Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi készítésű ételízesítő

Házi készítésű ételízesítő
Házi készítésű ételízesítő
640 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 600 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karácsonyra a családomnak gasztroajándékokat gyártottam. Apósomnak, cukorbeteg lévén, a bonbonok, trüffelek, likőrök nem jöhettek szóba. A neten itt találtam ezt a receptet, ami szuper ajándékötlet egy főzni szerető egyénnek. Az az igazság, hogy nem olcsó mulatság (a boltban kapható porokhoz képest jóval drágább), és elég kis mennyiség jön ki belőle (nekem másfél kis bébiétel-üvegcse), de az érzés, hogy nem valami műporral főzöl, megéri a pénzt és a fáradságot.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Olyan ételekhez, amiket nem lehet hígítani, és így az alaplé szóba se jöhet. Adagolás: 1 ek = 200 ml víz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az összes zöldséget  meghámozzuk, és kisebb (1-2 cm-es) darabokra vágjuk.
  2. Egy lábasban felhevítjük az olajat és (a szálzellerig bezárólag) 5-10 perc alatt kissé megpirítjuk rajta a zöldségeket. Ez a lépés ugyan kihagyható, de aromásabb lesz tőle a levesporunk.
  3. Ha kissé kihűlt, akkor kisebb adagokban  az aprítóban a zöldfűszerekkel és az ízlés szerinti fűszerekkel együtt felaprítjuk (a fenti mennyiség négy adagban ment az aprítóba), és hozzáadjuk a sót (szintén amennyi jólesik, el is lehet hagyni).
  4. A teljes mennyiséget terítsük szét egy tepsin, amit nyáron kitehetünk a napra, egy nap alatt kiszárad. Vagy gyújtsuk be a sütőt, és 10 óra alatt szárítsuk meg. Szobahőmérsékleten egy hétre is szüksége lehet, amíg elveszti a nedvességet, de naponta néhányszor keverjük át.
  5. A végén késes betétű robotgéppel még porrá apríthatjuk, de ez el is hagyható. 

  • sütési hőfok: 70°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 651
elküldve: 1
receptkönyvben: 133
elkészítve: 0/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Pfanni

Mióta szakács: 2009.10.05.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: befőttek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: fűszerek házilag
hasonló kategóriák: kompót, befőtt, télire

egyéb elnevezések

ételízesítő szárított zöldségekből, szárított zöldségpor ételízesítőnek, házi levespor

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

139
olívaolaj 2 ek
vöröshagyma 2 közepes fej
sárgarépa 3 közepes db
fehérrépa 1 közepes db
póréhagyma 1 közepes db
piros kaliforniai paprika 1 közepes db
halványító zeller 4 közepes szár
paradicsom 2 db
petrezselyem 1 csokor
bazsalikom 1 csokor
citromhéj 1 citromból nyert
4 teáskanál
fekete bors 1 kk
borókabogyó 4 db
koriander 0.5 teáskanál