Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Indiai fűszerezésű rizsleves

Indiai fűszerezésű rizsleves
Indiai fűszerezésű rizsleves
35 perc / előkészület: 5 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kövezzenek meg, de a rizslevest nem szeretemsmiley, ennek okán, mint étel nálunk nem létezik. Indiai fűszerezésű rizsköretet készítettem, amiből maradt és azon gondolkodtam, mi is legyen vele. Reggel még fasírtokat akartam belőle sütni, de dél fele már inkább levest vízionáltam. Végül megszületett ennek a levesnek a prototípusa. Mivel maradékból készítettem, így újabb adag fűszert pirítottam, a borsót és sárgarépát megpároltam, beletettem a rizst és felengedtem vízzel, és összefőztem. Teljesen felülmúlta a várakozásaimat,  rögtön tudtam, hogy egy újabb leves került be a kínálatomba.  Azóta többször elkészítettem, szerintem elképesztően finom és a többieknek is bejöttsmiley.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mindenkinek ajánlom, aki szereti az édes, sós, csípős, enyhén fanyar ízek kombinációját. Aki nem tudja, hogy szereti-e feltétlenül próbálja ki! A szegfűszeget halásszuk ki a levesből (erre még mindig nincs technikám), mert nem biztos, hogy szeretjük, ha ráharapunk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rizst alaposan megmossuk, legalább 7-szer (Rudi szakács alapján), és lecsurgatjuk.
  2. A sárgarépát, petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk (vághatjuk kiskockára vagy karikára is, de én most rá vagyok kattanva a gyufaszál zöldségre, most tudtam meg a testvéremtől, hogy julienne-nek hívják ezt a technikát, de ezek ¼  julienne-nek).
  3. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és fokhagymanyomón áttörjük.
  4. A gyömbér héját levágjuk és apróra vágjuk, vagy lereszeljük.
  5. Az olajat/vajat felmelegítjük, beledobjuk a fűszereket és lassú tűzön pirítjuk, akkor jó, ha a szegfűszeg kezd szétnyílni.
  6. Hozzáadjuk a hagymákat és kicsit megfonnyasztjuk, majd beletesszük a rizst és folyamatosan keverve üvegesre pároljuk.
  7. Beledobjuk a babot, borsót és folytatjuk a párolást, majd felöntjük  vízzel (itt nem írok mennyiséget, mert mindenkinek más a levessűrűség iránti igénye), beletesszük a kurkumát, fahéjat, sót és lefedve kb.15 perc alatt lassú tűzön készre főzzük. Ha gyufaszálra vágtuk a zöldséget csak a főzés felénél tegyük bele, mert a hátralévő időben megpuhul, ha nem, a babbal, borsóval együtt kezdjük el főzni.
  8. A végén beállítjuk az ízeket, és megszórjuk frissen őrölt borssal és chilivel.
  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 521
elküldve: 3
receptkönyvben: 141
elkészítve: 7/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Turmix

Mióta szakács: 2011.12.27.
27 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rizsleves, rizsleves indiai fűszerekkel, zöldséges-fűszeres rizsleves

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lindros
lindros Thu, 2016-02-18 15:26

Elkészítettem! Fenntartással voltam a fahéj és a szegfűszeg hozzáadásával de gondoltam, lesz ami lesz. Mondhatom, hogy egy fantasztikusan ízletes leves kerekedett.

Lulu86
Turmix / Lulu86 Mon, 2012-03-12 20:59

Örülök, hogy ízlett:) A 7.pontban írtam a vízről:) Én szeretem a sűrű leveseket, én olyan kanálmegállósra szoktam főzni:)

ZsuzsannaLilla
ZsuzsannaLilla / ZsuzsannaLilla Mon, 2012-03-12 20:34

Én ezt ma elkészítettem. Igaz, kicsit eltértem a recepttől, mivel épp nem volt répám meg zöldségem, volt ellenben gombám. (bab, borsó, kukorica) Az eredmény: köze sem volt a leveshez, mert mikor a fedőt felemeltem, olyan rizottó állaga lett, de valami fantasztikus íze van!!! Csípős is és mégsem, fűszeres is de mégsem annyira, én azt hiszem, hogy ebből a receptből kiindulva lehet ízlés szerint csapongani. Egyszer megcélozom a levest is hosszú lére, de mindenesetre nagyon ízlik. Köszi a receptet. :)

Zsuzsa

272
rizs 20 dkg
zöldbab 15 dkg
zöldborsó 15 dkg
fehérrépa 1 db
sárgarépa 1 db
vöröshagyma 1 db
fokhagyma 4 gerezd
olívaolaj 2 teáskanál
szegfűszeg 8 db
mustármag 1 kávéskanál
római kömény 1 kávéskanál
fahéj 0.25 kávéskanál
kurkuma 0.5 kávéskanál
gyömbér 1.5 cm
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
chili 0 ízlés szerint
víz 2 l