Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zaatar - török fűszer

Zaatar - török fűszer
Zaatar - török fűszer
10 perc / előkészület: 5 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Törökországi nyaralásunkon sokszor találkoztunk olyan hagymasalátával, amelyet egy igazán pikáns, ám általunk ismeretlen fűszerrel megszórva tálaltak a kebab mellé. Idegenvezetőnk elárulta, hogy ez a kissé fanyar, bordó színű fűszer a szumák, elsősorban az arab-török konyha sajátja. A törökök előszeretettel savanyítanak vele halételeket és salátákat, Iránban rizspiláfra kerül, az arabok sült bárányhúst ítesítenek vele, vagy a za'atar nevű fűszerkeverékbe teszik.

Terveim között szerepel egy-két za'atarral készülő csemege kipróbálása, majd közzététele. Addig is néhány bevált mód az egyszerű felhasználáshoz: keverhetjük hummuszhoz, padlizsánkrémekhez. Kevés olivaolajjal elkeverve pasztát kapunk, mellyel aztán bármilyen arab pitakenyér, naan tetejét megkenhetjük sütés előtt. A minap pirítósra kenve (nagyon vékonyan) gusztálgattuk, és készült belőle alternatív körözött is, amihez 10 dkg túróhoz 1 csapott evőkanálnyi za'atart és csipet sót kevertem.

Mindenesetre én beleszerettem már az illatába is.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy teflonserpenyőben alacsony lángon a szezámmagot illatosra-aranybarnára pirítjuk, folyamatosan kevergessük egy fakanállal, vigyázva, oda ne kapjon.
  2. Miután a szezámmag kihűlt, egy mélyebb tálkában összkeverjük a kakukkfűvel és a szumákkal, majd botmixerrel összezúzzuk.
  3. Légmentesen lezárva, sötét, száraz helyen 3-4 hónapig eltartható.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 10 717
elküldve: 1
receptkönyvben: 64
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

kicsivik

Mióta szakács: 2011.04.27.
42 recept

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: fűszerek házilag
hasonló kategóriák: télire, kompót, befőtt

egyéb elnevezések

török fűszer házilag, házi készítésű arab fűszerkeverék, fűszer szumákkal

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Erus28
Erus28 Fri, 2012-05-25 11:15

En Izraelben elek,itt csak a zold novenyt nevezik zaatarnak,azert irtam.....de sztem ahany hely.... annyi nev.... :)

kicsivik
kicsivik / kicsivik Fri, 2012-05-25 12:12

Hű, de irigyellek! ;-)) Én is csak a wikipédiára és a Terebess fűszerkalauzra támaszkodva vagyok ilyen "hű de okos". Mihez használják a zaatart Izraelben? Mit ízesítenek vele? Tudnál recepted feltölteni? Nagyon kíváncsi vagyok!!

Erus28
Erus28 Fri, 2012-05-25 14:46

:) Igyekszem osszeszedni neked recepteket!!! :) Itt a zaatart yoghurtba,kremsajtba,rantottaba,hummusra hasznaljak....van egyfajta keverek amit speci hummuszra hasznalnak,meg nem mondom most mi a neve....de megkerdezem parom anyukajatol...:) nekunk van egy oriasi bokor a kertben!! :)

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2012-05-29 21:28

Köszi Erus28!
A receptek mellé viszont igazi zaatart is mellékelnek kell ám, mert anélkül nem fog menni! :)) Egyébként most sül a kenyér, amibe tettem a szumákos-szezámmagos-kakukkfüves keverékből, jajj, nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz.

Erus28
Erus28 Sun, 2012-06-10 10:59

Bocsanat a kesoi jelentkezesemert.....volt egy kis elfoglaltsagom... :) na szoval,ha zaatart akarsz venni szerintem nezzel be kosher boltba Pesten,majdnem biztosra veszem,h van nekik jo minosegu zaatar.....vagy arab boltban is megprobalhatod....ott is lennie kell!!! Mi amilyen zaatar kevereket hasznalunk a hummuszra az a kovetkezo: zaatar,szezammag,piros parika(nem tul sok) -a zaatart ledaralod,a szezammagot megpiritod,es mikor kesz osszekevered a zaatarral,keves sot teszel hozza es egy keves piros paprikat.Siman a zaatart belesutheted kenyerbe,nagyon izletes pardicsomszoszba.... :) Barcsak kuldhetnek zaatart.... :) Szerezz magot.....konyhaban nyugodtan nevelheted!!! :) Nyaron kint....telen bent.... :) nem tul igenyes noveny.....probald ki!! :)

kicsivik
kicsivik / kicsivik Sun, 2012-06-10 19:03

:-D Szia Erus!
Egyre jobban érdekel ez a zaatar, mivel gyakran készítek hummuszt és házi kenyeret is!! Ha legközelebb Pesten járok, addig nem nyugszom, amíg nem találok valahol. Kosher bolt, már az elnevezés is sokat ígérő. Köszönöm a segítséged, az elkészítési tippeket, igazán kedves tőled!
Nagyon szép nyarat kívánok, hűs szellővel, könnyű és ízletes étkekkel!
Üdv, Viki

Erus28
Erus28 Tue, 2012-06-12 10:14

Kedves Vik!! :) Orulok h segithettem!! :) Ha jarsz Kosher boltban,vegyel egy doboz Tahinit is!!! ;) (persze he meg nem ismered!! :) )Szezammagkrem...husok melle isteniiiiii!!!!Ha nem ismered,akkor leirom,h hogy keszitsd el!!!! :) Ha gondolod email is irhatsz!! rklaszlo7@gmail.com
Puszi!!! :)

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2012-06-12 10:42

Kedves Erus! Ismerem a tahinit a hummuszreceptekből, de még nem használtam. Magam szoktam szezámmagot pirítani és őrölni a csicseriborsókrémhez. Húsok mellé? Gondolom bárányra gondolsz elsősorban, de az nálunk ritkaság számba megy. Apropó email cím: László a férjed? ;-))

Erus28
Erus28 Tue, 2012-06-12 12:22

:)) Nem a ferjem neve a Laszlo....a sajatom.... :)) a tobbit email-be!! ;)

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2012-06-12 16:40

László, azt hiszem semmi nem indokolja, hogy privát levelezésbe kezdjünk és a párom sem örülne neki.

Erus28
Erus28 Wed, 2012-06-13 08:16

Ne ijedj meg....lany vagyok,Laszlo Erika a nevem,ferjnel vagyok.....csak kedves probaltam lenni!!!!Nem kamuzni jarok ide!!!Sorry!!!!

kicsivik
kicsivik / kicsivik Wed, 2012-06-13 08:27

:-D Hát nem voltál túl egyértelmű, meg kell hagyni! Az Erus28 név és a stílusod alapján kétségem nem volt afelől, hogy nőnemű vagy, de a privát levelezésre invitálás azzal az email címmel megtévesztett. Mindazonáltal a gondolat, hogy pasik receptmegosztó oldalakon hódítsanak, nem is annyira hamvába hótt, hiszen mint tudjuk, a férfiak szívéhez a hasukon át vezet az út.

borsalino
borsalino Mon, 2012-06-18 12:42

A VIII. Baross utcában az Orczy térnél van egy arabüzlet.Ott vettem ma zataart. 750 forint volt egy 25 dekás tasakkal de többféle kapható.

kicsivik
kicsivik / kicsivik Mon, 2012-06-18 13:05

Szia borsalino, köszi a tippet! Most már csakugyan kíváncsi vagyok, hogy milyen is lehet. Kár, hogy még nem tartunk ott a technikában, hogy neten szagokat, ízeket is meg lehessen osztani! Mit fogsz zaatarral készíteni? Mihez vetted?

borsalino
borsalino Tue, 2012-06-19 08:03

Szia! Nos,csak kiváncsiságból mert szeretek számomra új izeket kipróbálni.A fiam menyasszonya félig arab és Ő pl. olivás kenyérre szórja és nagyon dicséri.Valszeg elöször én is ezt teszem majd. Szétnézek azért különböző receptek után na meg megkérdezem a lányt,hogy mit javasol. Szumakot is vettem volna de azt mondta a tulaj,hogy csirkéhez nem jó.
Más. Ha perzsa izeket szeretnél akkor a VIII. ker Köztársaság-téren van a Meraat nevű perzsa bolt. Finom a giros füszerük...

