Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Káposztás kelt gombóc Petrától

Káposztás kelt gombóc Petrától
Káposztás kelt gombóc Petrától
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom Borbás Marcsi Gasztroangyal műsorát. Gyönyörű helyek, új ismeretek, és nem utolsósorban új, érdekes receptek. Ezt is ebben láttam, és nagyon izgalmasnak találtam. Igencsak székelykáposztára hajaz, egy kis plusz finomsággal.

hozzávalók / 6 adag

Káposzta

Gombóc

  • 3 dl víz
  • 5 dkg élesztő
  • 2 csipet cukor
  • 1 db tojás
  • 2 bögre finomliszt (lassanként dolgozzuk majd a tésztával össze, annyi szükséges, amennyit szépen felvesz a tésztánk)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát áztassuk hideg vízbe, hogy veszítsen savanyúságából.
  2. A húsos szalonnát kockákra vágjuk, nagyobb lábasban elkezdjük olvasztani, de fontos, hogy ne süssük meg. Ha már szépen kiolvadt a zsírja, tegyük rá a kockákra vágott hagymákat, és dinszteljük meg. Adjuk hozzá a felkockázott húst, és minden oldalát szépen pirítsuk meg. Ezután öntsük fel annyi vízzel, amely éppen ellepi, szórjuk meg pirospaprikával, kevés sóval.
  3. Ha a hús félpuha, adjuk hozzá a káposztát is, és így főzzük tovább. Kóstoljuk meg, és izésítsük még, ha szükséges.
  4. Bedagasztjuk a tésztát. Langyos vízben futtassuk fel az élesztőt egy kicsinyke cukorral meghintve. Egy tálba üssük bele a tojást, adjunk hozzá egy csipetnyi sót, a felfutott élesztős vizet, és folyamatosan annyi lisztet, amennyit szépen felvesz (a kalácstésztánál kicsit keményebb legyen). Ha szépen összeállt, fedjük le egy konyharuhával, tegyük meleg helyre, és hagyjuk megkelni. Kb. 25-30 perc alatt a duplájára kel.
  5. Ha már puha a hús, és megfőtt a káposzta, a tésztát gyúrjuk át, formázzunk kis gombócokat belőle, csináljunk nekik kis fészkeket a káposztában, rakjuk oda őket, fedjük le, és 15 percig még véletlenül se emeljük fel a fedőt, különben összeesik. Ennyi idő alatt a gombócok a duplájukra fognak nőni, és szépen megfőnek.
  6. Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 199
elküldve: 2
receptkönyvben: 143
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

petra1019

Mióta szakács: 2014.05.01.
8 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

kelt gombóc káposztával, káposztás hús gombóccal

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

libaláb
libaláb Sun, 2017-11-12 18:08

Finom, és az a gőzgombóc különösen jó benne, csak ajánlani tudom mindenkinek.

biokaja
biokaja Fri, 2016-03-04 22:02

Kicsit kevésnek találtam a "fűszerezést" ezért fel dobtam egy kis őrölt köménnyel, őrölt fekete borsal. Isteni lett. A gombócból csak fél adagot csináltam, de hatalmasra kelt, és nagyon szépen meg dagadt gőzölés közben, így bőven elég volt a családnak. :)

norakrisztina
norakrisztina Thu, 2014-10-23 16:02

Mekkora gombócokat kell csinálni és kb hány darab lesz ebből a mennyiségből?

865
savanyú káposzta 1 kg
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 1 fej
sertéshús 1 kg
víz 5 dl
füstölt szalonna 30 dkg
5 tk
fűszerpaprika 3 teáskanál
víz 3 dl
élesztő 5 dkg
cukor 2 csipet
tojás 1 db
finomliszt 2 bögre