adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
Káposzta
-
1 kg savanyú káposzta
-
2 közepes db vöröshagyma
-
1 fej fokhagyma
-
1 kg sertéshús
-
3 teáskanál fűszerpaprika
Gombóc
-
3 dl víz
-
5 dkg élesztő
-
2 csipet cukor
-
1 db tojás
-
2 bögre finomliszt (lassanként dolgozzuk majd a tésztával össze, annyi szükséges, amennyit szépen felvesz a tésztánk)
864
Kalória
48g
Fehérje
52.4g
Szénhidrát
50.4g
Zsír
462.9g
Víz
181.7g
Koleszterin
7.5g
Élelmi rost
4.4g
Cukor
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 8% Zsír
Káposzta
-
167g savanyú káposzta32 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
10g fokhagyma13 kcal
-
167g sertéshús277 kcal
-
83g víz0 kcal
-
50g füstölt szalonna328 kcal
-
6g só0 kcal
-
0 kcal
Gombóc
-
50g víz0 kcal
-
8g élesztő9 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
Összesen
864
kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 8% Zsír
Káposzta
-
1000g savanyú káposzta190 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
1000g sertéshús1660 kcal
-
500g víz0 kcal
-
300g füstölt szalonna1965 kcal
-
35g só0 kcal
-
0 kcal
Gombóc
-
300g víz0 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
Összesen
5175
kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 8% Zsír
Káposzta
-
26.5g savanyú káposzta5 kcal
-
4.8g vöröshagyma2 kcal
-
1.6g fokhagyma2 kcal
-
26.5g sertéshús44 kcal
-
13.2g víz0 kcal
-
7.9g füstölt szalonna52 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
0 kcal
Gombóc
-
7.9g víz0 kcal
-
1.3g élesztő1 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
1.5g tojás2 kcal
-
7.9g finomliszt29 kcal
Összesen
137
kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48 g
Zsír
-
Összesen 50.4 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 182 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4300.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 67 mg
-
Kálcium 105 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 85 mg
-
Foszfor 556 mg
-
Nátrium 3476 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 52.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 8 mg
Víz
-
Összesen 462.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 42 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 128 micro
-
Kolin: 148 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 544 micro
Összesen
864
kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 288.1 g
Zsír
-
Összesen 302.5 g
-
Telített zsírsav 106 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 166 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 47 g
-
Koleszterin 1090 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 25805.3 g
-
Cink 30 mg
-
Szelén 405 mg
-
Kálcium 631 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 509 mg
-
Foszfor 3336 mg
-
Nátrium 20858 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrát
-
Összesen 314.3 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 45 mg
Víz
-
Összesen 2777.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 116 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 176 mg
-
D vitamin: 250 micro
-
K vitamin: 133 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 81 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 769 micro
-
Kolin: 889 mg
-
Retinol - A vitamin: 106 micro
-
α-karotin 50 micro
-
β-karotin 84 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3263 micro
Összesen
5175
kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 682.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 552 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 8.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 73.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
Összesen
137
kcal
Elkészítés
Káposzta
- A káposztát áztassuk hideg vízbe, hogy veszítsen savanyúságából.
- A húsos szalonnát kockákra vágjuk, nagyobb lábasban elkezdjük olvasztani, de fontos, hogy ne süssük meg. Ha már szépen kiolvadt a zsírja, tegyük rá a kockákra vágott hagymákat, és dinszteljük meg. Adjuk hozzá a felkockázott húst, és minden oldalát szépen pirítsuk meg. Ezután öntsük fel annyi vízzel, amely éppen ellepi, szórjuk meg pirospaprikával, kevés sóval.
- Ha a hús félpuha, adjuk hozzá a káposztát is, és így főzzük tovább. Kóstoljuk meg, és izésítsük még, ha szükséges.
- Bedagasztjuk a tésztát. Langyos vízben futtassuk fel az élesztőt egy kicsinyke cukorral meghintve. Egy tálba üssük bele a tojást, adjunk hozzá egy csipetnyi sót, a felfutott élesztős vizet, és folyamatosan annyi lisztet, amennyit szépen felvesz (a kalácstésztánál kicsit keményebb legyen). Ha szépen összeállt, fedjük le egy konyharuhával, tegyük meleg helyre, és hagyjuk megkelni. Kb. 25-30 perc alatt a duplájára kel.
- Ha már puha a hús, és megfőtt a káposzta, a tésztát gyúrjuk át, formázzunk kis gombócokat belőle, csináljunk nekik kis fészkeket a káposztában, rakjuk oda őket, fedjük le, és 15 percig még véletlenül se emeljük fel a fedőt, különben összeesik. Ennyi idő alatt a gombócok a duplájukra fognak nőni, és szépen megfőnek.
- Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 30 p
- Főzés ideje: 60 p
Imádom Borbás Marcsi Gasztroangyal műsorát. Gyönyörű helyek, új ismeretek, és nem utolsósorban új, érdekes receptek. Ezt is ebben láttam, és nagyon izgalmasnak találtam. Igencsak székelykáposztára hajaz, egy kis plusz finomsággal.