Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kakaós-diós briós

Kakaós-diós briós
Kakaós-diós briós
60 perc / előkészület: 45 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (34)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez persze nem az igazi briós, hanem egy gyorsított változat, mert nálunk gyorsan fogy (és ezért gyorsan is készül) a kelt tészta.
Ez a változat azért született, mert Vilmosnak sohasem elég kakaós a kakaós csiga. Minden határon túl azonban nem lehet növelni a kakaós csigában a kakaó mennyiségét, mert sütéskor úgyis kifolyik.
Tulajdonképpen a vajas kelt tészta kakaósított formája csomózva.
Vilmos tetszését elnyerte.
Ebből az adagból 16 db lesz. (4 darabot el szoktam dugni, hogy legyen mit vinni az iskolába tízóraira.)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kenéshez

ajánlat

Reggelire, tízóraira, uzsonnára egyaránt, csak várjuk meg, míg kihűl, könyörgöm!


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a kovászt: az élesztőt a tejjel, a cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk.
  2. A lisztet tálba tesszük, krátert képezünk a közepébe, majd a kráterbe öntjük a kovászt. Ráhúzzuk a lisztet és 10 percig kelesztjük.
  3. Közben felolvasztunk 10 dkg vajat, hozzáadjuk az édesítő tablettákat és 1 dl tejet. Llangyosan a liszthez öntjük.
  4. Hozzáadjuk a sót, a tojásokat, ráreszeljük a citrom héját, langyos tejjel összedagasztjuk.
  5. Cipót formálunk, letakarjuk, duplájára kelesztjük.
  6. Amíg a tészta kel, felolvasztjuk a másik 10 dkg vajat, hozzáadjuk a kakaót és a fahéjat.
  7. A diót durvára vágjuk.
  8. A megkelt tésztát fél cm vékonyra nyújtjuk, négyszögletesre, 5 cm széles és 20 cm hosszú csíkokat vágunk.
  9. A csíkok közepére a kakaós-fahéjas vajból vastag csíkot húzunk, és megvárjuk, míg rádermed a tésztára.
  10. Hosszában összehajtjuk a csíkokat, nyújtófával szétlapítjuk az eredeti méretére, majd visszahajtjuk és hurkákat görgetünk belőle. A hurkákból pedig csomót kötünk: karikát képezünk a hurkákból úgy, hogy a két vége túllóg a karikán - egyik alul, másik felül -, az alsó véget alulról a hurok közepén felnyomjuk, de nem húzzuk egészen át, úgy, hogy a legvége lefelé nézzen (ez az az eset, amit könnyebb megcsinálni, mint leírni!).
  11. A csomókat kivajazott tepsibe tesszük, negyed órát kelni hagyjuk.
  12. Tojással megkenjük, dióval megszórjuk és kristálycukrot hintünk rá.
  13. Előmelegített sütőben gyorsan sütjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 43 885
elküldve: 9
receptkönyvben: 1 166
elkészítve: 14/30
Facebookon megjelent: 1

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: briós
hasonló kategóriák: zsemle, kifli, pita, édes leveles, buci, perec, bagel, burek, croissant, hamburger-buci

egyéb elnevezések

kakaós, diós, csomózott vajas kelt süti, kakaós kelttészta

Hozzászólások (34)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Boapinta
Boapinta Mon, 2013-03-11 22:32

Megcsináltam, finom lett! Viszont sokkal több lisztet kellett hozzá tennem, utólag pótolgattam dagasztás közben, cca 60 dkg-ot felvett. Isteni könnyű lett a tésztája, úgy is, hogy nádcukorral készült. A gyengébbek kedvéért javasolnám feltüntetni a sütési időt és a hőfokot. Nekem 160fok, légkeverés, 15 perc elég volt.

