r
Nosalty Logó

Kakaós csiga hajtogatott tésztából

Zsófi.M
Kakaós csiga hajtogatott tésztából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A kakaós kencéhez

902
Kalória
16.1g
Fehérje
103.1g
Szénhidrát
48.8g
Zsír
30.7g
Víz
148.3g
Koleszterin
6.3g
Élelmi rost
17.8g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A kakaós kencéhez

Összesen 902 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A kakaós kencéhez

Összesen 5412 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A kakaós kencéhez

Összesen 353 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.1 g

Zsír

  • Összesen
    48.8 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    148 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    754.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    112 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    218 mg
  • Nátrium
    310 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    103.1 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    30.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    389 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    382 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 902 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    96.4 g

Zsír

  • Összesen
    292.8 g
  • Telített zsírsav
    177 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    82 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    890 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4527.2 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    241 mg
  • Kálcium
    670 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    411 mg
  • Foszfor
    1306 mg
  • Nátrium
    1862 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    618.8 g
  • Cukor
    107 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

Víz

  • Összesen
    184.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2335 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    409 micro
  • Kolin:
    284 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2292 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    521 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    376 micro
Összesen 5412 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    19.1 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    295.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    121 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    12 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    149 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 353 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt (nem kell felfuttatni!).
  2. A lisztet, a tojást, a porcukrot, a 6 dkgvajat és a sót összegyúrjuk, szépen hozzáadagolva az élesztős tejet. Amikor már rugalmas a tészta, cipót formálunk belőle, és 30 percig pihentetjük.
  3. Míg a tészta pihizik, a 25 dkg vajat pár evőkanál liszttel kikeverjük.
  4. A pihentetés után kinyújtjuk a tésztát félujjnyi vastagra, rásimítjuk a vajat, majd 'becsomagoljuk': behajtjuk középre balról, ráhajtjuk jobbról, behajtjuk hasonlóan középre alulról, majd ráhajtjuk a tetejét. Megfordítjuk, nyújtunk rajta egyet, majd kb. 10-15 percig pihentetjük megint.
  5. Megfordítjuk, meghajtogatjuk megint, és félretesszük pihenni. Közben a sütőt begyújtjuk 180 fokra.
  6. A kencéhez összekeverjük a kakaót, a cukrot, a tejet és az olvasztott vajat. A cukor mennyisége attól függ, hogy mennyire szeretjük édesen, a tej mennyisége pedig, hogy mennyire akarjuk folyósnak. Akkor jó, ha nem darabos, kenhető, de nem folyik szét teljesen.
  7. A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, belesimítjuk a kakaós masszát, majd szorosan feltekerjük.
  8. Centi vastagra felszeleteljük, és a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  9. 180 fokon kb. 20 percig sütjük, amíg a teteje pirulni nem kezd.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Nemrég nagyon megkívántam az igazi kakaós csigát, azt az jófajta leveles tésztásat, amit a boltokban ugyan lehet kapni ilyen-olyan minőségben, de az örök problémám, hogy vajon mennyi benne a műanyag. Nem maradt más hátra, mint kifejleszteni a saját verziót! :) Életemben sosem csináltam még ezelőtt hajtogatott tésztát, ez a legelső próbálkozás pedig annyira jól sikerült, hogy mostantól itt fog lebegni a fejem felett Damoklész kardjaként... T.-t megnyerte, egymás után vagy 6-ot bepuszilt, és elismerően hümmögött közben.

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek