Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Juhtúrós rakott puliszka

Juhtúrós rakott puliszka
Juhtúrós rakott puliszka
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 5 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mikor kiderült, hogy két családtagom is lisztérzékeny, sokat kísérleteztünk a különféle lisztmentes ételekkel.

A kukoricából készült puliszkára ekkor bukkantunk, ami végül is egy tradicionális, sajnos eléggé elfeledett ételünk. Nagyon laktató, ízletes és vég nélkül variálható.

Elkeztem különböző módokon, ízesítésekkel kísérletezni, és ez lett számomra a nyerő :).

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1.  A kukoricadarát megfőzzük a tejben, ízesítjük sóval és ételízesítővel - a sóval vigyázni kell, mert a juhtúró és szalonna elég sós lesz. Nem főzöm túl keményre, de azért ne legyen folyós! (Elkészíthető mikróban is: jénai tálba öntjük a hozzávalókat, lefedjük, és 3-4 percenként megkeverve, maximumon elkészítjük.) Ha kész, hagyjuk langyosra hűlni.
  2. Az apróra szeletelt szalonnát félig lepirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és azt is üvegesre "futtatjuk" a kisült zsiradékon. Szükség szerint olívaolajat adunk hozzá (ha nagyon húsos a szalonna v. sonka).
  3. 1 és 1/2 doboz tejfölt összekeverjük a juhtúróval, majd hozzáadjuk a már kissé kihűlt, pirított szalonnát és hagymát.
  4. A jénai tál alját kivajazzuk, egy réteg puliszkát teszünk alulra, majd egy réteg tejfölös juhtúrót. Így szépen rétegezzük, míg el nem fogynak a hozzávalók. Legfelülre még egy kis puliszka kerül, majd megszórjuk reszelt sajttal.
  5. Sütjük kb. 15-20 percet, majd még a végén tető nélkül kicsit, hogy a sajt a tetején szép aranybarna legyen.
  6. Tálaláskor még egy kis friss tejfölt adunk mellé.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 56 834
elküldve: 24
receptkönyvben: 551
elkészítve: 43/53
Facebookon megjelent: -

szakács

Mrea

Mióta szakács: 2011.10.14.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: köretek
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szalonnás-juhtúrós puliszka, rakott puliszka sütőben

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

helena26
helena26 / helena26 Thu, 2014-02-06 14:19

Nagyon tetszik nekem is ez a recept! Pörkölttel fogom elkészíteni. Köszönöm az ötletet!! Lehet édesen is,nagyon jó!
Üdvözlettel,Helena

marcipanhab
marcipanhab Thu, 2011-11-24 20:29

Amióta lisztérzékeny vagyok mindig vadászgatok az egyszerű és nagyszerű receptek után.
Ez nagyon annak tűnik! A napokban kipróbálom!!
Köszönöm a jó ötletet!

mrea
Mrea / mrea Fri, 2011-11-25 23:23

Marcipanhab, remélem ízleni fog :)
Egyébként rengeteg variálási módja van, a minap pl. túrósan készítettem el, jó sok pirított hagymával és jó lágyra hagytam a puliszkát, mert a nagyimnak készült. Úgy is fincsi lett. Legközelebb magunknak is kissé lágyabbra - nagyim szerint "mammantyúsra" :) hagyom.

Egyébként láttam valahol édes változatát is, jóféle szilvalekvárral.
Lehet legközelebb azt is kipróbálom :))

csatadi.nora
csatadi.nora Fri, 2014-10-10 14:52

Igen, túróval és "mammantyúsra" készítettem. Nagyon finom lett.
Köszönet a receptért!

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey Thu, 2011-10-20 12:39

Erdélyben ettem hasonlót, nagyon finom volt úgyhogy mindenképp ki fogom próbálni. Köszi a receptet!

mrea
Mrea / mrea Thu, 2011-10-20 16:05

Aaaudrey, örülök hogy tetszik. Valóban nagyon finom, igazi magyaros ízek ....bár nem kalóriaszegény, az biztos :D

962
kukoricadara 250 g
tej 1 l
tejföl 350 g
juhtúró 200 g
füstölt szalonna 10 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
ételízesítő 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
sajt 10 dkg
vaj 1 ek