Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kakaós csiga Cali módra

Kakaós csiga Cali módra
Kakaós csiga Cali módra
60 perc / előkészület: 35 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokszor gondoltam rá, hogy kéne valami édességet csinálnom, ami a hétköznapokat, hétvégéket is feldobhatja, nem kimondottan ünnepi finomság.

Egyszerűen elkészíthető, ugyanakkor jellegzetes, az egész család által kedvelt édességet akartam kitalálni, mikor is eszembe jutott gyerekkorom egyik kedvence, a kakaós csiga. :)

Sokat nézelődtem receptek után, egyet-kettőt el is készítettem, de valahogy nem találtam a számomra megfelelőt, amilyet régen ettem...

Elkezdtem magam kísérletezni a hozzávalókkal, a mennyiségekkel, míg nem egy egészen hasonló, foszlós, kellemes ízű, illatos kakaós csigát nem kaptam. 

Nagyon gyorsan elfogyott, a családban osztatlan volt a sikere. :)

4 tepsire való csiga lesz ebből a mennyiségből.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához:

A töltelékhez:

  • 4 dkg margarin (olvasztott, zsírosabb, sütésre is alkalmas, de vajjal is lehet)
  • 8 ek cukor (kristály)
  • 2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor (zsíros, 20-22%-os, lehetőleg holland)
  • 1 kávéskanál fahéj (csapott)

A kenéshez:

A csokimázhoz (opcionális):

Szólj hozzá!

elkészítés

Kakaós csiga

  1. A lisztet, a margarint (vagy vajat), a cukrot és a sót egy tálba tesszük, összemorzsoljuk.
  2. A tejet külön edényben meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, majd az előbbiekhez öntjük.
  3. Miután ezeket összegyúrtuk, ha helyben sütjük, akkor kb. 45 percig kelni hagyjuk, letakarva, melegebb helyen. Ha másnap használjuk fel, akkor egy éjszakán át hűvös helyen pihentetve kelesszük.
  4. Ezután a megkelt (kb. kétszeresére dagadt) tésztát átgyúrjuk, majd 60 cm x 80 cm (vagy két egyenlő részre osztva a tésztát, kétszer 30 cm x 40 cm) nagyságú téglalappá nyújtjuk.
  5. Megkenjük olvasztott margarinnal (vagy vajjal), és egyenletesen rászórjuk a kristálycukros, kakaós, fahéjas keveréket (a téglalap hosszabb szélein kb. 1 cm -t kihagyunk a feltekerés miatt), majd feltekerjük szorosan, utólag kicsit még meglapíthatjuk.
  6. A kenéshez szükséges tejet és a cukrot jól összekeverjük egy kisebb edényben, vagy akár pohárban is, majd szilikon vagy toll kenőecset segítségével felkenjük a sütésre előkészített csigákra.
  7. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Csokimáz

  1. A tortabevonót minél kisebb darabokra törjük, majd az egész csoki kb. 3/4-ed részét beletesszük egy olyan edénybe, amelyet kb. 50 fokos víz gőz fölé tudunk helyezni. (A bevonó ízlés szerint lehet tej-, ét- vagy fehér, de akár normál csoki is lehet.)
  2. Feltesszük a gőz fölé, majd folyamatos kevergetés mellett kb. fél deci olajat (étcsoki esetén egy pici margarint is) hozzáadva, addig keverjük, míg szép, csillogó, egyenletesen méz állagú masszát nem kapunk.
  3. Ekkor húzzuk félre a gőz fölül, és adagoljuk bele a maradék csokit is, majd újra tegyük vissza a gőz fölé, míg a kívánt sűrűséget el nem éri.
  4. Ha kész, gyorsan öntsük is rá a frissen kisült csigákra, és oszlassuk el, ahogy tudjuk. A csokimáz megkötése a kikevert sűrűségétől nagyban függ, de kb. fél óra alatt egy hűvösebb helyen megdermed.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x24 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 069
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Calivander

Mióta szakács: 2019.01.13.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kelt kakaós tekercs

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

798
finomliszt 50 dkg
margarin 12 dkg
tej 2 dl
friss élesztő 4 dkg
cukor 4 púpozott ek
1 csipet
margarin 4 dkg
cukor 8 ek
cukrozatlan kakaópor 2 púpozott ek
fahéj 1 kávéskanál
tej 1.5 dl
cukor 1 ek
tortabevonó 100 g
napraforgó olaj 0.5 dl