Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Halva

Halva
Halva
18 perc / előkészület: 10 perc főzés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A halva (halvah-חלבה) egyik izraeli változatát hoztam. 

Üzletekben is kapható arrafelé, csokiszerű kiszerelésben, Barake néven, amelyek közel sem ilyen ízletesek! :)

Sok országban ismerik és szeretik, de származását illetően indiai különlegesség.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy edénybe beletesszük a vizet a fahéjjal, a cukorral, a mézzel és a reszelt citromhéjjal. Felforraljuk, majd kb. 6-8 percig főzzük. Közben egy serpenyőbe az olajhoz adjuk a darát és megpirítjuk óvatosan, folyamatosan kevergetve, le ne égjen. A végén hozzákeverjük a diót is, ill. a szezámot és mazsolát, ha teszünk bele. Ezután a tartalék lángon melegen tartott sziruppal felöntjük, fokozatosan és folyamatosan keverjük, lassú lángon, míg be nem sörösödik, vagy a gríz meg nem dagad.
  2. Amikor elkészült, letakarjuk, és 10-15 percet pihenni hagyjuk. Egy 24-26 cm-es torta formát kikenünk olajjal, és beleborítjuk, eligazítva benne a masszát, és hagyjuk kihűlni benne, majd óvatosan kiborítjuk belőle egy tálcára. Végezetül a tejet feltesszük melegedni.
  3. Amikor elérte a kellő hőfokot, beletördeljük a csokit, és hagyjuk, hogy elolvadjon kicsit ősze melegítve, de nem forralva. Miután ez is kész, kicsit hűtjük, miközben tovább sűrűsödik.
  4. A halva megkoronázásaként, ezt a finom sűrű, csokis masszát a tetejére öntjük. Ezt ízlés szerint tegyük, lehet csak rácsorgatni, egyenletesen bevonni, kanállal hullámosítani, stb.
  5. Eredetileg a halvát, miután kiborítják, kocka szeletekre bevagdossák (nem vágják át teljesen), kissé széthúzzák, hogy a csoki befolyjon közé, de nekem így jobban tetszett.
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 43 287
elküldve: 5
receptkönyvben: 157
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Szani konyhája

Mióta szakács: 2012.03.10.
35 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 15-30 perc
konyha: zsidó
kalória: magas
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Halva-חלבה, fahéjas-csokis mézes sütemény

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sarastefaniavarga
sarastefaniavarga Sun, 2017-11-12 21:23

Szia,
Bocsi, de ez nem halva! A halva alapvető összetevője a szezámmag paszta/krém (tahini) valamint a méz.
A Barake annyiban stimmel, hogy a jópár izraeli halva gyártó cég közül az egyiket valóban így nevezik.
Amit te megosztottál annak a nevét nem tudom, de sokkal közelebb áll a baklavához mint a halvához.

K_Atica01
Katica / K_Atica01 Tue, 2018-10-09 16:49

sarastefaniavarga !!! A Baklava egy rétestészta alapú édesség, amit dióval vagy pisztáciával töltenek meg és cukorral vagy mézzel ízesítenek. Borzalmas távol áll a Halvától. A Halvát nem csak szezámmag pasztával készítik.

885
napraforgó olaj 1.5 dl
búzadara 2 bögre
víz 8 dl
cukor 1 bögre
méz 1 dl
dió 100 g
fahéj 1 kávéskanál
citromhéj 1 citromból nyert
tej 1 dl
étcsokoládé 10 dkg
szezámmag 2 teáskanál
mazsola 3 dkg