livcsa1987
livcsa1987 Sun, 2013-01-27 11:56

Csak nekem nem voltak jók ezek az arányok?Ehhez a liszt mennyiséghez sok volt a tej,vaj és a tojás.Olyan lett,mint a nokedli tészta,úgyhogy még bőven kellett bele liszt.A kakaós tölteléket meg abszolút nem lehetett kenni.Olyan kemény lett,hogy kanállal alig lehetett összekeverni.De ennek ellenére isteni finom lett.:)

nyitnikek
nyitnikek Sun, 2012-05-13 21:54

Az eredeti leírásban nem látom, hogy a töltelékbe is tennél cukrot vagy édesítőt, aztán a hozzászólásoknál, amikor az édesítő helyett a cukor mennyiségéről nyilatkozol, javasolsz egy kis (4 dkg) cukrot... Ma elkészítettem, nagyon finom lett a tésztája, de mindenképp nekem kellene egy kis cukor, vagy édesítő a töltelékbe, így nagyon keserű lett : (

kutasiklari
kutasiklari Sun, 2012-05-13 10:53

Kedves Ildikó!
Szeretek sütni,de kézügyességem 0. Nincs valami rajzos, fotós segítség az "összerakáshoz"? A hurkáig értem.Mi lesz, ha csak tekerem, mint a hagyományos brióst? Köszönöm szépen!!!

Kilteh
Kilteh / Kilteh Fri, 2011-06-24 17:43

Kedves Ildikó!
Azt szeretném megérdeklődni, hogy ha szerinted tennék bele teljes kiőrlésű lisztet, borzalmas lenne a végeredmény? Úgy tudom az oldalon te vagy a kelt tészták királynője, én pedig igencsak félek a teljes kiőrlésű liszttől, tekintve hogy egyszer borzalmas kenyeret alkottam belőle( a kacsáknak ízlett a Duna parton:D )Én pedig aktívan diétázom(eddig sikeresen) és bizony "kis" családomra is ráférne némi egészséges dolog. Imádok kelt tésztával dolgozni, rengetegszer csináltam már, de már nagyon hiányzik a diéta ínséges napjai alatt, és mikor megláttam ezt a csodát, akkor jutott eszembe, hogy nekem van más féle lisztem is. :-D
Az már biztos, hogy ha elkészül, akkor dupla mennyiségben. Szóval csak arra lennék kíváncsi, hogy milyen arányban tegyek hozzá teljes kiőrlésű búzalisztet, hogy azért még finom és ehető legyen a végeredmény. Előre is köszönöm.
Dóri

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Sat, 2011-06-25 08:14

Hát igen!
Tulajdonképpen át kellene állnunk a teljes kiőrlésü liszt használatára, végig próbálni az összes receptet és újrafogalmazni. Sok kisérletezés, sok idő kellene hozzá, egyszer neki kell álljunk.
Nem tudok a kérdésedre válaszolni, Dóri. Teljes kiőrlésü tönkölyből gyakran készítek pogácsát, receptjét megtalálod ezen az oldalon is: http://www.nosalty.hu/medvehagymas-olivas_tonkolypogacsa_recept_13932. A teljes kiőrlésü tönköly jól és gyorsan kel, könnyü lesz a tészta. El tudom képzelni, hogy édesen is jól müködik, de meg kellene próbálni.
Zsuzsa kalácsot készít teljes kiőrlésü búzaliszttel http://www.nosalty.hu/foszlos_kalacs_4._-_teljes_kiorlesu_liszttel_recep.... Ugyanaz a tészta briósnak formában is biztosan jó lesz. Csak a margarin helyett FELTÉTLENÜL vaj legyen.
Üdv: Ildikó

Judit7
Juditta / Judit7 Tue, 2012-02-28 17:56

KedvesIldikó!

Ha édesítő helyett cukorral csinálnám, mennyi cukrot tegyek bele? Szerencsére nincs cukorbeteg a családban és nem is akarom azzá tenni őket!
Köszi! Üdv: Judit

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Wed, 2012-02-29 16:41

Kedves Judit!
Nem azért használok édesítőt, mert cukorbetegek vagyunk, hanem mert a cukor 'lehúzza' a kelttésztát, azaz nehezebb, kevésbé laza lesz tőle.
Természetesen lehet cukorral is, 6 dkg cukrot javasolok ehhez az adaghoz az édesítők helyett, és még 4 dekát a töltelékhez.
Üdv: Ildikó

Judit7
Juditta / Judit7 Wed, 2012-02-29 17:16

áááá ! rendben köszi! én nem vagyok egy konyha tüdér, úgyhogy nem ismerek ilyen jó kis trükköket :(
Jó pap is holtig tanul! :) Köszönöm!
üdv: Judit

