Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hétvezér tokány

Hétvezér tokány
Hétvezér tokány
170 perc / előkészület: 30 perc főzés: 140 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sajnos a tokányokról azt kell mondani, hogy ma az étkezési divat peremén helyezkednek el. A tokányok a legősibb magyar konyhára emlékeztetnek. A pusztákon vándorló elődeink a húst kisujjnyi csíkokra, apró darabokra szelték, napon megszárították, majd vízzel, különböző őrleményekkel, magokkal felfőzve készítették el. A tokányok az évszázadok alatt finomultak a magyar konyha klasszikus ételeivé. 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Borajánlat: Száraz Szamorodni, Lõcse dűlő 2003, Exclusive Selection
 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon fedő alatt megfonnyasztjuk, de nem pirítjuk meg.
  2. A marhahúst csíkokra vágjuk, a hagymás olajba forgatjuk, és erős lángon, kevergetve fehéredésig sütjük.
  3. Annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen csak ellepje, majd lefedve, időnként megkeverve egy óráig pároljuk.
  4. A sertéscsülköt a marhahúshoz hasonlóan feldaraboljuk, és a marhahúsba keverve sóval, borssal megszórjuk.
  5. A rozmaring- és kakukkfűágról a leveleket lehúzzuk, apróra vágjuk, úgy hintjük a tokányba.
  6. A fokhagymát megtisztítva, apróra vágva adjuk hozzá.
  7. Még egy órát együtt puhítjuk, majd a lebőrözött, kicsontozott, szintén csíkokra vágott csirkemellet (vagy borjúhúst) is belekeverjük, és az egészet puhára pároljuk. Ha túlságosan besűrűsödne, kevés vizet öntünk hozzá.
  8. A végén egy-két evőkanál tejfölt keverünk bele, még néhány percig a tűzön hagyjuk, hogy a leve olyan sűrű legyen, mint a paprikásé.
  9. Tálalás előtt a  paprikát, paradicsomot karikákra vágva a tetejére szórjuk. Nokedlivel kínáljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 82 707
elküldve: 7
receptkönyvben: 523
elkészítve: 6/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

tokány vegyes húsból

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

papesz1
papesz1 Sat, 2015-04-04 12:45

Elkészítettem az eredeti recept szerint a hétvezér tokányt, saját szám íze szerint használtam a hozzávaló fűszereket, annyival bővítettem az íz világot, hogy nem simán tettem hozzá a tejfölt, hanem pici rétesliszttel csináltam meg a habarást tk-nyi mustárral megbolondítva. Ehhez az ételhez főzésközben a szakácsnak jár a jó bor és utána a vendégeknek, mivel elég testes a tokány jó magam könnyű vörös bort kínálnék hozzá, mivel több benne a vörös hús, vagy esetleg egy jó minőségű roséval koronáznám, ja és természetesen saját készítésü apró nokedlival, mert a tokányt nem tudom elképzelni sült krumplival. Bocsi de krumplival a megmaradt tokányszószt nem lehet igazán feltunkolni, ehhez pedig frissen sült kenyeret tálalnék. Ja egyébként pedig diabéteszes vagyok, de főzni azért szeretek, sőt, meg is eszem a főztöm, de csak mértékkel. Egyébként boldog húsvéti ünnepeket mindenkinek. Még csak annyi, hogy 12 emberre készítettem ma nagyszombaton, és csak holnap lesz belőle ebéd, gondolhatjátok, hogy az ízek mennyire összeérnek. Nem semmi kaja lesz a holnapi napon az biztos. még egyszer boldog húsvétot és a csajoknak sok locsolót, hogy el ne hervadjanak és tovább is tegyék fel az újabbnál újabb régi fincsi kajákat.

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2012-05-15 13:48

Kedves Mártika és Feri!
Bennetek nem lehet csalódni!
Ezt a recepteteket is kipróbáltam és ez is frenetikus, közkívánatra beiktattam ezt is a családi recepttárunkba! :-))
Szeretettel
Tímea

taksi
Mártika és Feri / taksi Tue, 2012-05-15 14:27

Kedves Tímea!

Mártikával együtt örülünk, hogy ízlett a tokány.
További kellemes sütés főzést kívánunk!

Lovagrendünk köszöntésével fejezem be=

Tüzetek soha ki ne aludjon!

Üdvözlettel:
Ferenc

Tarackos
Tarackos / Tarackos Fri, 2012-01-20 19:10

A Hét vezér tokány marha,sertés és borjú húsból készül.Mindenképpen füstölt szalonnával és sertés zsírral.A megpírított szalonnát a végén a paradicsommal és a zöldpaprikával tesszük az ételbe,készre pároljuk és ezután habarjuk be.(ez a recept nem tőlem van,hanem Gundel Károlytól aki értett valamit a gasztronómiához)Megtalálható Gundel Károly"Kis magyar szakácskönyv" Corvina Kiadó 1985 és persze nem volt benne rozmaring,kakukkfű.Ettől függetlenül lehet,hogy ezzel az elkészítési móddal is nagyon finom,de akkor ez nem Hét vezér tokány,hanem valamilyen változata.Pl:Mártika v.Feri módon.

Üdv:Tarackos

taksi
Mártika és Feri / taksi Mon, 2012-01-23 08:14

Kedves Tarackos!

