r
Nosalty Logó

Adventi koszorú mézeskalácsból

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Petra
Adventi koszorú mézeskalácsból
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 74% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 518 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 74% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2074 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 74% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 332 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 74% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    457.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    288 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    101.4 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    17 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 518 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 74% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34.2 g

Zsír

  • Összesen
    37 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1828.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    104 mg
  • Kálcium
    155 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    340 mg
  • Nátrium
    1151 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    405.7 g
  • Cukor
    177 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    274 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    82 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    268 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 2074 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 74% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    293.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    185 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    44 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 332 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vajt elmorzsoljuk a liszttel.
  2. Hozzáadjuk a cukrot, a fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és a csipet sót.
  3. Belecsurgatjuk a meglangyosított mézet. Eldoglozzuk.
  4. A langyos tejet hozzáadagolva pedig kemény tésztát gyúrunk. (Annyi tejet adjunk hozzá, amennyi szükséges. A hozzávalók közt megadott mennyiség irányadó.)
  5. A tésztát olyan hosszú hengerré sodorjuk, amekkora egy 26 cm-es kapcsos koszorúformában körbeér.
  6. Kivajazzuk a sütőformát, beleigazítjuk a tésztát, ahol összeérnek a végek, szépen összenyomkodjuk.
  7. Légkeverésen 150 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.
  8. Tányérra tesszük a tésztakoszorút.
  9. Mikor kihűlt, tetszés szerint díszítjük cukormázzal és a koszorú közepére helyezzük a gyertyákat.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 25765
  • Feltöltés dátuma: 2009. november 29.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nem is értem, hogy az előző években miért nem jutott eszembe, hogy fenyőágak helyett, mézes tésztából készítsem az adventi koszorút. Egy-két kisebb módosítással, Ildikó klassz receptje alapján készült a tészta. Idén az adventi naptár is mézeskalácsból lett. Akinek még nincsen adventi koszorjúja, bátran nekiállhat, hipp-hopp elkészül, s este már meg is lehet gyújtani az első gyertyát.  

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Ezt is kipróbálom! :-) Gyönyör?, és Téged ismerve biztosan nagyon finom is.

Törölt felhasználó

Már a süt?ben csücsül! :-) Nekem a tésztájához csupán 30 ml tej kellett, viszont ett?l is úgy ellágyult, hogy még meg kellett fejelnem 2 ek liszttel. Így viszont tökéletes lett. Viszont én most 170°C-on sütöm, mert úgy tapasztaltam, hogy a megadott 150-160 fokokon soha nem lesz kész az étel. Az én süt?m biztos gyengécske, nem tudom. Remélem, ezzel nem rontom el!

Petra

Szia Zit, remélem jól sikerül! persze, abszolút lisztfügg?, hogy mennyi tej kell a tésztához! A süt?h?mérsékletet illet?en pedig: egyértelm?, hogy emeld a h?t, ha úgy érzed hogy szükséges. Én süt?h?mér?t használok egy jó ideje, mert megelégeltem a süt?m pontatlanságát.. szép estét, petra

Törölt felhasználó

Szia Petra! Nagyon-nagyon-nagyon SZUPER EZ A KOSZORÚ! A legfinomabb mézeskalács tészta, amit eddig ettem! :-) Itthon ez is lett az adventi koszorúnk. A másikat, a leveleset, az ovisoknak viszem majd be. Amit ez alapján készítettem, azt le is fotóztam Neked, de nem tudom, hogyan szúrhatnám be ide a képet. :-( A süt?h?mér? nagyon jó 5let!! Mert az enyém is össze-vissza mutat mindent.

Törölt felhasználó

Kedves Petra! Egyrészt mégiscsak elegend? volt a 150°C. :-) Másrészt pedig az volna a kérdésem, hogy ha én ebb?l az igen szimpatikus tésztából kiszúrogatnék formákat (miután kinyújtom persze), akkor hány percig és milyen h?fokon kellene megsütnöm, hogy hagyományos mézeskalács legyen bel?le, ami azért még puha és ehet? is?

Petra

szia Zit, én 180-200 fokon sütném, 5-8 percig

Törölt felhasználó

Köszi Petra! :-)

Pfanni

Kedves Petra! Én is megcsináltam az adventi id?ben ezt a koszorút. Igaz, látványra a feny? adventi koszorútól elmaradt, de már a készítésénél arra gondoltam, hogy mihez tudom kés?bb felhasználni. Igaz, 4 hét elteltével k? kemény lett, de így is remek máglyarakás lett bel?le, a Te recepted alapján, csak dupla adag folyadékkal és tovább áztattam. Köszönöm a recepteket!

Törölt felhasználó

Szia Petra! Pont ezt szerettem volna én is kérdezni, amire félig-meddig válaszolt is már Liebe Anna. Én most szeretném megcsinálni majd a koszorút, csak nem tudom, hogy 4 hét múlva ehet? lesz-e még? Bár csak dekorációnak is különleges...

Petra

kedves Pocc-mocc, ahogy Anna is írta, kemény lesz 4 hét elteltével mi nem ettük meg, "csak" koszorúként funkcionált

Törölt felhasználó

Köszönöm Petra Megcsináltam és gyönyör? lett :) Két napja az egész szobát belengi a mézeskalács illata.

Törölt felhasználó

Szia Petra! Szuper recept, köszönöm! A koszorú klassz lett és illatos, a karácsonyfadísz is ebb?l a tésztából fog készülni! ;) Szép Adventet mindenkinek! Judit

Törölt felhasználó

Szeretnem megkerdezni,hogy valaki gyujtotta mar meg a gyertyakat?Mert en mar a mezeshazikoban a mecsest meggyujtottam es a melegedestol osszerogyott a haziko.Tisztelettel ,Jamborne Nagyszalontarol

Petra

kedves Jámborné, ne izguljon, ez nem fog megrogyni, sem deformálódni, tapasztalatból mondom, tavaly ez volt az adventi koszorúm

pici1

Üdv mindenkinek Nagyon szép lett az adventi koszorú én másképp díszítettem de nagy sikert aratott. Köszönöm

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?