r
Nosalty Logó

Hétvezér tokány

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Mártika és Feri
Hétvezér tokány
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 14% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 387 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1541 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 119 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    730.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    424 mg
  • Nátrium
    128 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    219.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    180 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 387 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    165.3 g

Zsír

  • Összesen
    80.5 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    461 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2922.1 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    151 mg
  • Kálcium
    304 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    214 mg
  • Foszfor
    1697 mg
  • Nátrium
    514 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.9 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    876.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    192 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    79 mg
  • D vitamin:
    45 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    53 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    125 micro
  • Kolin:
    366 mg
  • Retinol - A vitamin:
    106 micro
  • α-karotin
    118 micro
  • β-karotin
    722 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    138 micro
Összesen 1541 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13 g

Zsír

  • Összesen
    6.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    229 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    133 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    202 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 119 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon fedő alatt megfonnyasztjuk, de nem pirítjuk meg.
  2. A marhahúst csíkokra vágjuk, a hagymás olajba forgatjuk, és erős lángon, kevergetve fehéredésig sütjük.
  3. Annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen csak ellepje, majd lefedve, időnként megkeverve egy óráig pároljuk.
  4. A sertéscsülköt a marhahúshoz hasonlóan feldaraboljuk, és a marhahúsba keverve sóval, borssal megszórjuk.
  5. A rozmaring- és kakukkfűágról a leveleket lehúzzuk, apróra vágjuk, úgy hintjük a tokányba.
  6. A fokhagymát megtisztítva, apróra vágva adjuk hozzá.
  7. Még egy órát együtt puhítjuk, majd a lebőrözött, kicsontozott, szintén csíkokra vágott csirkemellet (vagy borjúhúst) is belekeverjük, és az egészet puhára pároljuk. Ha túlságosan besűrűsödne, kevés vizet öntünk hozzá.
  8. A végén egy-két evőkanál tejfölt keverünk bele, még néhány percig a tűzön hagyjuk, hogy a leve olyan sűrű legyen, mint a paprikásé.
  9. Tálalás előtt a paprikát, paradicsomot karikákra vágva a tetejére szórjuk. Nokedlivel kínáljuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 24
  • 7 napos nézettség: 238
  • Össznézettség: 105470
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 02.

Ajánló

Borajánlat: Száraz Szamorodni, Lõcse dűlő 2003, Exclusive Selection  

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Hétvezér tokány
Mártika és Feri 107 recept

Sajnos a tokányokról azt kell mondani, hogy ma az étkezési divat peremén helyezkednek el. A tokányok a legősibb magyar konyhára emlékeztetnek. A pusztákon vándorló elődeink a húst kisujjnyi csíkokra, apró darabokra szelték, napon megszárították, majd vízzel, különböző őrleményekkel, magokkal felfőzve készítették el. A tokányok az évszázadok alatt finomultak a magyar konyha klasszikus ételeivé. 

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Nagyon jól néz ki és biztosan finom is! :) Üdv.: Anett

Mártika és Feri

Kedves Anett! Aki evett már a tokányból mindig üresen adta vissza a tányért, s?t még repetát is kért. Mindenkinek ajánlom. Üdvözlettel: Ferenc

Törölt felhasználó

"saját receptkönyvbe"-téve a tokány!:-)Nagyon szeretek minden féle tokányt! Köszönöm a receptet,ki fogom próbálni. Egy gondom van a tokányokkal,nekem nem elég s?r? és szaftos.Írtad,ha "túlságosan bes?r?södne"--mit?l?Mindig úgy csinálom a tokányokat,ahogy le vannak írva,még sem tökéletes:-(((

Mártika és Feri

Kedves beja! Ha igazán s?r?n szereted a tokányt akkor egy tejfölös habarást kell készíteni, vagy egy-két ev?kanál étels?rít? port kell belekeverni. Üdvözlettel: Ferenc

Törölt felhasználó

 Isteni! hiányolom bel?le a fehér/vörösbort! Grat!eszti

Mártika és Feri

Kedves dreszti! Nagyon szépen köszönöm az észrevételedet. Szeretem a jó bort f?leg a magyar jó bort. Van egy szakács sapkám is amin ez a felirat áll: "Szeretek borral f?zni, néha az ételbe is teszek". Szóval a hétvezér tokányba nem tettem. Általában a teljesség igénye nélkül az alábbi tokányokba illik bort tenni: birka-,nyúl,marha-,sertés-,gombás-, borsos-, erdélyi-, frankfurti-, hentes-, makói-, csopaki-, nagycenki-, mészáros-, savanyú-, spanyol-, toledói-, szarvas-, vaddisznó-, ?z-, muflon-, vadász-, vincellér tokány. Amelyikbe nem szoktam tenni: hétvezér-, böllér-, debreceni-, Herány-, Hawaii-, kertész-, hajdúsági-, mokány-, magyaros-, mexikói-, mosoni-, óvári-, pulyka-, tojás-, vese-, zöldbab-, és Piedone tokányok. További szép napot, kellemes sütést-f?zést kívánok! Üdvözlettel: Ferenc

