Nosalty Logó

Kakaós mézeskalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Krisztike
Kakaós mézeskalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 4% Fehérje
  • 76% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A mázhoz

Összesen 856 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 76% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A mázhoz

Összesen 5141 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 76% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A mázhoz

Összesen 385 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 76% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    21.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    697.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    175 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    290 mg
  • Nátrium
    180 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    161.5 g
  • Cukor
    94 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    171 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    168 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 856 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 76% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.4 g

Zsír

  • Összesen
    127.6 g
  • Telített zsírsav
    77 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    323 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4186.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    1052 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    146 mg
  • Foszfor
    1741 mg
  • Nátrium
    1078 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    968.9 g
  • Cukor
    565 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    137.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1026 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    115 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1007 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    237 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 5141 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 76% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    313.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    81 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.6 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    75 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 385 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A mázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy láposban lassan összeolvasztjuk a mézet, a cukrot, a vajat vagy margarint, a vaníliás cukrot és a tejet, míg a méz és a cukor teljesen el nem olvad. Utána egy keverőtálba öntjük és hagyjuk kicsit hűlni.
  2. A félig kihűlt masszába robotgéppel beledolgozzuk a fahéjjat és az aromát. A száraz hozzávalókat: liszt, étkezési keményítő, kakaópor és sütőpor összekeverjük és átszitáljuk, majd a mézes masszához keverjük a 2/3- át a robotgép segítségével. A maradék lisztkeveréket pedig kézzel dolgozzuk a tésztába. Ha nagyon ragacsos lenne a tészta, tegyük pár órára fóliába csomagolva a hűtőbe.
  3. A tésztát lisztezett deszkán fél centiméteresre nyúltjuk és kiszúrjuk belőle a formákat, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezünk és betoljuk az előmelegített (160-180 C) sütőbe kb. 10-15 percre.
  4. Mikor megsültek a mézeskalácsok és kihűltek, a tojásfehérjéből és cukorból kikevert mázzal dekoráljuk őket.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 22039
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 05.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Krisztike 39 recept

Pár éve bukkantam erre a receptre, és nagyon bevált nekem. A mézeskalácsot én elsősorban a fára akasztom, de ezt megenni is lehet, mert nagyon finom. Ez nem az a hagyományos fajta, mert én azt nem annyira kedvelem (ez a mézecskalács fűszerkeverék nem igazán az én világom, főleg a szegfűszeggel van bajom), szóval ebben ugyebár nincs fűszerkeverék, de a fahéjtól teljesen karácsonyi hangulatú lesz az egész. Nagyon jól tárolható, szinte korlátlan ideig eláll, sütés közben nem deformálódik el és puha lesz (inkább másnap). Azokat, amiket a fára akasztok még a sütés előtt a habzsákomhoz tartozó sima végű "csőrrel" kiszúrom ott, ahol a szalagot át akarom fűzni.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Remélem tényleg nagyon jó, mert ? a "kiválasztott"! :))))

Krisztike

Biztos vagyok benne, hogy neked is sikered lesz vele!

Törölt felhasználó

Szia Krisztike77! Nagyon jónak érzem a receptet! Azt szeretném kérdezni hogy az étkezési keményít?t lehet mással helyettesíteni?

Krisztike

Szia! Szerintem lehet liszttel! Én úgy tudom, hogy az étkezési keményít? a tésztákat lágyabbá teszi és ezért teszik bele.

darkoadrienn

Nagyszer? a recept! Mindenkinek csak ajánlani tudom, állagra és ízre is kiváló: nem az a "fujtós" se-nem-puha-se-nem-kemény massza, hanem igazi ropogós keksszer? (gondolom a keményít?t?l), és nem is olyan csíp?s-f?szeres az íze, hanem kellemes fahéjas. Pont jó! A keményít?t - én úgy olvastam - sima vaníliás pudingporral lehet helyettesíteni; én a 10 dkg keményít? helyett egyszer?en egy zacskó pudingport tettem bele, és szuper lett. :) Köszönöm a receptet! :)

Krisztike

Köszönöm a véleményed! Igaz, hogy nem az a klasszikus ízvilág, de pont ez a jó benne.

Mariann66

Lányom most hozott egy tasak Oetker süt?port mézeskalács f?szerkeverékkel - és ezt a receptet ajánlják hozzá. Én sem használok étkezési keményít?t, úgyhogy megpróbálom helyettesíteni pudingporral - mi baj lehet?! ;)

pemeske

Szia Krisztike! Megsütöttük, keményít? híján pudingporral és így is nagyon-nagyon finom lett! Ezentúl ez készül minden évben. Köszönjük! Emese

Krisztike

Nagyon örülök, hogy a pudingporos változat is m?ködik, nagyon jó az ötlet és annak is nagyon örülök, hogy nektek is bejött ez a változat! Boldog Karácsonyt!

yvycsajszi

Kedves Krisztike! Megint többféle mézeskalácsot és puszedlit is sütöttem Karácsonyra, de kakaós mézest csak ezt a receptet találtam. Kipróbáltam, és nem bántam meg! Valami isteni és különleges az íze, nem az a hagyományos mézeskalács, de az én csokiimádó családomnak nagyon bejött. A tésztába holland kakaóport használtam, és a tetejét nem tojásfehérjével írókáztam, hanem étcsokoládét g?z fölött felolvasztottam, 3-5 dkg margarinnal elkevertem, és bevontam vele a figurákat, majd cukorgyönggyel szórtam meg. Rendkívül mutatósak lettek, és nagyon finom csokisak! A tészta roppanós lett, és az is maradt. Nem az a puha fajta, inkább a szánkban olvadt. Nagyon köszönöm a receptet, mentettem, és idén ismét elkészítem az ünnepekre! Ivett

Krisztike

Köszönöm a dicséretet és az ötletet is, legközelebb kipróbálom én is a csokival bevonást!

Hozzávalók

A tésztához

A mázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek