r
Nosalty Logó

Rózsa briós

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Katica
Rózsa briós
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Kenés-szórás

Összesen 380 kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Kenés-szórás

Összesen 3033 kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Kenés-szórás

Összesen 287 kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    8.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    117 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    452.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    225 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.6 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    124 micro
Összesen 380 kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.3 g

Zsír

  • Összesen
    71.5 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    939 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3618.7 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    221 mg
  • Kálcium
    483 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    130 mg
  • Foszfor
    966 mg
  • Nátrium
    1797 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    508.6 g
  • Cukor
    122 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    153.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    648 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    438 micro
  • Kolin:
    704 mg
  • Retinol - A vitamin:
    636 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    132 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    990 micro
Összesen 3033 kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    343.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    170 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.3 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 287 kcal

Hozzávalók

Tészta

Kenés-szórás

Elkészítés

Tészta

  1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben, melybe tettünk 1 teáskanál cukrot, meleg helyen letakarva felfuttatjuk.
  2. A lisztet elkeverjük a sóval, a fahéjjal, a maradék cukorral. A közepébe készítünk egy mélyedést, ebbe tesszük a tojások sárgáját, beleöntjük az olvasztott vajat, a maradék tejet és a közben már felfutott élesztőt.
  3. A tésztát alaposan kidagasztjuk, majd a tálat letakarva meleg helyre tesszük, és a duplájára kelesztjük (35-40 perc).
  4. Készítsünk elő 2 db 12 darabos muffin sütőt. Az egyikben 6, a másikban 2 mélyedést vajazzunk ki. Ha nincs 2 muffin sütőnk, akkor készítsünk először 6 rózsát, várjuk meg, amíg kisül, és utána süssük meg a maradék kettőt is. Fontos, hogy szellősen tegyük a formába a rózsákat, mert kelés és sülés közben nagyon sokat nőnek.
  5. Kelesztés után a tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, majd 2-3 mm vastagra nyújtjuk. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szirmokat szaggatunk belőle. Egy rózsához 15 szirmot számoljunk. A szirmok egyik felét kenjük meg egy kis olvasztott vajjal, hogy a szirmok kelés közben ne tapadjanak össze. A nem vajas részénél fogva formáljuk meg a rózsákat, azaz tekergessük egymás köré a szirmokat úgy, hogy a vajas része legyen a nyíló rész. Tegyük a kész rózsát a kikent muffin sütő mélyedésébe. Nem kell, hogy teljesen kitöltse, mert pihentetés közben jócskán megkel majd.
  6. Pihentessük még 30 percet, majd kenjük le egy lágyan felvert tojással, szórjuk meg alaposan (nagy szemű) kristálycukorral. 180 C fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
  7. Ha megsült, egy pár percig hagyjuk a formában hűlni, majd óvatosan szedjük tányérra vagy kosárba.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2818
  • Feltöltés dátuma: 2016. március 02.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A megszokott, bevált briós tésztámat készítettem el, most másképp formázva. Szerintem nagyon mutatós lett... így még egy ünnepi reggeli asztal dísze is lehet.

Hozzávalók

Tészta

Kenés-szórás

Címlapról ajánljuk

Rájöttem, mi a nagymamák kelt tésztájának titka: Így lesz a...

Amikor én buktát sütök, az sosem lesz ugyanolyan, mint a nagymamámé – még akkor sem, ha végigtelefonáljuk az egész folyamatot. Miért lehet ez, és van-e remény azok számára, akik szeretnének ugyanolyan kelt tésztát készíteni, mint amit a dédijüknél, mamájuknál kóstoltak? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ…azt azonban nem ígérem, hogy meg is találtam.

Lakos Benedek

További cikkek