Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Juhtúrós pogácsa 7.

Juhtúrós pogácsa 7.
Juhtúrós pogácsa 7.
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyám specialitása a pogácsa. Ha gyerekkoromban vendégek jöttek hozzánk, vagy (mostmár) mi megyünk haza anyáékhoz, vendégváróként a meleg pogácsa mindig az asztalon van.
Sok pogácsa recepttel kísérleteztem már, de valahogy egyik sem volt számomra "A POGÁCSA".
Végül a legegyszerűbb dologhoz folyamodtam, 1 év kísérletezés után elkértem édesanyám jól bevált receptjét. Jobb későn, mint soha :).
 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

A juhtúró és az ömlesztett sajt "saját fejlesztés", de próbáltam már lilahagyma-bacon kombinációval is, ill. engem is elért idén a medvehagyma-őrület.
Az alaprecept adott, ezzel próbálok kísérletezni. Fogadjátok tőlem sok szeretettel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálban a langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Egy nagyobb tálban a liszthez hozzáadjuk a kétféle zsíradékot és a sót, ezt "összemorzsoljuk".
  3. Ezután hozzáadjuk a juhtúrót és az ömlesztett sajtot is, majd a tojássárgáját, a tejfölt és az (felfuttatott) élesztős tejet.
  4. Összegyúrjuk, dagasztjuk. Egy zsírosabb, rugalmas állagú tésztát kell kapnunk.
  5. 1 óráig letakarva pihentetjük, kelesztjük a tésztánkat.
  6. Amikor megkelt kb. 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk és rácsosra vágjuk a tetejét. (Én csak "csíkozni" szoktam.)
  7. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, az oldalát megsodorjuk, majd a sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk a pogácsáinkat.
  8. A tetejét lekenjük tojásfehérjével, majd minden pogácsára egy csipetnyi sajtot rakunk.
  9. Ezután pihentetjük még 15 percet, majd 40 perc alatt,  5 percig pirítjuk a sajtot a tetején. (Ez sütőnként változhat.)

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 224
elküldve: 10
receptkönyvben: 196
elkészítve: 7/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Mézes

Mióta szakács: 2010.11.18.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

juhtúrós pogácsa,pogácsa,túrós pogácsa

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Andirea
Andirea Wed, 2011-10-05 23:04

Szia! Akkor a sütési idő 40 percében lefedve sütjük?

1316
finomliszt 60 dkg
tojássárgája 2 db
3 teáskanál
margarin 10 dkg
libazsír 10 dkg
tejföl 1 dl
tej 1 dl
élesztő 3 dkg
cukor 1 teáskanál
krémsajt 100 g
juhtúró 20 dkg
tojásfehérje 2 db
sajt 5 dkg