r
Nosalty Logó

Zaatar - török fűszer

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
kicsivik
Zaatar - török fűszer
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 78 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 312 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 312 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    297.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    4.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    179 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 78 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1190 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    589 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    216 mg
  • Foszfor
    341 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    715 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 312 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1190 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    589 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    216 mg
  • Foszfor
    341 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    715 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 312 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy teflonserpenyőben alacsony lángona szezámmagot illatosra-aranybarnára pirítjuk, folyamatosan kevergessük egy fakanállal, vigyázva, oda ne kapjon.
  2. Miután a szezámmag kihűlt, egy mélyebb tálkában összkeverjük a kakukkfűvel és a szumákkal, majdbotmixerrel összezúzzuk.
  3. Légmentesen lezárva, sötét, száraz helyen3-4 hónapig eltartható.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 36
  • Össznézettség: 16484
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 24.

Receptkategóriák

Zaatar - török fűszer
kicsivik 42 recept

Törökországi nyaralásunkon sokszor találkoztunk olyan hagymasalátával, amelyet egy igazán pikáns, ám általunk ismeretlen fűszerrel megszórva tálaltak a kebab mellé. Idegenvezetőnk elárulta, hogy ez a kissé fanyar, bordó színű fűszer a szumák, elsősorban az arab-török konyha sajátja. A törökök előszeretettel savanyítanak vele halételeket és salátákat, Iránban rizspiláfra kerül, az arabok sült bárányhúst ítesítenek vele, vagy a za'atar nevű fűszerkeverékbe teszik. Terveim között szerepel egy-két za'atarral készülő csemege kipróbálása, majd közzététele. Addig is néhány bevált mód az egyszerű felhasználáshoz: keverhetjük hummuszhoz, padlizsánkrémekhez. Kevés olivaolajjal elkeverve pasztát kapunk, mellyel aztán bármilyen arab pitakenyér, naan tetejét megkenhetjük sütés előtt. A minap pirítósra kenve (nagyon vékonyan) gusztálgattuk, és készült belőle alternatív körözött is, amihez 10 dkg túróhoz 1 csapott evőkanálnyi za'atart és csipet sót kevertem. Mindenesetre én beleszerettem már az illatába is.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

A Zaatar maga egy fuszernoveny.....a majorannahoz hasonloan nez ki...hummusz fuszerezesehez hasznaljak fokent.... :) nagyon izletes! :)

kicsivik

A zaatar több mindent jelent. Önálló f?szernövényként az oregánó egy fajtáját. De ugyanezt azt elnevezést viseli a szárított f?szernövényekb?l, szezámmagból, szumákból, kevés sóból összeállított f?szerkeverék is. S?t, általános megnevezésként használják a közép-keleten ?shonos, egy családba tartozó f?szer- és gyógynövényekre, úgymint, oregánó, menta, csombor és pereszlény. És valóban nagyon ízletes ez a zaatarral ízesített túró, amit épp a reggelimhez kanalazok!

Törölt felhasználó

En Izraelben elek,itt csak a zold novenyt nevezik zaatarnak,azert irtam.....de sztem ahany hely.... annyi nev.... :)

kicsivik

H?, de irigyellek! ;-)) Én is csak a wikipédiára és a Terebess f?szerkalauzra támaszkodva vagyok ilyen "h? de okos". Mihez használják a zaatart Izraelben? Mit ízesítenek vele? Tudnál recepted feltölteni? Nagyon kíváncsi vagyok!!

Törölt felhasználó

:) Igyekszem osszeszedni neked recepteket!!! :) Itt a zaatart yoghurtba,kremsajtba,rantottaba,hummusra hasznaljak....van egyfajta keverek amit speci hummuszra hasznalnak,meg nem mondom most mi a neve....de megkerdezem parom anyukajatol...:) nekunk van egy oriasi bokor a kertben!! :)

kicsivik

Köszi Erus28! A receptek mellé viszont igazi zaatart is mellékelnek kell ám, mert anélkül nem fog menni! :)) Egyébként most sül a kenyér, amibe tettem a szumákos-szezámmagos-kakukkfüves keverékb?l, jajj, nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz.

