r
Nosalty Logó

Zaatar - török fűszer

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
kicsivik
Zaatar - török fűszer
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 78 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 312 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 312 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    297.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    4.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    179 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 78 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1190 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    589 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    216 mg
  • Foszfor
    341 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    715 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 312 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1190 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    589 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    216 mg
  • Foszfor
    341 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    715 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 312 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy teflonserpenyőben alacsony lángona szezámmagot illatosra-aranybarnára pirítjuk, folyamatosan kevergessük egy fakanállal, vigyázva, oda ne kapjon.
  2. Miután a szezámmag kihűlt, egy mélyebb tálkában összkeverjük a kakukkfűvel és a szumákkal, majdbotmixerrel összezúzzuk.
  3. Légmentesen lezárva, sötét, száraz helyen3-4 hónapig eltartható.
  • Receptkönyvben: 68
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 25
  • Össznézettség: 19192
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 24.

Receptkategóriák

Zaatar - török fűszer
kicsivik 42 recept

Törökországi nyaralásunkon sokszor találkoztunk olyan hagymasalátával, amelyet egy igazán pikáns, ám általunk ismeretlen fűszerrel megszórva tálaltak a kebab mellé. Idegenvezetőnk elárulta, hogy ez a kissé fanyar, bordó színű fűszer a szumák, elsősorban az arab-török konyha sajátja. A törökök előszeretettel savanyítanak vele halételeket és salátákat, Iránban rizspiláfra kerül, az arabok sült bárányhúst ítesítenek vele, vagy a za'atar nevű fűszerkeverékbe teszik. Terveim között szerepel egy-két za'atarral készülő csemege kipróbálása, majd közzététele. Addig is néhány bevált mód az egyszerű felhasználáshoz: keverhetjük hummuszhoz, padlizsánkrémekhez. Kevés olivaolajjal elkeverve pasztát kapunk, mellyel aztán bármilyen arab pitakenyér, naan tetejét megkenhetjük sütés előtt. A minap pirítósra kenve (nagyon vékonyan) gusztálgattuk, és készült belőle alternatív körözött is, amihez 10 dkg túróhoz 1 csapott evőkanálnyi za'atart és csipet sót kevertem. Mindenesetre én beleszerettem már az illatába is.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ne olajon süsd a tükörtojást, ha jót akarsz magadnak

A megszokott és jól bevált tojássütési módszerrel ugyan semmi baj nincsen, de természetesen mindig van hová fokozni a dolgokat. Ezt a célt szolgálja az olaj lecserélése is: egy másik alapanyaggal ugyanis fenséges, karamellizált aljú, tökéletes állagú tükürtojást kaphatunk.