r
Nosalty Logó

Háztáji csirkeleves

NapsütötteVidékünkön
Háztáji csirkeleves
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

223
Kalória
30.2g
Fehérje
7.4g
Szénhidrát
7.6g
Zsír
550g
Víz
91.3g
Koleszterin
2.6g
Élelmi rost
3.2g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 223 kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 890 kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 37 kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.2 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    587 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    311 mg
  • Nátrium
    102 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    7.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    550 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    321 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    422 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    115 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    789 micro
  • β-karotin
    3329 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1709 micro
Összesen 223 kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    120.7 g

Zsír

  • Összesen
    30.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    365 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2347.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    115 mg
  • Kálcium
    308 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    254 mg
  • Foszfor
    1242 mg
  • Nátrium
    410 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    29.8 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    2200.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1285 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    226 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1688 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    51 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    282 micro
  • Kolin:
    458 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    3157 micro
  • β-karotin
    13316 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    6834 micro
Összesen 890 kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    97.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    91.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    70 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    131 micro
  • β-karotin
    551 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    283 micro
Összesen 37 kcal

Elkészítés

  1. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk.
  2. Rádobjuk a szeletekre vágott csirkemellet, és addig pároljuk, amíg levet nem ereszt.
  3. Beletesszük az apróra vágott petrezselymet és sárgarépát, majd a zöldborsót is.
  4. 10 percig pároljuk fedő alatt.
  5. Felöntjük vízzel, fűszerezzük.
  6. Addig főzzük, amíg meg nem puhulnak a zöldségek.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 60 p

A falumban, ahol élek, szinte mindenki tart háziállatokat, köztük csirkéket, tyúkokat is a  baromfiudvarban. Azért szeretem a vidéki életet, mert itt a tyúk alól veszem ki a tojást, a kecske adja a tejet, meg persze a mai napig készítünk házi tejből túrót, és így tovább. Ezt a receptet rengetegszer készítjük, bátran mondhatom, hogy ez a család kedvenc levese. Az olajon kívül minden más megtalálható itthon, a zöldségek a kertben (rejtélyes módon télen is, bár akkor nem a kertben, de nem is a fagyasztóban), a tyúk (csirke) a baromfiudvarban, a fűszerek a fűszer- és gyógynövénykertben. Többféleképpen szoktam fűszerezni a levest, idénynek megfelelően, télen sincs nehéz dolgom, mert vannak olyan fűszerek, amik télen sem romlanak el, és persze mágikus személyiség lévén, egész évben takarítom be a fűszernövényeket. És ha mágia, akkor meg kell mondanom, hogy ebben a levesben kitűnően érvényesül a színek mágiája, mert minden tavaszi szín megtalálható benne, és a fűszerekről is jól tudjuk, hogy mágikus hatással bírnak. Nálunk, még mindig (és remélem sokáig) nagyon erőteljesek a népszokások, miszerint miután felbontottuk a csirkét, legelőször a mellét kell feldolgozni, mert az a legértékesebb része, és ugye a legfinomabb is, bár ezzel vitába szállnék. Ehhez a leveshez érdemes beszerezni a házi csirkét és a kertben termett zöldségeket, persze tudom, hogy ez egy városinak nagyobb erőfeszítést jelent, de miután egyszer kipróbáltuk a levest, többször nem kell mondani, mert úgyis ez lesz a kedvenc. Nem mondom, hogy rövid idő alatt el lehet készíteni, de egy gyakorlottházi aszzonynak vagy úrnak nem jelent nagy gondot a zöldségek feldarabolása, és pikk-pakkra megsül az egész. Én mindenképpen szeretném ajánlani a levest, márcsak azért is, mert tavasz van, és itt az ideje a kertészkedésnek, és ebből következően a sütés- főzésnek. Szerintem bátran kezdjék el azok is, akik nem gyakorlottak a konyhában, mert abszolút nem nehéz elkészíteni, és tényleg pikk-pakkra megvan.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...