Törölt felhasználó

Bocsanat a kesoi jelentkezesemert.....volt egy kis elfoglaltsagom... :) na szoval,ha zaatart akarsz venni szerintem nezzel be kosher boltba Pesten,majdnem biztosra veszem,h van nekik jo minosegu zaatar.....vagy arab boltban is megprobalhatod....ott is lennie kell!!! Mi amilyen zaatar kevereket hasznalunk a hummuszra az a kovetkezo: zaatar,szezammag,piros parika(nem tul sok) -a zaatart ledaralod,a szezammagot megpiritod,es mikor kesz osszekevered a zaatarral,keves sot teszel hozza es egy keves piros paprikat.Siman a zaatart belesutheted kenyerbe,nagyon izletes pardicsomszoszba.... :) Barcsak kuldhetnek zaatart.... :) Szerezz magot.....konyhaban nyugodtan nevelheted!!! :) Nyaron kint....telen bent.... :) nem tul igenyes noveny.....probald ki!! :)

kicsivik

:-D Szia Erus! Egyre jobban érdekel ez a zaatar, mivel gyakran készítek hummuszt és házi kenyeret is!! Ha legközelebb Pesten járok, addig nem nyugszom, amíg nem találok valahol. Kosher bolt, már az elnevezés is sokat ígér?. Köszönöm a segítséged, az elkészítési tippeket, igazán kedves t?led! Nagyon szép nyarat kívánok, h?s szell?vel, könny? és ízletes étkekkel! Üdv, Viki

Törölt felhasználó

Kedves Vik!! :) Orulok h segithettem!! :) Ha jarsz Kosher boltban,vegyel egy doboz Tahinit is!!! ;) (persze he meg nem ismered!! :) )Szezammagkrem...husok melle isteniiiiii!!!!Ha nem ismered,akkor leirom,h hogy keszitsd el!!!! :) Ha gondolod email is irhatsz!! rklaszlo7@gmail.com Puszi!!! :)

kicsivik

Kedves Erus! Ismerem a tahinit a hummuszreceptekb?l, de még nem használtam. Magam szoktam szezámmagot pirítani és ?rölni a csicseriborsókrémhez. Húsok mellé? Gondolom bárányra gondolsz els?sorban, de az nálunk ritkaság számba megy. Apropó email cím: László a férjed? ;-))

Törölt felhasználó

:)) Nem a ferjem neve a Laszlo....a sajatom.... :)) a tobbit email-be!! ;)

kicsivik

László, azt hiszem semmi nem indokolja, hogy privát levelezésbe kezdjünk és a párom sem örülne neki.

Törölt felhasználó

Ne ijedj meg....lany vagyok,Laszlo Erika a nevem,ferjnel vagyok.....csak kedves probaltam lenni!!!!Nem kamuzni jarok ide!!!Sorry!!!!

kicsivik

:-D Hát nem voltál túl egyértelm?, meg kell hagyni! Az Erus28 név és a stílusod alapján kétségem nem volt afel?l, hogy n?nem? vagy, de a privát levelezésre invitálás azzal az email címmel megtévesztett. Mindazonáltal a gondolat, hogy pasik receptmegosztó oldalakon hódítsanak, nem is annyira hamvába hótt, hiszen mint tudjuk, a férfiak szívéhez a hasukon át vezet az út.

Törölt felhasználó

Probaltam kepet tolteni de nem engedi.... :( Azert Laszlo Erika a nevem (millio huje poent ateltem mar ezert...) mert Erdelyi szarmazasu vagyok!!!Bocsi,ha megtevesztettelek...nem v szandekos!!!!

