r
Nosalty Logó

Kakaós-diós briós

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Kakaós-diós briós
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 975 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 3894 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 307 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    25 g

Zsír

  • Összesen
    58.2 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    243 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    967.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    181 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    175 mg
  • Foszfor
    444 mg
  • Nátrium
    104 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    99.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    400 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    124 micro
  • Kolin:
    137 mg
  • Retinol - A vitamin:
    394 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    81 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    211 micro
Összesen 975 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    100.1 g

Zsír

  • Összesen
    232.8 g
  • Telített zsírsav
    120 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    970 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3871.1 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    201 mg
  • Kálcium
    722 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    700 mg
  • Foszfor
    1776 mg
  • Nátrium
    418 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    399.5 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    54 mg

VÍZ

  • Összesen
    221.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1601 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    496 micro
  • Kolin:
    548 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1574 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    322 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    846 micro
Összesen 3894 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    18.5 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    307 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    127 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    125 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 307 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Elkészítjük a kovászt: az élesztőt a tejjel, a cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk.
  2. A lisztet tálba tesszük, krátert képezünk a közepébe, majd a kráterbe öntjük a kovászt. Ráhúzzuk a lisztet és 10 percig kelesztjük.
  3. Közben felolvasztunk 10 dkg vajat, hozzáadjuk az édesítő tablettákat és 1 dl tejet. Llangyosan a liszthez öntjük.
  4. Hozzáadjuk a sót, a tojásokat, ráreszeljük a citrom héját, langyos tejjel összedagasztjuk.
  5. Cipót formálunk, letakarjuk, duplájára kelesztjük.
  6. Amíg a tészta kel, felolvasztjuk a másik 10 dkg vajat, hozzáadjuk a kakaót és a fahéjat.
  7. A diót durvára vágjuk.
  8. A megkelt tésztát fél cm vékonyra nyújtjuk, négyszögletesre, 5 cm széles és 20 cm hosszú csíkokat vágunk.
  9. A csíkok közepére a kakaós-fahéjas vajból vastag csíkot húzunk, és megvárjuk, míg rádermed a tésztára.
  10. Hosszában összehajtjuk a csíkokat, nyújtófával szétlapítjuk az eredeti méretére, majd visszahajtjuk és hurkákat görgetünk belőle. A hurkákból pedig csomót kötünk: karikát képezünk a hurkákból úgy, hogy a két vége túllóg a karikán - egyik alul, másik felül -, az alsó véget alulról a hurok közepén felnyomjuk, de nem húzzuk egészen át, úgy, hogy a legvége lefelé nézzen (ez az az eset, amit könnyebb megcsinálni, mint leírni!).
  11. A csomókat kivajazott tepsibe tesszük, negyed órát kelni hagyjuk.
  12. Tojással megkenjük, dióval megszórjuk és kristálycukrot hintünk rá.
  13. Előmelegített sütőben gyorsan sütjük.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 46547
  • Feltöltés dátuma: 2009. január 13.

Ajánló

Reggelire, tízóraira, uzsonnára egyaránt, csak várjuk meg, míg kihűl, könyörgöm!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Kakaós-diós briós
Harmathy Ildikó 313 recept

Ez persze nem az igazi briós, hanem egy gyorsított változat, mert nálunk gyorsan fogy (és ezért gyorsan is készül) a kelt tészta. Ez a változat azért született, mert Vilmosnak sohasem elég kakaós a kakaós csiga. Minden határon túl azonban nem lehet növelni a kakaós csigában a kakaó mennyiségét, mert sütéskor úgyis kifolyik. Tulajdonképpen a vajas kelt tészta kakaósított formája csomózva. Vilmos tetszését elnyerte. Ebből az adagból 16 db lesz. (4 darabot el szoktam dugni, hogy legyen mit vinni az iskolába tízóraira.)

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Egy briósban kb. mennyi kalória? Válaszod köszi!

Harmathy Ildikó

Jaj, de nehéz kérdés, Krisztina! Mennyire pontosan van szükséged az információra? Nincs sajnos kalória táblázat éppen a kezem ügyében, ha lenne pikk-pakk mondanám a pontos választ. Amíg válaszolsz, én keresek adatokat a neten és számolok! Ildikó

Harmathy Ildikó

Gyorsabban ment, mint gondoltam: majdnem 8 dkg egy briós így és 259 kcal energia. összehasonlításként: a bolti kicsit több, mint 5 dekás kakaós csigában 256 kcal energia van. Én Süssinával édesítek, tudod. Üdv: Ildikó

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen!

Törölt felhasználó

Nagyon jol hangzik a recept. Azt szeretnem kerdezni, hogy a 18 db edesito tabletta hany gramm, dekagramm, vagy evokanal cukornak felel meg? Koszonom szepen elore is a valaszodat! Nori

Harmathy Ildikó

Szia Norci! 18 édesít? tabletta kb. 18 kávéskanál, azaz 6 ev?kanál cukornak felel meg, de ha ennyi sok cukrot teszel a kelt tésztához, akkor az 'lehúzza' a kelt tésztát, ami annyit jelent, hogy nem fog lazára kelni. Nehéz lesz. Ezért használok - és nem a kalória csökkentés miatt - édesít?t a kelt tésztához, hogy édes is legyen és könny? is legyen. Ildikó

Törölt felhasználó

Koszonom szepen a gyors valaszt. Nem Magyarorszagon elek,de azert megprobalok edesitoszert talalni itt. Ha mas nincs megprobalom cukorral. Koszonom szepen meg egyszer!!!!

