Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kígyórétes illatos almatöltelékkel Judyth konyhájából

Kígyórétes illatos almatöltelékkel Judyth konyhájából
Kígyórétes illatos almatöltelékkel Judyth konyhájából
65 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ősszel és télen nagyon sok almás sütit sütünk......nagyon sok pite készül belőle :)......éppen ezért, én igyekszem változatosabban megoldani e finom, nagyszerű, tápláló gyümölcs "formába öntését".......a receptjeim között megtalálható - Almás kiflicskék JUDYTH konyhájából -, szintén nagyon finom, csinos süti, ugyanezekből az alapanyagokból készült, de mégis más :)......ez a tészta nagyon sokoldalú......több süteményhez is - az almás pitém is ebből készül, de azt még nem töltöttem fel, mert rengeteg pitét olvashattunk az utóbbi időben :) - ezt használom......nem szeretjük a felfújt, vastag tésztájú, kevés töltelékes süteményeket.....az ilyen sok töltelékes, kevés tésztás, "kecses formákat" imádjuk :).......mert, ez ilyen.......bármilyen alkalomra, ünnepnapra, más töltelékkel is kiváló, szoktam is variálni......"röviden" ennyi elég is róla :).......ki kell próbálni.......

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Töltelék

A teteje bekenéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Miután készen van az almatöltelék, fogjunk hozzá a tésztához.
  2. A lisztet, cukrot, sót, a reszelt citrom héját összekeverjük, a vajjal (vagy margarinnal) elmorzsoljuk, ekkor kerül bele a tojás, a felfuttatott élesztő, majd annyi tejföl, hogy lágy tésztát kapjunk (fokozatosan adjuk hozzá), jól összedolgozzuk. Akkor szuper a tészta, ha az edény faláról, a kezünkről is szépen leválik.
  3. 4 cipóra osztjuk a tésztát, s az almatölteléket is 4 részre.
  4. Mindegyik cipóból téglalapot nyújtunk - körülbelül 24x35 cm - , szintén 3-5 mm vastagságúra, s a téglalapok mindkét oldalát - a szélességének a harmadát mindkét oldalról - vékony csíkokra bevagdossuk, a szemben lévőt is, lehetőleg szemben legyenek a bevágások. Sütőpapírból nyírjunk méretre 4 db feljebb említett nagyságú téglalapot, s azon végezzük sorban a műveleteket - ezzel megkönnyítjük a saját munkánkat, s egyenlő nagyságúak is lesznek.
  5. A töltelék 1 negyedét középre rákanalazzuk, egyenletesen elosztva az első kinyújtott, bevagdosott cipóra -, majd ráhajtogatjuk - végig ugyanabban az irányban, ahogyan elkezdtük - két oldalról a szemben lévő "rojtokat", hogy fedjék egymást.
  6. Mindegyikkel így járunk el, közben sütőpapírral bélelt sütőbe átrakjuk ügyesen, alányúlva, szépen sorban, ahogyan elkészül egy "rúd".
  7. Megkenjük a felvert (nem habbá) tojásfehérjével, s előmelegített sütőben (az összeállítás megkezdésekor kapcsoljuk be a sütőt), 150 fokon, alsó-felső sütéssel, körülbelül 30 - 40 perc alatt szép színűre sütjük, mint a képen látható.
  8. Miután megsült, hagyjuk kihűlni, majd takarjuk le, még egy picit pihentessük - ha meg bírjuk állni :) -, s ezután szépen szeletelve tálalhatjuk, fogyaszthatjuk. Én nem szórtam meg ekkor sem porcukorral, mert nagyon mutatós így, de tetszés szerint lehet fahéjas vagy sima porcukorral meghinteni.
  9. Próbáljátok ki így is, annak ellenére, hogy ez kicsit hosszadalmasabb, mint a pitét összeállítani, de kell egy kis változatosság! :) Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti!

Töltelék

  1. Először az almatölteléket készítjük el.
  2. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, s a nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kinyomkodjuk a levét (ezt megisszuk, ez az igazi 100%-os almalé), egy lábasban 10-15 percig pároljuk, kevergetés mellett, miközben hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, a citrom levét.
  3. Megkóstoljuk, ha valami kell még bele, a szánk íze szerint ízesítjük. Félretesszük hűlni.

A teteje bekenéséhez

  1. A tojásfehérjét kissé felverjük (nem habosra), majd ezzel kenjük be a kiflicskék tetejét.
  2. Hogy a sárgája se vesszen kárba, cukorral habosra keverve nagyon finom nasi, s egészséges is. :)
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38X32X5 cm
  • elkészítettem: 35 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 079
elküldve: 3
receptkönyvben: 72
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
175 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

almás rétes, almás-fahéjas sütemény, ünnepi almás

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

745
finomliszt 60 dkg
vaj 25 dkg
porcukor 15 dkg
1 csipet
tojás 1 db
citromhéj 1 citromból nyert
friss élesztő 3 dkg
tejföl 150 g
alma 1.5 kg
cukor 5 ek
vaníliás cukor 2 csomag
fahéj 1.5 teáskanál
mézeskalács fűszerkeverék 1 teáskanál
citromlé 1 citromból nyert
tojásfehérje 1 db