Törölt felhasználó

Na,szoval....ha veszel Tahinit,(ami alltalaban egy fogkrem allagu szezammag krem) a kovetkezo keppen tudod elkesziteni,h izletes legyen!!!Kb 2-3 evokanal tahini,kb 3 cikk foki (de izlesek es pofonok.....) citromle boven ( ha lehet akkor citromot hasznalj ;) ) es egy kis so.Amikor beleraktad a hozzavalokat engedj hozza vizet (mindig egy kicsit es jol osszekevered) Az egesznek egy jominosegu kerchup allaga kell hogy legyen!!Ga szokral gyroszt csinalni,vagy ha grilleztek csirke husit,vagy akar marhat,martogassatok bele,mintha szoszt hasznalnatok!!.....ha ettel finomat hat ez az..... :) Tehetsz hozza aprora vagott petrezselyem zoldet,izletesse teszi!! :)

kicsivik

Hú, köszi Erus! Már alig várom, hogy feljussak Pestre, és kifosszam az arab, török és kosher boltokat! Gyros készítésnek egyszer futottam neki otthon, úgy hogy a pitától kezdve mindent én csináltam, de azt mondtam soha többé. Rengeteg id?, és 2 f?re nem érdemes vele annyit vacakolni. A grillcsirke könnyebben megy! 8)

borsalino

A VIII. Baross utcában az Orczy térnél van egy arabüzlet.Ott vettem ma zataart. 750 forint volt egy 25 dekás tasakkal de többféle kapható.

kicsivik

Szia borsalino, köszi a tippet! Most már csakugyan kíváncsi vagyok, hogy milyen is lehet. Kár, hogy még nem tartunk ott a technikában, hogy neten szagokat, ízeket is meg lehessen osztani! Mit fogsz zaatarral készíteni? Mihez vetted?

borsalino

Szia! Nos,csak kiváncsiságból mert szeretek számomra új izeket kipróbálni.A fiam menyasszonya félig arab és ? pl. olivás kenyérre szórja és nagyon dicséri.Valszeg elöször én is ezt teszem majd. Szétnézek azért különböz? receptek után na meg megkérdezem a lányt,hogy mit javasol. Szumakot is vettem volna de azt mondta a tulaj,hogy csirkéhez nem jó. Más. Ha perzsa izeket szeretnél akkor a VIII. ker Köztársaság-téren van a Meraat nev? perzsa bolt. Finom a giros füszerük...

kicsivik

Ne hidd el, hogy a szumák csirkéhez nem jó! Lehet, hogy a tulaj próbálta és neki nem ízlik, de ez nem jelenti azt, hogy neked sem fog. Ha szereted a savanykás ízeket, megér egy próbát. Tejtermékekhez keverve vagy salátaöntetekhez (ecet és citromlé használata helyett vagy mellett) is kiváló. A hagymasali isteni vele.

borsalino

Kipróbálom a hagymasalátával a hétvégén.Köszi.

kicsivik

A szumákos hagymasali receptje: Hozzávalók: 1 közepes vöröshagyma, meghámozva, felezve és vékonyra szeletelve 1/2 teáskanál frissen ?rölt tengeri só 2 teáskanál ?rölt szumák vagy 2 ev?kanál citromlé 1/4 teáskanál ?rölt chili por 5 ev?kanál finomra vágott petrezselyem Elkészítés: 1 Alaposan összekevrjük az összes hozzávalót; 2 Tálalás el?tt minimum 30 percre tegyük be h?t?be, hogy az ízek összeérjenek, lágyuljanak. Fogyasszátok jóíz?en!

Törölt felhasználó

A zataar az inkább arab f?szer és zöld szín?, ezt pedig duggah, nak nevezzük, a szomák pedig hagymás csírkéhez szoktuk használni. http://www.keletiizek.hu/fuszerek/szumak http://www.keletiizek.hu/fuszerek/zatar

gömbicica

szumák= cserszömörce http://www.cserszomorce.lapok.eu/foldal

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Én elmentem a vásárba – ezért járok piacra bolt helyett

A bevásárlás 21. századi fogalmában a legfontosabb aspektus talán a sebesség: mindannyian szeretnénk gyorsan letudni az élelmiszerek beszerzését, minél kevesebb macerával. Ez leginkább a diszkontokban és a szupermarketekben megoldható, ahol seperc alatt lefuthatjuk a szükséges köröket. Miért van az, hogy én (és sokan mások) mégis a hosszabb és körülményesebb utat választjuk, és piacra járunk vásárolni? Rögtön elmesélem.

Lakos Benedek

További cikkek