Törölt felhasználó

Ugy ertem, hogy edesito tablettat megprobalok venni, mert meg csak porfajtaban lattam, ami hasonlo a cukorhoz.

Harmathy Ildikó

Melyik részén élsz a világnak, Norci? Csupán csak a kiváncsiság okán kérdem, elárulod, ha akarod. Majd számolj be a recept kapcsán szerzett tapasztalataidról, kérlek. Üdvözlettel: Ildikó

Törölt felhasználó

New Yorkban elek. A napokban elkeszitem mindenkeppen. Most ki is szaladok vadaszni az edesito tablettara. Udv. Norci

pötyi64

Szia Ildikó! Ma megcsináltam a briósodat, finom lett. Igaz kicsit megvariáltam, mert 3 dl tej helyett én csak 2 dl folyadékot használtam de azt is úgy, hogy 1 dl tej és 1 dl langyos víz. A nyújtásnál a tésztát megkentem a kakaós töltelékkel, dió hiányában dejót használtam és szórtam rá még mazsolát is. Csak ismételni tudom , hogy finom és másnak is ajánlani fogom. Üdvüzlettel : Pötyi

Törölt felhasználó

Szia Ildikó! Szeretném megsütni a receptedet, de én minden mesterséges dolgot mellözök. Tudnál az édesitö helyett valamit javasolni (mennyi és milyen cukor).

Törölt felhasználó

Megsütöttem ma, (cukorral) isteni! Mindenkinek ajánlom!

Törölt felhasználó

Sziasztok! Én is ma megsütöttem és nagyon finom lett. Nem bírtam várni míg teljesen kihü ,langyosan magamba faltam 1et :P Húzott az illata :) Imádtam amikor beleharaptam és olyan isteni könny?,puha 1 kis citromos beütés a fahéjas kakaó mellett .........hmmmmm nyami :D Nagyon köszönöm a receptet . Jó sütögetést kívánok mindenkinek ! Üdv :Ancika

Törölt felhasználó

Ja még és nálam az nagyon nagy plusz,hogy édesít? tablettákkal van :D Köszönöm még 1 x

Törölt felhasználó

isteniiiiiiiiii!!!!!!!!!!!! koszi ;-))

Törölt felhasználó

Kedves Ildikó! Azt szeretném megérdekl?dni, hogy ha szerinted tennék bele teljes ki?rlés? lisztet, borzalmas lenne a végeredmény? Úgy tudom az oldalon te vagy a kelt tészták királyn?je, én pedig igencsak félek a teljes ki?rlés? lisztt?l, tekintve hogy egyszer borzalmas kenyeret alkottam bel?le( a kacsáknak ízlett a Duna parton:D )Én pedig aktívan diétázom(eddig sikeresen) és bizony "kis" családomra is ráférne némi egészséges dolog. Imádok kelt tésztával dolgozni, rengetegszer csináltam már, de már nagyon hiányzik a diéta ínséges napjai alatt, és mikor megláttam ezt a csodát, akkor jutott eszembe, hogy nekem van más féle lisztem is. :-D Az már biztos, hogy ha elkészül, akkor dupla mennyiségben. Szóval csak arra lennék kíváncsi, hogy milyen arányban tegyek hozzá teljes ki?rlés? búzalisztet, hogy azért még finom és ehet? legyen a végeredmény. El?re is köszönöm. Dóri

Harmathy Ildikó

Hát igen! Tulajdonképpen át kellene állnunk a teljes ki?rlésü liszt használatára, végig próbálni az összes receptet és újrafogalmazni. Sok kisérletezés, sok id? kellene hozzá, egyszer neki kell álljunk. Nem tudok a kérdésedre válaszolni, Dóri. Teljes ki?rlésü tönkölyb?l gyakran készítek pogácsát, receptjét megtalálod ezen az oldalon is: http://www.nosalty.hu/medvehagymas-olivas_tonkolypogacsa_recept_13932. A teljes ki?rlésü tönköly jól és gyorsan kel, könnyü lesz a tészta. El tudom képzelni, hogy édesen is jól müködik, de meg kellene próbálni. Zsuzsa kalácsot készít teljes ki?rlésü búzaliszttel http://www.nosalty.hu/foszlos_kalacs_4._-_teljes_kiorlesu_liszttel_recept_24954. Ugyanaz a tészta briósnak formában is biztosan jó lesz. Csak a margarin helyett FELTÉTLENÜL vaj legyen. Üdv: Ildikó

Törölt felhasználó

Nagyon köszönöm, kísérletezgetni fogok, az esetleges jó eredményekr?l majd teszek fel recepteket. :-)

Törölt felhasználó

KedvesIldikó! Ha édesít? helyett cukorral csinálnám, mennyi cukrot tegyek bele? Szerencsére nincs cukorbeteg a családban és nem is akarom azzá tenni ?ket! Köszi! Üdv: Judit

Harmathy Ildikó

Kedves Judit! Nem azért használok édesít?t, mert cukorbetegek vagyunk, hanem mert a cukor 'lehúzza' a kelttésztát, azaz nehezebb, kevésbé laza lesz t?le. Természetesen lehet cukorral is, 6 dkg cukrot javasolok ehhez az adaghoz az édesít?k helyett, és még 4 dekát a töltelékhez. Üdv: Ildikó

Törölt felhasználó

áááá ! rendben köszi! én nem vagyok egy konyha tüdér, úgyhogy nem ismerek ilyen jó kis trükköket :( Jó pap is holtig tanul! :) Köszönöm! üdv: Judit

Harmathy Ildikó

Ja, erre már válaszoltam!

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek