Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Jansson megkísértése - szardellás krumpli

Jansson megkísértése - szardellás krumpli
Jansson megkísértése - szardellás krumpli
75 perc / előkészület: 15 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Prima szakácskönyvek egyik számában találtam ezt a receptet, a svéd karácsonyi és húsvéti asztalokról elmaradhatatlan étel. Az eredeti svéd receptben sózott heringet használnak. A neten több variáció kering arról, miért ezt a nevet kapta. Az egyik szerint Gunnar Stigmark rendező édesanyja tálalta fel egy társasági eseményen, az étel nevét egy filmből kölcsönvéve. Később tovább terjedt, majd így került a szakácskönyvekbe. A másik verzió szerint Pelle Janzon operaénekesről nevezték el, aki vidám, barátságos személyiség és nagy gourmand volt, előadásai után gyakran hívta meg a barátait  késő esti italokra és étkezésekre. Végül is mindegy, honnan ered a neve, a lényeg, a tetején ropogós, alatta tejszínesen krémes szardellafilés burgonyacsoda... Nem lep meg, hogy a svédek odavannak érte. :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymákat megtisztítjuk és nagyon vékony karikára szeljük. A ringlicsíkokat leszűrjük és az olajat összekeverjük a tejszínnel, a tejjel ízlés szerint sóval.
  2. A meghámozott burgonyát ceruza vastagságú hasábokra felvágjuk.
  3. A sütőtálat alaposan kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük.
  4. A sütőtálba rétegezzük a hagymakarikák felét, majd a burgonya felét, azután elrendezzük rajta a sprotnikat, újból hagyma és végül a maradék burgonya kerül rá.
  5. Az egészet leöntjük a tejszínes-tejes-olajos keverékkel, rámorzsoljuk a vajdarabkákat és megszórjuk a zsemlemorzsával.
  6. Kb. 1 órán keresztül sütjük, amíg a burgonya puha nem lesz.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 660
elküldve: 1
receptkönyvben: 138
elkészítve: 4/9
Facebookon megjelent: -

szakács

RED BERRY

Mióta szakács: 2012.02.17.
20 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
konyha: skandináv
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

szardellás burgonya, tejszínes-szardellá krumpli, szardellával rakott tejszínes burgonya

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hedi1
hedi1 Tue, 2019-03-12 14:59

Még mindíg nem derült ki, hogy ringli, vagy sprotni. ( Kriszti7 kérdezte, úgy jó 4 éve. )
Èn úgy gondolom, hogy mindkettö, de a hozzávalókban nem szerepel a ringli.

marti48
Marti48 / marti48 Wed, 2015-04-22 14:29

Kedves Red Berry!

A recept megkisertett, elteszem, es ki is probalom termeszetesen! Emlekeztet a finn "kalakukko"-ra, melyet Volt szerencsem helyben megkostolni. Sos szardella
cipoban sütve. Sajnos a receptje nincs meg... A Tied majd karpotol!

Üdvözlettel: Marti

Kriszti7
Kriszti7 / Kriszti7 Thu, 2014-12-04 18:10

Végülis ringli vagy sprotni kell hozzá? Csak mert a hozzávalók között és a 4. pontban sprotniról van szó, az 1. pontban meg ringliről - és hát az szerintem nem ugyanaz...

Egyébként jól hangzik, szerintem kipróbálom :)

lotti
lotti Sat, 2013-02-16 16:12

szia :) most készítettem el, épp sül, biztos finom lesz. a kérdésem az, hogy miért kell megszórni zsemlemorzsával?

PINKBERRY
RED BERRY / PINKBERRY Sun, 2013-02-17 11:22

Szia lotti!Ahogy a receptben is olvastad,tejszines olajos martassal kell leonteni a burgonyat es vajat morzsolni a tetejere.A zsemlemorzsa azert kell,hogy felszivja a zsiradekot es egy ropogosabb reteget kepezzen a sulesnel.Remelem tetszett a recept.Udv Pinkberry

lotti
lotti Sun, 2013-02-17 13:54

ó világos, köszi szépen :) és tényleg nagyon finom lett :)

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2012-06-19 14:47

Megfőztem/sütöttem. A párom szerint - idézem - "nagyon szuper lett a kaja, máskor is jöhet bátran, az elején még nem gondoltam hogy a végére ennyire meg fogom szeretni, de így lett".

zsófikacsa
zsófikacsa Fri, 2012-05-04 14:09

Ezt bizonyítom, hogy tényleg egy eredeti svéd étel (szemben a svéd gombasalátával, ami nem tüni annak). És az is igaz, hogy a karácsonyi asztalnak többé-kevésbé elmaradhatatlan része. De egyéb ünnepi alkalmakkor is elöfordul.

772
vöröshagyma 2 nagy fej
burgonya 1 kg
főzőtejszín 5 dl
tej 1 dl
sprotni 320 g
vaj 5 dkg
zsemlemorzsa 2 ek
0 ízlés szerint
vaj 1 ek