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2012-06-19 08:38

Ne hidd el, hogy a szumák csirkéhez nem jó! Lehet, hogy a tulaj próbálta és neki nem ízlik, de ez nem jelenti azt, hogy neked sem fog. Ha szereted a savanykás ízeket, megér egy próbát. Tejtermékekhez keverve vagy salátaöntetekhez (ecet és citromlé használata helyett vagy mellett) is kiváló. A hagymasali isteni vele.

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2012-06-19 13:19

A szumákos hagymasali receptje:

Hozzávalók:
1 közepes vöröshagyma, meghámozva, felezve és vékonyra szeletelve
1/2 teáskanál frissen őrölt tengeri só
2 teáskanál őrölt szumák vagy 2 evőkanál citromlé
1/4 teáskanál őrölt chili por
5 evőkanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:

1 Alaposan összekevrjük az összes hozzávalót;
2 Tálalás előtt minimum 30 percre tegyük be hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek, lágyuljanak.

Fogyasszátok jóízűen!

Erus28
Erus28 Wed, 2012-06-13 08:59

Na,szoval....ha veszel Tahinit,(ami alltalaban egy fogkrem allagu szezammag krem) a kovetkezo keppen tudod elkesziteni,h izletes legyen!!!Kb 2-3 evokanal tahini,kb 3 cikk foki (de izlesek es pofonok.....) citromle boven ( ha lehet akkor citromot hasznalj ;) ) es egy kis so.Amikor beleraktad a hozzavalokat engedj hozza vizet (mindig egy kicsit es jol osszekevered) Az egesznek egy jominosegu kerchup allaga kell hogy legyen!!Ga szokral gyroszt csinalni,vagy ha grilleztek csirke husit,vagy akar marhat,martogassatok bele,mintha szoszt hasznalnatok!!.....ha ettel finomat hat ez az..... :) Tehetsz hozza aprora vagott petrezselyem zoldet,izletesse teszi!! :)

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2012-06-19 08:22

Hú, köszi Erus! Már alig várom, hogy feljussak Pestre, és kifosszam az arab, török és kosher boltokat! Gyros készítésnek egyszer futottam neki otthon, úgy hogy a pitától kezdve mindent én csináltam, de azt mondtam soha többé. Rengeteg idő, és 2 főre nem érdemes vele annyit vacakolni. A grillcsirke könnyebben megy! 8)

Erus28
Erus28 Wed, 2012-06-13 08:31

Probaltam kepet tolteni de nem engedi.... :( Azert Laszlo Erika a nevem (millio huje poent ateltem mar ezert...) mert Erdelyi szarmazasu vagyok!!!Bocsi,ha megtevesztettelek...nem v szandekos!!!!

Erus28
Erus28 Thu, 2012-05-24 18:15

A Zaatar maga egy fuszernoveny.....a majorannahoz hasonloan nez ki...hummusz fuszerezesehez hasznaljak fokent.... :) nagyon izletes! :)

kicsivik
kicsivik / kicsivik Fri, 2012-05-25 08:36

A zaatar több mindent jelent. Önálló fűszernövényként az oregánó egy fajtáját. De ugyanezt azt elnevezést viseli a szárított fűszernövényekből, szezámmagból, szumákból, kevés sóból összeállított fűszerkeverék is. Sőt, általános megnevezésként használják a közép-keleten őshonos, egy családba tartozó fűszer- és gyógynövényekre, úgymint, oregánó, menta, csombor és pereszlény.
És valóban nagyon ízletes ez a zaatarral ízesített túró, amit épp a reggelimhez kanalazok!

78
szezámmag 5 dkg
kakukkfű 2.5 dkg
szumák 25 g