Törölt felhasználó

 Tisztelettel köszönöm kielégít? válaszod! ez igen! Üdv: Eszti

Mártika és Feri

Kedves Eszti! Én köszönöm mégegyszer a hozzászólást. Ha kérdésed van a receptekkel, ételekkel kapcsolatosan ígérem megpróbálok legjobb tudásom szerint válaszolni. Üdvözlettel: Ferenc

Törölt felhasználó

Azt szeretném megkérdezni, h a pirospaprikát mikor teszed bele? Köszönöm eprescsoki

Mártika és Feri

Kedves eprescsoki! Az 1.es pont végén Megszórjuk késhegynyi pirospaprikával. Köszönöm a kérdést. További jó sütés-f?zést kívánok! Üdvözlettel: Ferenc

Törölt felhasználó

Köszönöm!

Törölt felhasználó

Kedves Ferenc! Karácsonykor szeretném meglepni a szüleimet ezzel az ebéddel. Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre, mert édesanyám különösen érdekl?dik a történelem, legf?képp a magyarok múltja iránt, a mellékelt "történetet" is biztosan kinyomtatom az étlapomra. Egy gondom van a hozzávalókkal:mivel nem szoktam csülköt f?zni, így csak gondolom, hogy nem lehet bel?le ilyen kis darabot venni, mert külön ehhez a recepthez kellene csak. Viszont így már nem lesz az igazi. Szerinted helyettesíthet? valamivel, ami illik ebbe a receptbe (pl. bacon?). Köszönöm el?re is a válaszodat!

Mártika és Feri

Kedves katamolly! Általában sertéscsülköt csont nélkül veszek a hemtesnél:30dkg-ot( 1kg =749 Ft.) Amennyiben csak csontos hátsó sertéscsülköt kapok 1-1,5kg-osat akkor a megmaradt részt elteszem és kés?bb a csülökb?l csülökpörköltet szoktam készíteni. További jó sütés f?zést kívánok! Ferenc

Tarackos

A Hét vezér tokány marha,sertés és borjú húsból készül.Mindenképpen füstölt szalonnával és sertés zsírral.A megpírított szalonnát a végén a paradicsommal és a zöldpaprikával tesszük az ételbe,készre pároljuk és ezután habarjuk be.(ez a recept nem t?lem van,hanem Gundel Károlytól aki értett valamit a gasztronómiához)Megtalálható Gundel Károly"Kis magyar szakácskönyv" Corvina Kiadó 1985 és persze nem volt benne rozmaring,kakukkf?.Ett?l függetlenül lehet,hogy ezzel az elkészítési móddal is nagyon finom,de akkor ez nem Hét vezér tokány,hanem valamilyen változata.Pl:Mártika v.Feri módon. Üdv:Tarackos

Mártika és Feri

Kedves Tarackos! Ahány ház annyi szokás. Mi így készítjük. Feleségem édesanyja receptje alapján készítettük el aki a Parciumban Nagykárolyban élt. Tehát Manci néni módra készült. További kellemes sütés f?zést. Üdvözlettel: Ferenc

Tmea

Kedves Mártika és Feri! Bennetek nem lehet csalódni! Ezt a recepteteket is kipróbáltam és ez is frenetikus, közkívánatra beiktattam ezt is a családi recepttárunkba! :-)) Szeretettel Tímea

Mártika és Feri

Kedves Tímea! Mártikával együtt örülünk, hogy ízlett a tokány. További kellemes sütés f?zést kívánunk! Lovagrendünk köszöntésével fejezem be= Tüzetek soha ki ne aludjon! Üdvözlettel: Ferenc

papesz1

Elkészítettem az eredeti recept szerint a hétvezér tokányt, saját szám íze szerint használtam a hozzávaló f?szereket, annyival b?vítettem az íz világot, hogy nem simán tettem hozzá a tejfölt, hanem pici rétesliszttel csináltam meg a habarást tk-nyi mustárral megbolondítva. Ehhez az ételhez f?zésközben a szakácsnak jár a jó bor és utána a vendégeknek, mivel elég testes a tokány jó magam könny? vörös bort kínálnék hozzá, mivel több benne a vörös hús, vagy esetleg egy jó min?ség? roséval koronáznám, ja és természetesen saját készítésü apró nokedlival, mert a tokányt nem tudom elképzelni sült krumplival. Bocsi de krumplival a megmaradt tokányszószt nem lehet igazán feltunkolni, ehhez pedig frissen sült kenyeret tálalnék. Ja egyébként pedig diabéteszes vagyok, de f?zni azért szeretek, s?t, meg is eszem a f?ztöm, de csak mértékkel. Egyébként boldog húsvéti ünnepeket mindenkinek. Még csak annyi, hogy 12 emberre készítettem ma nagyszombaton, és csak holnap lesz bel?le ebéd, gondolhatjátok, hogy az ízek mennyire összeérnek. Nem semmi kaja lesz a holnapi napon az biztos. még egyszer boldog húsvétot és a csajoknak sok locsolót, hogy el ne hervadjanak és tovább is tegyék fel az újabbnál újabb régi fincsi kajákat.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek