r
Nosalty Logó

Hűsítő cseresznyés gazpacho morzsolt fetával

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Hűsítő cseresznyés gazpacho morzsolt fetával
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 585 kcal
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1168 kcal
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 92 kcal
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    37.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1382.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    345 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    303 mg
  • Nátrium
    639 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.3 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    486.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    116 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    82 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    72 micro
  • β-karotin
    590 micro
  • β-crypt
    53 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    647 micro
Összesen 585 kcal
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    26.1 g

Zsír

  • Összesen
    74.3 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2765.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    691 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    155 mg
  • Foszfor
    605 mg
  • Nátrium
    1279 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    112.6 g
  • Cukor
    72 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    972.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    232 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    62 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    164 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    131 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    125 micro
  • α-karotin
    144 micro
  • β-karotin
    1179 micro
  • β-crypt
    106 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    1295 micro
Összesen 1168 kcal
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    220.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    102 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    94 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    205 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 92 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A cseresznyét kimagozzuk, a zöldségeket felaprítjuk, a bagettnek levágjuk a héját, és felkockázzuk. Mindezt összekeverjük egy nagy tálban, meglocsoljuk ecettel, olívaolajjal, és sóval, borssal ízesítjük. Hozzáreszeljük a fokhagymát, jó alaposan összekeverjük, és 3-4 órára a hűtőbe tesszük.
  2. Majd turmixgépbe halmozzuk a keveréket, és simára pürésítjük, ha túl sűrű lenne, pár csepp vízzel lazíthatjuk. Utólag ízesítsük még sóval, borssal vagy ecettel, ha szükséges. Találás előtt hűtőben tároljuk.
  3. Morzsolt fetasajttal, friss bazsalikommal, olívaolajjal meglocsolva, pirított bagettszeletekkel tálaljuk.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 13
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 110
  • Feltöltés dátuma: 2023. július 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hűsítő cseresznyés gazpacho morzsolt fetával
Gerzsenyi Flóra 378 recept

Tombol a nyár, és az ember vágyik valami hűsítőre: íme egy finom, gyors és hideg leves azoknak, akiknek nem mindig az édesre fáj a foguk. Elsőre kissé bizarrnak tűnhet az összetevők kombinációja, de nem érdemes kételkedni benne, mert a végeredmény tökéletes lesz. Tudtátok, hogy a gazpacho milyen hosszú utat tett meg azóta, hogy Dél-Spanyolország perzselő síkságairól útnak indult? Bár a mondák szerint a ma ismert gazpacho eredetileg nem is volt piros, se hideg, se spanyol. Elsőként a római légionáriusok "fejlesztették ki", és az alapja kenyér, víz, olaj, ecet, fokhagyma és só volt. Viszont Andalúziában a földeken dolgozó parasztemberek idővel hozzáadtak paradicsomot, uborkát és paprikát, majd cserépedényben zúzták szét a friss hozzávalókat, és ezzel hűsítették magukat munka közben. A modern változatok ma már mindenféle új összetevőt tartalmaznak, a sárgarépától és gyömbértől a cékláig, görögdinnyéig és eperig. A mostani cseresznyéssel egy kortárs klasszikust sikerült alkotni, amely gyönyörű előétel lehet egy vacsorapartihoz is.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili