Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kakaós mézeskalács

Kakaós mézeskalács
Kakaós mézeskalács
70 perc / előkészület: 60 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár éve bukkantam erre a receptre, és nagyon bevált nekem. A mézeskalácsot én elsősorban a fára akasztom, de ezt megenni is lehet, mert nagyon finom. Ez nem az a hagyományos fajta, mert én azt nem annyira kedvelem (ez a mézecskalács fűszerkeverék nem igazán az én világom, főleg a szegfűszeggel van bajom), szóval ebben ugyebár nincs fűszerkeverék, de a fahéjtól teljesen karácsonyi hangulatú lesz az egész. Nagyon jól tárolható, szinte korlátlan ideig eláll, sütés közben nem deformálódik el és puha lesz (inkább másnap). Azokat, amiket a fára akasztok még a sütés előtt a habzsákomhoz tartozó sima végű "csőrrel" kiszúrom ott, ahol a szalagot át akarom fűzni.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy láposban lassan összeolvasztjuk a mézet, a cukrot, a vajat vagy margarint, a vaníliás cukrot és a tejet, míg a méz és a cukor teljesen el nem olvad. Utána egy keverőtálba öntjük és hagyjuk kicsit hűlni.
  2. A félig kihűlt masszába robotgéppel beledolgozzuk a fahéjjat és az aromát. A száraz hozzávalókat: liszt, étkezési keményítő, kakaópor és sütőpor összekeverjük és átszitáljuk, majd a mézes masszához keverjük a 2/3- át a robotgép segítségével. A maradék lisztkeveréket pedig kézzel dolgozzuk a tésztába. Ha nagyon ragacsos lenne a tészta, tegyük pár órára fóliába csomagolva a hűtőbe.
  3. A tésztát lisztezett deszkán fél centiméteresre nyúltjuk és kiszúrjuk belőle a formákat, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezünk és betoljuk az előmelegített (160-180 C) sütőbe kb. 10-15 percre.
  4. Mikor megsültek a mézeskalácsok és kihűltek, a tojásfehérjéből és cukorból kikevert mázzal dekoráljuk őket.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 448
elküldve: 15
receptkönyvben: 124
elkészítve: 9/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Krisztike

Mióta szakács: 2012.03.16.
39 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézeskalács, mézeskalács kakaósan, fahéjas-kakaós mézeskalácsok

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

yvycsajszi
yvycsajszi / yvycsajszi Thu, 2013-01-17 13:29

Kedves Krisztike!
Megint többféle mézeskalácsot és puszedlit is sütöttem Karácsonyra, de kakaós mézest csak ezt a receptet találtam. Kipróbáltam, és nem bántam meg! Valami isteni és különleges az íze, nem az a hagyományos mézeskalács, de az én csokiimádó családomnak nagyon bejött. A tésztába holland kakaóport használtam, és a tetejét nem tojásfehérjével írókáztam, hanem étcsokoládét gőz fölött felolvasztottam, 3-5 dkg margarinnal elkevertem, és bevontam vele a figurákat, majd cukorgyönggyel szórtam meg. Rendkívül mutatósak lettek, és nagyon finom csokisak! A tészta roppanós lett, és az is maradt. Nem az a puha fajta, inkább a szánkban olvadt. Nagyon köszönöm a receptet, mentettem, és idén ismét elkészítem az ünnepekre!
Ivett

pemeske
pemeske Sun, 2012-12-23 10:38

Szia Krisztike!

Megsütöttük, keményítő híján pudingporral és így is nagyon-nagyon finom lett! Ezentúl ez készül minden évben. Köszönjük! Emese

Krisztike77
Krisztike / Krisztike77 Sun, 2012-12-23 20:07

Nagyon örülök, hogy a pudingporos változat is működik, nagyon jó az ötlet és annak is nagyon örülök, hogy nektek is bejött ez a változat! Boldog Karácsonyt!

Mariann66
Mariann66 Mon, 2012-12-17 18:15

Lányom most hozott egy tasak Oetker sütőport mézeskalács fűszerkeverékkel - és ezt a receptet ajánlják hozzá. Én sem használok étkezési keményítőt, úgyhogy megpróbálom helyettesíteni pudingporral - mi baj lehet?! ;)

darkoadrienn
darkoadrienn Thu, 2012-12-13 11:16

Nagyszerű a recept! Mindenkinek csak ajánlani tudom, állagra és ízre is kiváló: nem az a "fujtós" se-nem-puha-se-nem-kemény massza, hanem igazi ropogós keksszerű (gondolom a keményítőtől), és nem is olyan csípős-fűszeres az íze, hanem kellemes fahéjas. Pont jó!
A keményítőt - én úgy olvastam - sima vaníliás pudingporral lehet helyettesíteni; én a 10 dkg keményítő helyett egyszerűen egy zacskó pudingport tettem bele, és szuper lett. :)
Köszönöm a receptet! :)

lucika25
lucika25 Tue, 2012-12-11 16:24

Szia Krisztike77!
Nagyon jónak érzem a receptet! Azt szeretném kérdezni hogy az étkezési keményítőt lehet mással helyettesíteni?

Krisztike77
Krisztike / Krisztike77 Tue, 2012-12-11 21:40

Szia! Szerintem lehet liszttel! Én úgy tudom, hogy az étkezési keményítő a tésztákat lágyabbá teszi és ezért teszik bele.

856
méz 12.5 dkg
cukor 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 15 dkg
tej 4 ek
keserűmandula aroma 3 csepp
fahéj 1 tk
finomliszt 40 dkg
étkezési keményítő 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 csapott ek
sütőpor 1 csomag
tojásfehérje 1 db
porcukor 25 dkg
citromlé 3 csepp