Kilteh
Kilteh / Kilteh Sat, 2011-06-25 09:48

Nagyon köszönöm, kísérletezgetni fogok, az esetleges jó eredményekről majd teszek fel recepteket. :-)

ancika25
ancika25 Wed, 2011-02-09 21:08

Ja még és nálam az nagyon nagy plusz,hogy édesítő tablettákkal van :D Köszönöm még 1 x

ancika25
ancika25 Wed, 2011-02-09 21:05

Sziasztok! Én is ma megsütöttem és nagyon finom lett. Nem bírtam várni míg teljesen kihü ,langyosan magamba faltam 1et :P Húzott az illata :) Imádtam amikor beleharaptam és olyan isteni könnyű,puha 1 kis citromos beütés a fahéjas kakaó mellett .........hmmmmm nyami :D
Nagyon köszönöm a receptet . Jó sütögetést kívánok mindenkinek ! Üdv :Ancika

rlalika
rlalika Thu, 2010-09-09 15:37

Szia Ildikó!

Szeretném megsütni a receptedet, de én minden mesterséges dolgot mellözök. Tudnál az édesitö helyett valamit javasolni (mennyi és milyen cukor).

pötyike64
pötyi64 / pötyike64 Wed, 2010-09-01 15:43

Szia Ildikó!
Ma megcsináltam a briósodat, finom lett.
Igaz kicsit megvariáltam, mert 3 dl tej helyett én csak 2 dl folyadékot használtam de azt is úgy, hogy 1 dl tej és 1 dl langyos víz.
A nyújtásnál a tésztát megkentem a kakaós töltelékkel, dió hiányában dejót használtam és szórtam rá még mazsolát is.
Csak ismételni tudom , hogy finom és másnak is ajánlani fogom.
Üdvüzlettel : Pötyi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-05-08 22:16

New Yorkban elek. A napokban elkeszitem mindenkeppen. Most ki is szaladok vadaszni az edesito tablettara. Udv. Norci

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-05-08 20:00

Ugy ertem, hogy edesito tablettat megprobalok venni, mert meg csak porfajtaban lattam, ami hasonlo a cukorhoz.

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Sat, 2010-05-08 20:20

Melyik részén élsz a világnak, Norci?
Csupán csak a kiváncsiság okán kérdem, elárulod, ha akarod.
Majd számolj be a recept kapcsán szerzett tapasztalataidról, kérlek.
Üdvözlettel: Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-05-08 19:57

Koszonom szepen a gyors valaszt. Nem Magyarorszagon elek,de azert megprobalok edesitoszert talalni itt. Ha mas nincs megprobalom cukorral. Koszonom szepen meg egyszer!!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-05-08 17:02

Nagyon jol hangzik a recept. Azt szeretnem kerdezni, hogy a 18 db edesito tabletta hany gramm, dekagramm, vagy evokanal cukornak felel meg? Koszonom szepen elore is a valaszodat! Nori

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Sat, 2010-05-08 19:48

Szia Norci!
18 édesítő tabletta kb. 18 kávéskanál, azaz 6 evőkanál cukornak felel meg, de ha ennyi sok cukrot teszel a kelt tésztához, akkor az 'lehúzza' a kelt tésztát, ami annyit jelent, hogy nem fog lazára kelni. Nehéz lesz. Ezért használok - és nem a kalória csökkentés miatt - édesítőt a kelt tésztához, hogy édes is legyen és könnyű is legyen.
Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-06-11 21:54

Köszönöm szépen!

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Thu, 2009-06-11 19:24

Gyorsabban ment, mint gondoltam:

majdnem 8 dkg egy briós így és 259 kcal energia.
összehasonlításként: a bolti kicsit több, mint 5 dekás kakaós csigában 256 kcal energia van.
Én Süssinával édesítek, tudod.

Üdv: Ildikó

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Thu, 2009-06-11 19:02

Jaj, de nehéz kérdés, Krisztina!
Mennyire pontosan van szükséged az információra?
Nincs sajnos kalória táblázat éppen a kezem ügyében, ha lenne pikk-pakk mondanám a pontos választ.
Amíg válaszolsz, én keresek adatokat a neten és számolok!

Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-06-11 18:20

Egy briósban kb. mennyi kalória?
Válaszod köszi!

975
finomliszt 40 dkg
tojás 2 db
cukor 1 ek
élesztő 3 dkg
édesítőszer 18 db
citromhéj 1 citromból nyert
1 csipet
tej 3 dl
vaj 20 dkg
cukrozatlan kakaópor 10 dkg
fahéj 1 kk
dió 5 dkg
tojás 1 db