Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi almás-mákos rétes

Házi almás-mákos rétes
Házi almás-mákos rétes
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept, amit a rétestésztához használok, elméletileg 4 rúd rétes készítéséhez elegendő. Azért írom, hogy elméletileg, mert nem biztos, hogy mindenki egyformán, szinte, hártya vékonyra tudja húzni. Én például, mikor rászántam magam a rétestészta projektre, nem viccelek, egy hétig, minden nap rétest készítettem. Igaz, már majdnem ott tartottam, hogy hagyom a csudába az egészet, de mivel tudom, hogy a párom is, és a kicsi fiam is oda van a rétesért, erőt vettem magamon, és addig gyakoroltam, amíg szinte tökéletesre sikeredett. És most már azt is tudom, hogy nyugodtan be lehet tenni a hűtőbe a tésztát, és másnap ugyanúgy ki lehet húzni és megtölteni, csak fel kell langyosítani egy kicsit. Én ezt úgy oldottam meg, hogy a kis tálkát amiben a tészta volt, beletettem egy nagyobb tál meleg vízbe. Tudom, az a legkönnyebb, hogy az ember elmegy a boltba és megveszi a készen kapható rétestésztát és nem nyűglődik vele otthon, pikk-pakk megtölti és megsüti. Igen ám, de ha valaki állandóan azt hallja otthon, hogy a házi rétes az az igazi, annak nincs párja, hogy a bolti rétestésztából készített, az csak a rétes kicsúfolása, akkor elgondolkodom azon, hogy anyáink, nagyanyáink, milyen természetességgel készítették otthon a rétest, mindenféle bolti vacak nélkül. Ha ők meg tudták csinálni, akkor én miért ne tudnám. És már csak azért is megéri vesződni vele, mert az elismerés biztos nem marad el. Ha egyszer ráérzünk a technikájára, onnantól kezdve már gyerekjáték. Az biztos, hogy eleinte sok türelem és kitartás kell hozzá. 

hozzávalók / 8 adag

A tésztához (4 rúdhoz)

A töltelékhez (1 rúdhoz)

ajánlat

Sokféle variációt kitalálhatunk, friss illetve aszalt gyümölcsökkel, túróval, mákkal, dióval, mogyoróval, és természetesen sós töltelékkel is készíthetjük, húsos, halas, zöldséges, zöldfűszeres ragukkal.

 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót és hozzákeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást, és a vizet.
  2. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb akkor kevesebbet.
  3. Összegyúrjuk és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Akkor jó, mikor, fényes, hólyagos a tészta és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát. Négyfelé vágjuk, kevés olajjal kikent kis tálkákba tesszük a gombócokat és a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal és 30 percig folpack-al letakarva, langyos helyen pihentetjük.
  4. A pihentetés után, a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz, az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, belisztezzük és a tenyererünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó mikor átlátszik az abrosz mintája.
  5. Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Mielőtt megtöltjük, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral. A töltelék változó lehet. Ez alkalommal almás-mákos töltelékkel töltjük. 
  6. A töltelékhez a  mákot a cukorral összekeverjük, beletesszük egy edénybe és annyi tejet öntünk hozzá, amennyivel sűrű masszát kapunk, belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a mazsolát és kissé megfőzzük. Az almákat megmossuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kinyomjuk a levét, és hozzáadjuk a mákhoz, a búzadarával együtt.
  7. Miután a tölteléket kis kupacokban elterítjük, a tészta teljes felületén, az abrosz segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük, majd szilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  8. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült, felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük. A töltelékeknél arra kell figyelni, hogy ha lédúsabb a töltelék, tegyünk egy kevés búzadarát vagy finom morzsát a tésztára, vagy magába a töltelékbe, hogy ne áztassa el a tésztánkat.


 

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 47 547
elküldve: 11
receptkönyvben: 248
elkészítve: 16/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: nehéz
kategória: rétes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mákos rétes, háti rétes, almás rétes

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Thu, 2015-09-03 23:48

Kedves Veruss!
Nagyon tetszik a "story"d, - és persze a rétes - bevallom megőrülök attól amikor úgy kezdődik a recept, hogy ennyi, vagy annyi réteslap kell hozzá. Természetesen nem szükséges minden esetben a rétestészta elkészítését is leírni, de annyi sütnivalója mindenkinek van, hogy amennyiben nem tudja, nem akarja, vagy nincs ideje elkészíteni rétestésztát akkor venni fog réteslapot (mint ezúttal én is). Alapból jó ez a fajta hozzáállás. Legközelebb már a tésztáját is a recepted szerint fogom elkészíteni, de most a családtagok nagyon emlegették a rétest, de az idő nagy úr. Most a töltelék arányait keresve akadtam a receptedre, ugyan már készítettem korábban nyújtófás rétest, ami jobb mint bolti réteslap nem papír jellegű, de nem is az igazi. Köszönet a receptért: Margó

öregnémber
öregnémber Mon, 2015-01-12 10:02

Szia veruss, azt szeretném csak megkérdezni, ha simán mákos rétest szeretnék akkor szerinted a tölteléket mennyi mákból készítsem?
Köszi: Zsuzsa

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2015-01-12 14:59

Kedves Zsuzsa!
1 rúd mákos réteshez 25 dkg darált mákot és körülbelül 4 dkg búzadarát kell tejben cukorral összefőzni.
De én készítettem ilyen töltelékkel és ez sokkal jobban ízlett a családnak, ebben kevesebb a mák, viszont nagyon finom krémes lesz: http://szilvasgomboc.cafeblog.hu/2013/12/04/tejszinben-sult-mezes-dios-e...
Remélem tudtam segíteni.

Üdvözettel,
Veruss

öregnémber
öregnémber Mon, 2015-01-12 19:20

Köszönöm szépen a gyors választ, olvastam a blogodon a recepteket, a diós és a túrós onnan fog készülni.
Üdvözlettel: Zsuzsa

kitchengourmet
kitchengourmet Mon, 2014-04-28 21:52

Elkészítettem és nagyon jó lett. A tészta hártyavékonyra nyújtható. Én egyben nyújtottam ki és az egész asztalt beterítette:o))). Gratulálok a recepthez és köszi, hogy megosztottad velünk. Sokszor csináltam már házi rétest, de ez a recept eddig a legjobb, nem szakad ki a rétestészta!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2015-02-10 10:49

Kedves kitchengourmet!

Nagyon örülök, hogy jól sikerült a tészta! Nálunk nagy keletje van a réteseknek és ez a tészta vált be, mert tényleg jól nyújtható. A blogomon még több rétes található, nézz be hozzám! https://szilvasgombockonyhaja.wordpress.com/

Üdvözlettel,
Veruss

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2012-08-22 14:37

Kedves Nitetisz!
Nagyon örülök, hogy jól sikerült :-)

Üdv,
Veruss

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2012-06-21 21:16

Köszi:)

564
rétesliszt 25 dkg
finomliszt 25 dkg
kacsazsír 2 ek
tojás 1 db
víz 2 dl
1 tk
ecet 1 tk
napraforgó olaj 1 teáskanál
tojássárgája 1 db
mák 25 dkg
melaszos nádcukor 10 dkg
alma 3 közepes db
mazsola 5 dkg
tej 1.5 dl
búzadara 1 evőkanál
citromhéj 0.5 citromból nyert