor
    299 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    822.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1240 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    54 mg
  • C vitamin:
    241 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    51 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    242 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    492 micro
  • Kolin:
    503 mg
  • Retinol - A vitamin:
    506 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    451 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7648 micro
Összesen 4102 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    298.5 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    30.6 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    49.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    14 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    457 micro
Összesen 244 kcal

Elkészítés

A kevert tésztához

  1. A citromokat megmossuk, a héjukat lereszeljük, a kaprot felaprítjuk (a vastag szárrészeket kihagyjuk), majd a citromhéjat elkeverjük a cukorral és kézzel alaposan összemasszírozzuk, hogy felszabadítsuk a héjban lévő illóolajokat. Ez nagyjából 2-3 percig tart. Utána hozzáadjuk a kaprot és azzal is átmasszírozzuk a cukrot 1-2 perc alatt.
  2. Az ízesített cukorhoz ütjük a tojásokat, alaposan elkeverjük kézi habverővel, majd beleöntjük az olajat, citromlevet és azzal is eldolgozzuk.
  3. A cukkinit lereszeljük, egy konyharuhában kissé kinyomkodjuk, hogy a nedvesség egy része távozzon. Így, kinyomkodva mérjük le, majd hozzáadjuk a sütemény alapjához.
  4. Egy külön tálban elkeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót. A nedves alaphoz adjuk és gyors mozdulatokkal összekeverjük, amíg nem maradnak a masszában száraz, lisztes csíkok.
  5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréssel), kivajazunk egy hosszúkás kenyérformát, majd kibéleljük sütőpapírral (hagyjunk kilógó széleket, hogy ki tudjuk majd emelni a megsült süteményt).
  6. A kibélelt formába öntjük a cukkinis massza felét, majd erre mehet a túrókrém (lásd: túrókrém), utána a maradék massza. A sütemény tetejét szórjuk meg a morzsával (lásd: morzsaréteg). Süssük 40-50 percig, és mindenképpen végezzünk tűpróbát, mielőtt kivennénk. Hagyjuk a formában hűlni 10 percig, majd rácsra emelve további 20 percig, és csak utána szeleteljük.

A túrókrémhez

  1. A túrókrém hozzávalóit egy aprítógépben teljesen simára és krémesre dolgozzuk. Lágy, kissé folyós állagot kell kapnunk.

A morzsaréteghez

  1. A hozzávalókat egy tálban összemorzsoljuk, amíg nedves homok állagú keveréket nem kapunk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Valahol mélyen a kapros-túrós ihlette, ez a kevert, réteges sütemény időközben mégis bőven túlnőtt az eredeti ötleten. A citrushéj és a zöldfűszer alapból is elég izgalmas összjátékát csak tovább fokozza a cukkini jelenléte, a lágy túrókrémes, valamint a felül trónoló morzsás réteg. Komplexnek tűnhet, miközben végtelenül egyszerű sütemény – adj neki egy esélyt!

Nosalty stories

További receptek

Tejbegrízgombóc

A legegyszerűbb és leggyorsabb gombócok bizony tejbegrízből készülnek: a sűrű masszából gurított labdacsok morzsában, mákban, dióban is megfürödhetnek, tálalásukhoz pedig sodót, ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...