Ahány ház annyi szokás.
Mi így készítjük.
Feleségem édesanyja receptje alapján készítettük el aki a Parciumban Nagykárolyban élt.
Tehát Manci néni módra készült.
További kellemes sütés főzést.

Üdvözlettel: Ferenc

katamolly
katamolly Mon, 2011-12-12 11:36

Kedves Ferenc!
Karácsonykor szeretném meglepni a szüleimet ezzel az ebéddel. Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre, mert édesanyám különösen érdeklődik a történelem, legfőképp a magyarok múltja iránt, a mellékelt "történetet" is biztosan kinyomtatom az étlapomra. Egy gondom van a hozzávalókkal:mivel nem szoktam csülköt főzni, így csak gondolom, hogy nem lehet belőle ilyen kis darabot venni, mert külön ehhez a recepthez kellene csak. Viszont így már nem lesz az igazi. Szerinted helyettesíthető valamivel, ami illik ebbe a receptbe (pl. bacon?). Köszönöm előre is a válaszodat!

taksi
Mártika és Feri / taksi Tue, 2011-12-13 09:08

Kedves katamolly!

Általában sertéscsülköt csont nélkül veszek a hemtesnél:30dkg-ot( 1kg =749 Ft.)
Amennyiben csak csontos hátsó sertéscsülköt kapok 1-1,5kg-osat akkor a megmaradt részt elteszem és később a csülökből csülökpörköltet szoktam készíteni.
További jó sütés főzést kívánok!

Ferenc

taksi
Mártika és Feri / taksi Thu, 2010-11-25 08:26

Kedves eprescsoki!

Az 1.es pont végén
Megszórjuk késhegynyi pirospaprikával.
Köszönöm a kérdést.
További jó sütés-főzést kívánok!

Üdvözlettel: Ferenc

dreszti
dreszti Mon, 2010-09-06 19:47

 Tisztelettel köszönöm kielégítő válaszod! ez igen!
Üdv: Eszti

taksi
Mártika és Feri / taksi Wed, 2010-09-08 12:35

Kedves Eszti!

Én köszönöm mégegyszer a hozzászólást.
Ha kérdésed van a receptekkel, ételekkel kapcsolatosan
ígérem megpróbálok legjobb tudásom szerint válaszolni.

Üdvözlettel:
Ferenc

dreszti
dreszti Sat, 2010-09-04 14:20

 Isteni! hiányolom belőle a fehér/vörösbort!
Grat!eszti

taksi
Mártika és Feri / taksi Mon, 2010-09-06 14:15

Kedves dreszti!

Nagyon szépen köszönöm az észrevételedet.
Szeretem a jó bort főleg a magyar jó bort.
Van egy szakács sapkám is amin ez a felirat áll:
"Szeretek borral főzni, néha az ételbe is teszek".
Szóval a hétvezér tokányba nem tettem.

Általában a teljesség igénye nélkül az alábbi tokányokba illik bort tenni:
birka-,nyúl,marha-,sertés-,gombás-, borsos-, erdélyi-, frankfurti-, hentes-, makói-, csopaki-, nagycenki-, mészáros-, savanyú-, spanyol-, toledói-, szarvas-, vaddisznó-, őz-, muflon-, vadász-, vincellér tokány.

Amelyikbe nem szoktam tenni: hétvezér-, böllér-, debreceni-, Herány-, Hawaii-, kertész-, hajdúsági-, mokány-, magyaros-, mexikói-, mosoni-, óvári-, pulyka-, tojás-, vese-, zöldbab-, és Piedone tokányok.

További szép napot, kellemes sütést-főzést kívánok!
Üdvözlettel:
Ferenc

beja
Beja / beja Fri, 2010-09-03 13:36

"saját receptkönyvbe"-téve a tokány!:-)Nagyon szeretek minden féle tokányt!
Köszönöm a receptet,ki fogom próbálni.
Egy gondom van a tokányokkal,nekem nem elég sűrű és szaftos.Írtad,ha "túlságosan besűrűsödne"--mitől?Mindig úgy csinálom a tokányokat,ahogy le vannak írva,még sem tökéletes:-(((

taksi
Mártika és Feri / taksi Mon, 2010-09-06 14:24

Kedves beja!

Ha igazán sűrűn szereted a tokányt akkor egy tejfölös habarást kell készíteni,
vagy egy-két evőkanál ételsűrítő port kell belekeverni.

Üdvözlettel: Ferenc

sea13
sea13 Thu, 2010-09-02 17:51

Nagyon jól néz ki és biztosan finom is! :)
Üdv.:
Anett

taksi
Mártika és Feri / taksi Fri, 2010-09-03 07:25

Kedves Anett!

Aki evett már a tokányból mindig
üresen adta vissza a tányért,
sőt még repetát is kért.
Mindenkinek ajánlom.

Üdvözlettel: Ferenc

382
marhalábszár 30 dkg
sertéscsülök 30 dkg
csirkemell filé 1 db
0 ízlés szerint
vöröshagyma 2 közepes fej
napraforgó olaj 3 ek
fűszerpaprika 1 késhegynyi
fekete bors 1 kk
fokhagyma 4 gerezd
rozmaring 2 szál
kakukkfű 2 szál
hegyes erős paprika 1 db
tejföl 3 ek
paradicsom 1 db